Levegőért kapkodnak a kórházak, az eszközbeszállítók is megnyomták a pánikgombot

Dátum:

Március végén 116 milliárd forint tartozást görgettek maguk előtt a kórházak, egy hónap alatt 16

milliárddal nőtt a tartozásállomány, mondta lapunknak Rásky László az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Március végén a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján megjelent friss adatok szerint a kórházak adóssága 90,8 milliárd forint volt. Az államkincstár felé elszámolási kötelezettséggel nem rendelkező orvosegyetemekkel együtt a kintlévőség meghaladja a 116 milliárd forintot is, mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az Economxnak. Egy hónappal korábban februárban 100 milliárd forintot görgettek maguk előtt az intézmények.

A négy orvosegyetem adóssága egy hónap alatt 5,6 milliárd forinttal, 25 milliárd forintra nőtt, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alá tartozó intézményeknél pedig 5,6 milliárd forinttal emelkedett az adósság – tette hozzá a szakértő.

A múlt évet terhelő, de év vége után kiszámlázott közműszámlák mostanra kifutottak, jelenleg már nem az intézmények, hanem a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) kapja a csekkeket. Ezért lehet az, hogy az OKFŐ intézményeiben csak 5,6 milliárd forinttal nőtt a kifizetetlen számlák végösszege, a februári 16 milliárd forint és a januári 15 milliárd forint emelkedés után.

Úgy fogalmazott Rásky László, groteszk a dolog, de mi már ennek is örülünk.

Egy április közepén megjelent kormányrendelet szerint 63,4 milliárd forint jut a kórházak adósságrendezésre. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a járóbeteg- és fekvőbeteg-szakellátást nyújtó állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló egészségügyi szolgáltatók, valamint a felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központok a 2024. február 29. napján fennálló, lejárt tartozásállományuk alapján részesülnek a központi működési támogatásból. Az adósságokat május 31-ig kell az közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknak rendezniük. A Belügyminisztérium pedig az MTI-OS-hez elküldött közleményében azt írta, hogy a működési támogatást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) április 30-ig utalványozza az egészségügyi szolgáltatók részére.

Óriási bajban a beszállítók

Rásky László a kórházi adósságokkal kapcsolatban elmondta, a kintlévőség nagy része – 75 százaléka – az orvostechnikai beszállítók felé irányul.

Az OSZ egyik félelme pedig az, hogy megint el fogják téríteni az egyes intézményekre vetített plusz forrásokat, jutalmazó, büntető elv jöhet.

Erről egyébként Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Kórházszövetség konferenciáján azt mondta: nemzetközi tapasztalatok alapján a finanszírozási ösztönzők, akkor érnek el valódi hatást, ha az adott finanszírozási forma aránya a teljes finanszírozás összeg 10 százalékát eléri.

22 milliárdnyi sárga csekk halmozódott fel

De azért a jelenlegi államkincstári adatokban is jól látszik, hogy nagyon magas a kifizetetlen közüzemi tartozások aránya is. Csak az államháztartásban ez az összeg 22 milliárd forintot ért el március végén, és az adósság 90 százaléka a Belügyminisztériumnál van, vagyis az egészségügyben, mondta a szakértő.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet, ami a kórházkonszolidációt részletezi, nem tartalmazza, hogy közüzemi számlát nem lehet rendezni a közel 64 milliárd forintos tételből, de a kórházi eszközbeszállítók tartanak attól, hogy megint nem az ő kintlévőségeik lesznek az elsők, amit kiegyenlítenek az intézmények.

Az OSZ egyik tagvállalata arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon sok eszköz leszállítása év végére esik, mert a kórházak tartanak attól, hogy az infláció miatt még drágábbak lesznek a műtéti eszközök, maszkok, kesztyűk, fertőtlenítők. Persze ezek az év végén leszállított eszközök sincsenek még kifizetve és most a kórházi adósságrendezés első lépcsőjében sem lesznek, mert legelőször a december 31-én lejárt tartozásállományból a 60 napon túli tartozásokat kell kifizetni a kórházaknak.

Múlt héten lapunknak a kórházi adósságrendezéssel kapcsolatban a másik nagy kórházi eszközbeszállító egyesület igazgatója Rádai Tamás azt mondta: nagyon nagy szükség volt erre a kórházkonszolidációra, és az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) pozitívan értékeli, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben forrást csoportosítanak át az adósságok rendezésére, de ez a félig tele a pohár esete, reagált a kórházi kintlevőségek kapcsán Rádai Tamás, az ETOSZ igazgatója.

A jelenlegi adósságrendezés azért még nem oldja meg a problémát és ez nem lesz elegendő

– fogalmazott.

Azt hangsúlyozta, hogy a Magyar Közlönyben is a kormány arra kérte a belügyminisztert és a pénzügyminisztert, hogy május közepéig dolgozzon ki egy újabb olyan előterjesztést, javaslatot, amivel tovább stabilizálható a kórházak működése.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

Sajtóértesülések szerint a magyar kormány további Gripen vadászbombázók beszerzéséről tárgyal a svéd gyártóval

A legújabb Gripen vadászbombázókat veheti meg Magyarország – megmutatjuk,...

Átadta a Mol a kecskeméti stratégiai kerozintárolót, a beruházás részleteiről Szabó Szabolcs Pál, a cég csoportszintű értékláncmenedzsmentjének ügyvezető igazgatója beszéllt..

Gigantikus üzemanyag-tároló épült Kecskeméten: meghétszereződött a kerozintartalék Átadták pénteken a...

Magára talált a forint, nagyot erősödött a hosszú hétvégén..

Az elmúlt napokban a forint erősödése a 388-as és...

Kiszámoltuk, hogy nagyjából hány köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig..

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból...
Megszakítás