Nincs, vagy csak kevés van, de miért nincs?!

Nincs elég magyar szamóca: ömlik az import gyümölcs az országba

580
Getty Images

Bár közel lehetetlen pontos adatot szerezni arról, hogy Magyarországon mekkora területen foglalkoznak szamócával, a statisztikák azt mutatják, hogy a közkedvelt nyár eleji gyümölcs termőterülete növekvőben van. Ebből azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, ugyanis a szakemberek szerint a szamóca termesztésére az 5 éves ciklusok jellemzőek, amelyek során előbb növekedni szokott a termőterület, majd pedig csökkenni.

A legfrissebb hírek itt!

Sajnálatos tény azonban, hogy a magyar szamócatermés a hazai igényeknek valamivel több mint a felét elégíti ki, a többit importból kell kipótolni. De honnan is érkezik ez a külföldi gyümölcs? Miért nem foglalkoznak többen a szamócával, látva, hogy ekkora igény lenne rá? Milyen kilátásai vannak a hazai termelőknek? …

Magyarországon a szamóca termőterületének pontos megállapítása szinte lehetetlen feladat, mivel rengeteg olyan kistermelő van, akik pár tíz, vagy akár csak pár száz négyzetméteren foglalkoznak termesztéssel. Emellett a szamócánál a többi gyümölcsféléhez viszonyítva arányaiban kevesebb a nagytermelő – árulta el a szakember..

Nyitókép: Hirmagazin.eu

A teljes cikket itt olvashatod el!

Hirmagazin.eu