Joe Biden és kihívója, Donald Trump megállapodott első televíziós vitájuk szabályairól. A június 27-i vita 90 perces lesz, egy női és egy férfi moderátor fogja vezetni, de nem lesz stúdióközönség – közölte a CNN.

Mindkét jelölt beleegyezett, hogy egy pódiumon szerepeljen. Azt, hogy a pódiumon ki hol áll, pénzfeldobással határozzák meg – közölte a csatorna. Az is eldőlt, hogy csak a mindenkori megszólaló mikrofonja lesz bekapcsolva, a másik mikrofonja ez idő alatt el lesz némítva.

A két műsorvezető Jake Tapper és Dana Bash lesz. A jelöltek csak egy tollat, egy jegyzettömböt és egy üveg vizet kapnak, előre megírt jegyzeteket nem vihetnek magukkal a pódiumra. A másfél órás vita során, amelyet a Georgia állambeli Atlanta városában vesznek fel, két reklámszünetet tartanak. Ezek alatt Biden és Trump stábja nem léphet kapcsolatba a két jelölttel.

Nem vágnak egymás szavába

„A vita egyes elemei – köztük a stúdióközönség hiánya – eltérnek a korábbi vitáktól” – magyarázta a CNN. A két moderátor „minden rendelkezésükre álló eszközt felhasznál majd az időzítés betartására és a civilizált vita biztosítására”.

Biden és Trump májusban állapodott meg arról, hogy két televíziós vitát tartanak: az elsőre június 27-én kerül sor a CNN-en, a másodikra szeptember 10-én az ABC-n.

Bár Bident és Trumpot pártjaik hivatalosan még nem jelölték elnökjelöltté a november 5-i választásra, jelölésük puszta formalitás. A 78 éves Trump elsöprő fölénnyel nyerte a republikánus előválasztásokat, bár ezeket még nem véglegesítették. A még szintén zajló demokrata előválasztásokon a 81 éves Bidennek nincs is komoly vetélytársa.

A republikánusok július közepén, Milwaukee-ban tartandó pártkongresszuson nevezik meg elnökjelöltjüket, míg a demokraták jelölőgyűlését augusztusban Chicagóban tartják. A 2020-as választás előtt, amelyet Trump elvesztett Bidennel szemben, két tévés párbajt is vívtak, mindkét vitán többször is egymás szavába vágtak.

Abortusz tablettákkal készülnek

Közben a The New York Times szerint nemcsak Trump rajongói, hanem politikai ellenfelei is felkészülnek a republikánus jelölt lehetséges (az elmúlt időszak előrejelzései alapján: valószínű) győzelmére. A lap úgy tudja, hogy létrejön a Trump-ellenzők széles koalíciója (demokrata tisztségviselők, progresszív aktivisták és volt republikánusok), amely a szerintük veszélyeztetett demokrácia védelmében lép majd fel.

Trump ellenzői többek között lehetséges perekre készülnek arra az esetre, ha az elnök illegális bevándorlók tömeges deportálásait hajtaná végre. Emellett legalább öt, demokraták által vezetett államban abortusz gyógyszereket halmoznak fel.

A The New York Times több mint 30 centrista és baloldali csoport vezetőjével készített interjúkat. Sokan attól tartottak, hogy egy második Trump-éra egyszerre lenne radikálisabb és hatékonyabb, különösen az olyan kulcsfontosságú témákban, mint pl. a migráció. Ezért most arra is összpontosítanak, hogy megakadályozzák Trump választási győzelmét.

Forrás

Hirmagazin.eu