Soha nem látott üzemanyagfajták jelennek meg az európai benzinkutakon, pedig aki tankolt már benzin helyett dízelt, tudja, hogy nem is olyan nehéz mellényúlni a kútoszlopon.

A kőolaj korántsem az egyetlen anyag, amely körül az energiaipar forog. A benzinkutak üzemanyagának nyersanyagai mára sokszínűvé váltak. Alternatív üzemanyagokat ma már különböző növényekből (repce, cékla, kukorica stb.), valamint fahulladékból, trágyából, szennyvíziszapból vagy élelmiszer-hulladékból is elő lehet állítani. A benzinkúton való elérhetőség azonban attól függ, hogy van-e elegendő alapanyag az adott üzemanyag megfelelő mennyiségű előállításához. És persze hogy mennyibe kerül az üzemanyag előállítása, mert gazdaságosnak is kell lennie – írja a kozlekedesbiztonsag.kti.hu.

A fejlesztési laboratóriumokból a benzinkutakra kerülő új üzemanyagtípusok közül a hidrogénezett növényi olajból készült üzemanyag, hivatalos nevén HVO a legígéretesebb, és 2024 májusának végétől már forgalmazható is Európa legnagyobb piacán. A német szövetségi emisszióellenőrzési törvény végrehajtásáról szóló rendelet biztosítja, hogy a benzinkutakon csak olyan üzemanyagot árusítsanak, amely biztonságosan forgalmazható és a lehető legnagyobb környezeti előnnyel jár.

Németország egyébként ebben a tekintetben késésben van több nyugat-európai országhoz képest. Különösen Skandináviában, de Hollandiában („Blauwe Diesel”), Olaszországban és Ausztriában is elterjedt már a hidrogénezett gázolajat (HVO) kínáló töltőállomások kínálata: 2250 töltőállomáson már tiszta formában (100 százalékban), több mint 11 ezer esetében pedig keverékben kínálják. Ezekben az országokban az ásványolaj-dízelhez képest a tiszta változat ártöbblete 5-20 cent körül van.

Az új üzemanyagokat a benzinkúton XTL felirattal látják el. A hidrogénezett növényi olajok – a biodízelhez hasonlóan – keverhetők dízellel (pl. Diesel R33), vagy 100 százalékban tiszta formában is kínálhatók. A B10-es dízel, ahogy a neve is mutatja, egy tízszázalékos biodízel-keverékkel kevert dízel. Korábban a dízelben a bioadalék legfeljebb hétszázalékos lehetett (B7). A legnagyobb különbség a vásárló számára az, hogy a B10 csak akkor tankolható, ha a gyártó külön engedélyt adott a használatára.

A módosított rendeletnek köszönhetően a benzinkút-üzemeltetők mostantól XTL és dízel B10-et tartalmazó tartályokat állíthatnak fel. A két új üzemanyag mostantól kiegészítheti a már ismert Super E5, Super Plus E5, Super E10 és Diesel B7 üzemanyagokat.

A téves tankolás elkerülése érdekében a különböző üzemanyagtípusok egységes címkézését írják elő mind a járművön (a használati utasításban és az üzemanyagtöltő kupakon), mind a töltőállomáson (a benzinkúton és a töltőpisztolyon).

Az ADAC által a 2023/2024-es év fordulóján végzett felmérés kimutatta, hogy jelenleg csak néhány autómodellt engedélyeztek a gyártók az XTL vagy a B10 használatára. A biztonság kedvéért az ADAC azt ajánlja, hogy minden üzembentartó – ha az új típusú üzemanyagokat kívánja használni – ellenőrizze a használati utasításban és az üzemanyagtöltő kupakon található információkat. Ha bizonytalan, kérdezze meg hivatalos márkakereskedőjét, és a jármű alkalmasságát egyedileg igazoltassa!

Forrás

Hirmagazin.eu