Feltüzelte a katatörvény az embereket, utcára vonultak. A Margit hidat és egy rövidebb ideig az Erzsébet hidat is elfoglalták a tüntetők, a villamosok leálltak, az autósok értetlenül dudáltak a sávokat elfoglaló tiltakozókra.

Frissítés

19:22 – A rendőrök megindultak a tüntetők felé.

19:41 – Elkezdték felszámolni a tüntetést a rend kivezényelt őrei. A Jászai Mari tér irányába szorítják ki az összegyűlteket, egyesével. Helyszínen tartózkodó kollégánk lökdösődésről és kiabálásról számolt be.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

20:25 – Egyelőre véget ért a kiszorítósdi, leterelték a tömeget a sínekről, így a villamos már jár a vonalon, de az úttest még mindig a tüntetőké, onnan néznek farkaszemet a rendőrsorfallal.

20:33 – A rendőröknek sikerült annyira visszanyomni a tüntetőket, hogy az út Budáról Pest felé vezető oldalán egy sávon már elindult az autóforgalom.

20:37 – Az útszakasz másik oldalán, azaz Pestről Buda irányába is felszabadulni látszik egy sáv.

20:53 – Rendőrmotoros felvezetéssel érkezett egy takarítójármű a helyszínre, mely az úttestet locsolja, miközben apránként szorítják vissza a járda irányába a tömeget a zsaruk. Egy társaságot körül is vettek. Pestről Buda felé is elindult az autós forgalom, a felhajtón is.

21:08 – Véget ért a blokád: a forgalom újra mindkét irányban haladhat. Már csak nagyjából száz tüntető áll a járdán a rendőrsorfallal szemben.

Korábban írtuk

Egy embert azért vittek el a rendőrök, mert leköpte a járőrautójukat. A tüntetők azt követelték, hogy a parlament ne fogadja el a módosításokat, ám ez nem jött be: a parlament 120 igen szavazattal, 57 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett kivételes eljárásban megszavazta a 450 ezer embert szeptember 1-jétől érintő változtatásokat, ami pontosan ez:

Az elfogadott tervezet részletei a következők:

  • Az új kata, a kisadózó vállalkozók tételes adója az eddiginél magasabb, évi 18 millió forint bevételi értékhatárig kínál egyszerű és kedvezményes adózási módot a legkisebb egyéni vállalkozóknak.
  • Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint.
  • Az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják.
  • Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne.

Mostanra átalakult a tüntetés, bulihangulat van a Margit hídon, de úgy néz ki egyelőre nem tágítanak. A tüntetésen korábban történteket itt nézheti vissza. Fotók, videók a helyszínről.

Gyülekeznek a rendőrök

Jászai Mari téren gyülekeznek a rendőrök. Lehetséges, hogy oszlatásra készülnek?

Fotó: Balázs BarnabásFotó: Balázs Barnabás

Vannak akik sátrat vertek a hídon. Sokáig tervezik a maradást.

Fotó: Balázs BarnabásFotó: Balázs Barnabás

„Nem nagyon van más lépés már”

Az alábbi videónkban megkérdeztük a tüntetőket, mi minden motiválta arra a több száz embert, hogy – a rendőri felszólítás ellenére – elfoglalják a Margit hidat.

Galéria

1 / 29