Mikor fogja hazánk bevezetni az EURÓ-t? És ami talán ennél még fontosabb: mi lesz a forint sorsa, mi lesz a megtakarításokkal, hitelekkel, nyugdíjakkal? Mutatjuk!

Euró bevezetésének előre deklarált feltételei vannak, amiket Magyarországnak is teljesíteni kell
1. Árstabilitás: Az inflációs ráta a három legjobb teljesítményt nyújtó tagállam inflációs rátáját legfeljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg.

2. Rendezett és fenntartható államháztartás: Az ország nem lehet túlzotthiány-eljárás alatt.

3. Árfolyam-stabilitás: Legalább két éven keresztül részt kell venni az árfolyam-mechanizmusban (ERM II) anélkül, hogy az árfolyam erőteljesen eltérne az ERM II-ben alkalmazott középárfolyamtól. Emellett a pénznem árfolyamát sem lehet lejjebb szállítani az euróval szembeni középárfolyamhoz képest.

4. Hosszú lejáratú kamatlábak: A hosszú lejáratú kamatláb legfeljebb 2 százalékponttal haladhatja meg az árstabilitás szempontjából három legjobb teljesítményt nyújtó tagállam kamatlábát.

ERM – Árfolyamstabilitás: Az ERM II célja, hogy bizonyítsa az ország gazdasági stabilitását és árfolyam-stabilitását az euróövezeten kívül is. A csatlakozáshoz az ország pénznemének az euróhoz viszonyított középárfolyamát állapítják meg, és a pénznem árfolyama mindkét irányban maximum 15%-kal térhet el a középárfolyamtól.

A részvétel általában önkéntes, de az euróövezeti csatlakozáshoz kötelező. Az ERM-II-höz csatlakozni kívánó tagállamoknak szorosan együtt kell működniük az Európai Központi Bank felügyeleti mechanizmusával, és eleget kell tenniük bizonyos szakpolitikai kötelezettségvállalásoknak.

Mikor jöhet az euró?
Sokan nem is tudják, de Magyarország már 2004-ben, az Európai Unióhoz való csatlakozáskor vállalta, hogy előretekintően az euró bevezetésére törekszik és ha az ország teljesíti a bevezetés feltételeit, akkor be is vezeti az eurót.

Matolcsy György korábbi kijelentése szerint az euró bevezetése akkor lesz reális lehetőség, ha Magyarország eléri az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének nagyjából 90 százalékát. A kormány célja, hogy ezt a szintet 2030-ig elérje. Azonban felmerül a kérdés, vajon ez a célkitűzés mennyire reális, és valóban elkezdődhet-e az euró bevezetése 2030-ban.

Célunk a magyar gazdaság sikeres felzárkóztatása az euró bevezetésével. Fontos, hogy az euró bevezetésének időpontját olyan ponton határozzuk meg, ahol biztosítható, hogy a magyar gazdaság az euróval is képes folytatni fejlődését.

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján tudjuk, hogy az euró bevezetése nem csupán formális lépés, hanem a gazdaság valós érettségét is jelzi. Matolcsy György MNB elnök a gazdasági fejlettségi szintet jelölte meg 90 százalékban, ami elérése még feladatokkal teli út elé állít bennünket – hangsúlyozta Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

Az euró bevezetése esetén az árak stabilizálódhatnak, de rövid távon emelkedhetnek, mivel a vállalkozások és kereskedők alkalmazkodnak az új fizetőeszközhöz és általában felfelé kerekítik ilyenkor az árakat. Ez korábban Németországban és Olaszországban is problémát okozott például.

Az eurózónában az euróval való egyesítés jelentős mértékű kamatstabilitást is eredményezhet. A kamatlábak a központi bank által történő szigorú ellenőrzés alatt állnak.

Ez befolyásolhatja a lakosság hitelfelvételi és megtakarítási szokásait.

Az euró használata könnyebbé teheti a kereskedelmet az eurózóna országaival, mivel a valuták közötti váltások elmaradnak. Ugyanakkor az exportorientált vállalkozásoknak figyelembe kell venniük az euróövezeten kívüli országokkal való üzletkötés nehézségeit.

Az eurózónába történő beruházások és pénzügyi tranzakciók könnyebbé válhatnak, mivel nincs szükség valutaváltásra és az euró stabil pénznemként ismert.

Az euró bevezetése szigorú költségvetési és gazdaságpolitikai követelményekhez kötött lehet, ami hatással lehet az államháztartásra és a gazdaság irányítására.

Kép és forrás

#euro#tiktok,

Hirmagazin.eu