Mutatjuk, ki mennyivel kereshettek többet jövőre..

Dátum:

Egyetlen szektor sem marad ki a béremelésből 2022-ben. Most részletesen bemutatjuk, melyik területen, mekkora keresetnövekedésre lehet számítani.

2022-ben soha nem látott béremelés lesz a legtöbb szektorban. Most megmutatjuk a legfontosabb részleteket!

Mennyivel nő a szociális szektor bérezése?

Január elsejétől 20 százalékkal emelkedik a szociális szektorban dolgozók fizetése. A 20 százalékos béremelés fenntartótól függetlenül minden állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szociális, illetve gyermekvédelmi intézmény vagy szolgáltató dolgozójának jár 2022. január 1-jétől. A szociális területen az átlagbér 2010-ben 137 372 forint volt, az idei esztendőben pedig 306 073 forintra nőtt.

A 20 SZÁZALÉKOS BÉREMELÉSSEL A JÖVŐ ÉVBEN EZEN A TERÜLETEN AZ ÁTLAGBÉR ÖSSZEGE 370 EZER FORINT LESZ.

Minden területen jelentős béremelés lesz. FORRÁS: ORIGO

Mennyivel kereshetnek többet a tanárok?

Most úgy látom, hogy jövőre 10 százalékos béremelésre van lehetőség, majd 2023-ban jöhet egy komolyabb bérrendezés a pedagógusoknál – mondta péntek reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor.

Még több gazdasági hír itt!

Mi lesz az ápolókkal?

Újabb 21 százalékkal emelkedik az ápolók fizetése januárban. A pénteken bejelentett ápolói béremelés, a 2019-ben megkezdett béremelési program utolsó lépcsőjének eredményeként jövő januárban az egészségügyi dolgozók átlagban 21 százalékkal keresnek majd többet, mint idén. A béremelési programmal a szakdolgozói alapbérek összesen 72 százalékkal nőnek a 2018-as illetménybázishoz viszonyítva.

Az ápolói béremelési program az eredeti négylépcsős ütemterv szerint zajlik, amely 2019-ben indult el. A januári béremelés a 2018-as illetményalaphoz képest 30 százalékos növekedést jelent.
Az első 8 százalékos béremelés 2019. július 1-jén volt, amikor a területi és iskolavédőnők is bekerültek a szakdolgozói bértábla alá, és már ők is nagyobb fizetést kaptak. Tavaly két lépcsőben nőtt tovább az egészségügyi szakdolgozók alapbére: január 1-jén 14 százalékos, míg november 1-jén újabb 20 százalékos alapbéremelés történt.

A BÉREMELÉS TÖBB MINT 85 EZER EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓT ÉRINT, AKI ÁLLAMI, ÖNKORMÁNYZATI VAGY EGYHÁZI FENNTARTÁSÚ JÁRÓ- VAGY FEKVŐBETEG-ELLÁTÁSI INTÉZMÉNYBEN, VAGY AZ ALAPELLÁTÁSBAN DOLGOZIK, TEHÁT PÉLDÁUL RENDELŐINTÉZETBEN, KÓRHÁZBAN, VÉDŐNŐI SZOLGÁLATNÁL, AZ ORSZÁGOS VÉRELLÁTÓ SZOLGÁLATNÁL VAGY AZ ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLATNÁL.

Jelentősen nőnek az ápolói bérek is. FORRÁS: MTI/BALÁZS ATTILA

Még több gazdasági hír itt!

És az orvosokkal?

A korábban elfogadott törvény értelmében három lépcsőben valósul meg az orvosok béremelése, először 2021-ben, majd 2022-ben és 2023-ban kaphatnak emelést az orvosok. 2021. január 1-jétől az orvos, szakorvos, fogorvos, szakfogorvos, gyógyszerész, szakgyógyszerész, továbbá a kormány rendeletében meghatározott munkakörben foglalkoztatott, egyéb, nem egészségügyi egyetemi végzettséggel, valamint nem egészségügyi egyetemi végzettséggel és egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkező egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy illetmény,- illetve bértáblája szerint egy kezdő orvos (0-2 év gyakorlati idő) alapbére 481 486 forint, 3-5 év gyakorlati idő után a havi bruttó bér 613 134 ezer forint, 21-25 év munkaviszony után 1 millió 158 ezer 975 forint, míg 41 év munkaviszony után 1 millió 666 ezer 040 forint lett

2022. JANUÁR 1-TŐL 0-2 ÉV GYAKORLATI IDŐVEL 619 053 FORINT, 3-5 ÉVES MUNKAVISZONYNÁL 788 315 FORINTRA, 21-25 ÉV MUNKAVISZONNYAL 1 MILLIÓ 490 EZER 087 FORINTRA, MÍG 41 ÉV UTÁN 2 MILLIÓ 142 EZER 051 FORINTRA EMELKEDIK A HAVI BRUTTÓ ALAPBÉR.

Hogyan alakul a minimálbér?

A kormány célja, hogy havi bruttó 200 ezer forintra emelkedjen 2022-től a minimálbér Magyarországon. Varga Mihály pénzügyminiszter ígéretet tett arra, hogy a leginkább érintett kis- és középvállalkozásokat a kormány segíteni fogja a minimálbér emelésének kigazdálkodásában. Hazánkban mintegy 250-300 ezer munkavállaló kap minimálbért. További nagyjából egymillió embert érint azonban közvetlenül a módosítása, a minimálbérhez kötött juttatások, ellátások miatt. A teljes hazai bérstruktúrát figyelembe véve pedig a minimálbér emelése a garantált bérminimumra is hatással van, amely további mintegy 600-700 ezer munkavállalót érint.

Jelenleg hazánkban 167 400 forint a bruttó minimálbér, ebből egy munkavállaló – amennyiben semmilyen egyéb kedvezményre nem jogosult –, 111 321 forint nettó bért kap kézhez. A különbözetből, amely a bruttó bér 33,5 százaléka, a személyi-jövedelemadó 15 százalék, míg a társadalombiztosítási járulék 18,5 százalék.

AMENNYIBEN A MINIMÁLBÉR BRUTTÓ 200 000 FORINTRA EMELKEDIK, AZ NETTÓBAN 133 000 FORINT LESZ, VÁLTOZATLAN SZJA ÉS TB-JÁRULÉK ESETÉN.

Mennyivel kereshetnek többet a nagy közszolgáltatónál dolgozók?

2022-ben átlagosan további 10 százalékos bérfejlesztés lesz a Volánbusznál. A Magyar Postánál 2021-ben 4 százalékkal, 2022-ben 9 százalékkal, 2023-ban pedig 2 százalékkal nő a postások alapbére.
A Nemzeti Vízműveknél dolgozók alapbére 2021-ben 4, 2022-ben 7, 2023-ban pedig 4 százalékkal emelkedik.

Még több gazdasági hír itt!

A Volánbusznál is nőnek a fizetések. FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO

 A kulturális területen is többet keresnek majd?

Január elsejétől 20 százalékkal emelkedik a kulturális szektorban dolgozók bére.

Mi lesz a rendőrökkel és a fegyveres erőknél dolgozókkal?

Jövő év elején hat havi bért fizet ki a kormány a fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos tagjainak. Ez az úgynevezett fegyverpénz, amely három évente jár a rendvédelmi dolgozóknak, ha a gazdaság teljesítménye eléri az 5,5 százalékot. Márpedig elérte, így ők is többet kapnak majd.

Milyen plusszal számolhatnak a gyerekesek?

Még több gazdasági hír itt!

Minden gyermeket nevelő családot értinteni fog, hogy a kabinet visszatéríti a 2021-ben befizetett szjá-t.

A KORMÁNY KALKULÁCIÓJA SZERINT 1,9 MILLIÓ EMBERT FOG ÉRINTENI AZ ADÓVISSZATÉRÍTÉS, MAXIMÁLIS ÖSSZEGE 809 EZER FORINT LEHET.  

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

Hideg zuhany: lehet, hogy semmi nem lesz az ország legdrágább autópályájából

Úgy tűnik, lekerült a kormány napirendjéről az ország legdrágább...

Sajtóértesülések szerint a magyar kormány további Gripen vadászbombázók beszerzéséről tárgyal a svéd gyártóval

A legújabb Gripen vadászbombázókat veheti meg Magyarország – megmutatjuk,...

Átadta a Mol a kecskeméti stratégiai kerozintárolót, a beruházás részleteiről Szabó Szabolcs Pál, a cég csoportszintű értékláncmenedzsmentjének ügyvezető igazgatója beszéllt..

Gigantikus üzemanyag-tároló épült Kecskeméten: meghétszereződött a kerozintartalék Átadták pénteken a...

Magára talált a forint, nagyot erősödött a hosszú hétvégén..

Az elmúlt napokban a forint erősödése a 388-as és...
Megszakítás