27.9 C
Budapest
2023. szeptember. 27. szerda

Hídfoglalás, tüntetés a kata módosítása ellen: megszólalt a főpolgármester, a budapestiek megértését kéri – Facebook videó

Dátum:

Megosztás:

Tüntetések a fővárosban a KATA-módosítása ellen..

  • A kormány hétfőn benyújtotta az új katatörvényt.
  • A törvényjavaslat ellen tiltakozók kedd délelőtt 10 órára tüntetést szerveztek a Parlament elé, a Kossuth Lajos térre.
  • A téren több százan demonstráltak, majd a Momentum politikusainak a vezetésével a tömeg a Margit híd irányába vonult.
  • 11 óra után pár perccel a tüntetők blokkolták a Margit hidat. 
  • A rendőrség be nem jelentett gyűlésnek minősítette a demonstrációt.
  • Az Erzsébet hídon megerősített rendőri készenlét van, mert elkezdték szervezni ennek a hídnak is a lezárását.
  • Megszólalt a főpolgámester is, a budapestiek megértését kéri.

Cikkünk frissül…

Tüntetést szerveztek kedden délelőtt a Kossuth Lajos térre „Ne szavazd meg!” jeligével a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvénymódosítás – amelyet hétfőn nyújtott be a kormány a parlamentnek – ellen. A Facebookon szerveződő eseményre több ezren jelezték részvételüket, a helyszínre néhány százan érkeztek a demonstráció kezdetére. Ellenzéki politikusok is részt vettek az eseményen.

Néhányan transzparensekkel, mások ülősztrájkkal fejezték ki nemtetszésüket, és voltak, akik a „Ne szavazd meg!” szlogent skandálták. A törvénymódosítás miatt több érintett szektor – kreatív ipari szakemberek, fodrászok, filmesek – képviselői is megjelentek a Parlamentnél, az ételfutárok például egy csoportban állva tiltakoztak.

ELLENZÉKI POLITIKUSOK IS MEGJELENTEK A KOSSUTH LAJOS TÉREN, TÖBBEK KÖZÖTT KUNHALMI ÁGNES, MELLÁR TAMÁS, CSÁRDI ANTAL, KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT, GELENCSÉR FERENC IS BESZÉLGETETT A TÉREN EGYBEGYŰLTEKKEL.

A Kossuth téri tüntetés hivatalosan délelőtt 10 órakor kezdődött, az Index stábja élő videóban jelentkezett a Facebookon.

A tüntetők délelőtt 11 óra magasságában Gelencsér Ferenc, a Momentum Mozgalom elnökének javaslatára skandálni kezdték, hogy le kell zárni a Margit hidat, a párt politikusai a tömeg élén blokkolták a híd forgalmát, min az autós forgalom, mind a tömegközlekedés leállt. A Margit híd lezárását is élőben közvetítette az Index a Facebook-oldalán, a videót ide kattintva nézheti meg.

Rendőrség: Ez szabálysértés!

A rendőrség közleményében be nem jelentett gyűlésnek nevezte az eseményt. Hozzátették: a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a budai és a pesti oldal irányából is eltereli a forgalmat. A hvg.hu arról számolt be, hogy a budai hídfőnél a rendőrök elkezdték megbírságolni a robogósokat a forgalom akadályozása miatt.

A rendőrség néhány perccel később újabb közleményt adott ki, amelyben azt írják: felszólították a résztvevőket, hogy menjenek fel a járdára. „A rendőrök hangosbemondókon tájékoztatták a gyűlés résztvevőit, hogy szabálysértést valósítanak meg azzal, hogy a Margit híd úttestjén és a villamossíneken tartózkodnak, és felszólítják őket, hogy menjenek fel a járdára, mert magatartásukkal másokat akadályoznak szabad mozgásukban” – olvasható a közleményben. Később egy újabb közleményben azt írják: előállítanak egy férfit, aki leköpött egy rendőrautót.

A Margit hídon egy férfi 11 óra 45 perc körül leköpött egy járőrautót, ezért a rendőrök garázdaság szabálysértés miatt előállítják a II. Kerületi Rendőrkapitányságra

– írták.

Közben a tömeg azt ordítja, hogy „Aki dudál, velünk van!”. A Jászai Mari téren a tömeg a hídra való feljutást is akadályozza, de a rendőrök már átengedik a korábban a hídon rekedt autósokat – jelenti az Index helyszínen tartózkodó tudósítója.

A híd közepén, a Margit-sziget magasságában csoportosuló tömeg „Vonjátok vissza, vonjátok vissza!” skandálásba kezdett, többen leültek.

Közben a tüntetők között elterjedt, hogy a tüntetők az Erzsébet hidat is blokkolni fogják. Az Index tudósítója a Március 15. térről, a híd pesti oldaláról azt jelentette, hogy kerékpáros ételfutárok indultak el az Erzsébet híd felé, de 12.10-re még nem értek a hídhoz. Az Index információi szerint a tüntetők már bejelentették a rendőrségen a demonstrációt, de választ még nem kaptak, ezért nem vonultak át többen az Erzsébet hídhoz. Munkatársunk jelentése szerint a híd körül sokkal több a rendőrautó, mint a tüntető. Jelenleg a híd forgalma zavartalan.

12.25-KOR KERESZTBE ÁLLT EGY RENDŐRAUTÓ AZ ERZSÉBET HÍDON, FELHAJTOTTAK A BICIKLISEK. AZ AUTÓSOK MÁR CSAK EGY-EGY SÁVON HALADHATNAK, HAMAROSAN LEZÁRHATJÁK EZT A HIDAT IS.

12.35-kor a budai oldal felé járható volt a híd, a pesti oldal felé csak egy sávon haladt a forgalom. A tüntetők a híd közepén ülnek, később a budai oldal felé vezető oldalon is lezártak egy sávot.

A rendőrség 12.40-kor közölte: gyűlés résztvevői foglalnak el irányonként egy-egy forgalmi sávot az Erzsébet hídon. A belső sávot foglalják el mindkét irányban a egy gyűlés résztvevői az Erzsébet hídon 2022. július 12-én 12 órától. A forgalom rendőri irányítás mellett a szabad sávokon halad.

13.15-kor helyszíni tudósítunk az Erzsébet hídról jelentette: a tüntetők megérkeztek a Margit híd irányából. A folyamatosan érkező demonstrálók mellett jelenleg a hídon lehet közlekedni, a rendőrség egy fél sávot biztosított a tiltakozóknak.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a bkk.hu oldalán közölte: hatósági zárás miatt a 4-es és a 6-os villamos a Margit híd, budai hídfő H és az Oktogon M között nem közlekedik. Az M1-es és az M2-es metró igénybevételét ajánlják. Szintén a lezárás miatt

  • a 9-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Kiscelli utca, a Tímár utca, a Galagonya utca, a Kolosy tér, a Zsigmond tér, a Császár-Komjádi uszoda, a Margit híd, budai hídfő H, a Jászai Mari tér és a Nagyszombat utca megállót.
  • A 26-os autóbusz a Nyugati pályaudvar M és a Margitsziget / Margit híd között nem közlekedik.
  • A 91-es, a 191-es és a 291-es autóbusz a Nyugati pályaudvar M és a Margit híd, budai hídfő H között nem közlekedik.

Megszólalt a főpolgármester

Karácsony Gergely, Budapest polgármestere 13.05-kor Facebook-oldalán azt írta, megérti a tüntetők dühét. „A kormány – minden ígéretét megszegve – statáriálisan, egy nap alatt, érdemi felkészülési idő nélkül akarja átalakítani a mikrovállalkozók legnépszerűbb adózási formáját. Brutális adóemelés ez: adóév közben többszázezer embernek emelkedik ötszörösére az adóterhe, miközben persze a Fidesz oligarchiái továbbra is extraprofitot zsebelhetnek be a kaszinóikból” – fogalmazott bejegyzésében.

Hozzátette: az érthető és indokolt tiltakozás miatt Budapest közlekedése az elmúlt órákban jelentősen lelassult, de mindent megtesznek azért, hogy a szabad politikai véleménynyilvánítás az elkerülhetetlennél nagyobb fennakadást ne okozzon a városban. Végül megköszönte a fővárosiak türelmét.

Azonnali felháborodás

A kormány nevében hétfőn nyújtotta be a parlamentnek a kisadózás új szabályairól szóló törvénytervezetet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, és még kedden el is fogadhatják a képviselők az abban foglaltakat.

Az új szabályozás olyan módosításokat tartalmaz, amelyek azt is jelenthetik, hogy a jelenleg nagyjából 450 ezer katás adózó jelentős része szeptember után másik adózási megoldás után kell nézzen, mivel a kata a jövőben csak magánszemélyek számára szolgáltató vagy terméket értékesítő főállású egyéni vállalkozók számára lesz elérhető.

 

A tervezett változtatások szinte azonnal felháborodást váltottak ki, különösen a filmiparban és a művészeti területeken dolgozók között.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a törvénytervezet megjelenése után azt nyilatkozta, „kissé erőteljesre sikeredett a javaslat”.

A jogszabálytervezet szerint minden érintett vállalkozásnak nyilatkoznia kell majd az adóhatóság felé arról, hogy megfelel-e az új feltételeknek, és kisadózó tételes adóalanyként folytatja-e majd. Erre augusztus elsejétől szeptember 25-ig lesz lehetőség azzal, hogy aki ez utóbbi dátumig így nyilatkozik, szeptember 1-től katásként adózhat.

A kata tervezett módosításai ellen már akkor online petíció indult, amikor a pénzügyminiszter a költségvetési bizottság ülésén beszélt arról, hogy megvizsgálják a kisadózói adózási rendszert.

Az Országgyűlés keddi ülésnapjának napirend előtti felszólalásait is a kata módosításáról szóló törvényjavaslat uralta

Borítókép: Szollár Zsófi / Index

index

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Az energia-tévedés – vagy inkább energia-átverés, és a világ kifosztásának egy remek modellje – 4

Térjünk picit vissza a tehenekhez! A metán – laborban kísérleti leg igazolható, az szénmonoxidból és vízből jön létre, és...

NAPÚT – 7: AZ Utolsó vacsora szereplői – Jakab

Jobbról balra haladva az ötödik apostol az idősebb Jakab. Jakab robbanékony természetű volt. Szent Lukácstól tudjuk a következő esetet,...

Felháborítóan kicsi a Hableány-ítélet! – Az ügyészség részletesen elmagyarázza, miért kell nagyobb büntetés (2 db vonatkozó hanganyag a cikkben)

Fellebbezett az ügyészség a Viking Sigyn szállodahajó kapitányát érintő elsőfokú bírósági ítélet ellen a Hableány-perben. Az ügyészség szerint...

Fogyhatunk-e az éjszaka folyamán?

A globális elhízási járvány erőfeszítésre sarkallta a világot, hogy hatékony és elérhető fogyási stratégiákat találjon. Ennek következményeként új étrendi...