Éreztél már remegést attól, hogy ismeretlen emberek között kell legyél? Úgy érezted, hogy ég az arcod, és elhal a hangod? Normális, ha idegesnek érezzük magunkat bizonyos társadalmi környezetben, teljes új kontextusban, idegen emberek között. De mikor kell szociális fóbiára gyanakodni?

A félénkség vagy a kényelmetlenség bizonyos helyzetekben nem feltétlenül a szociális szorongás zavarának jelei. Vannak, akik a természetüknél fogva tartózkodóak, mások pedig folyton vágynak a társasági életre. Szerencsére a félelem leküzdése tanulható, amihez a „gyakorláson” kívül önismeretre és önbizalomra van szükség. Ehhez el kell fogadni, hogy minden ember értékes, amihez a https://noivezetok.eu/Halanaplok linken megtalálható hálanaplók olyan segítséget nyújtanak, amivel könnyedén el lehet indulni egy magabiztosabb és félelem nélküli élet felé.

De hogyan is jelentkezik a szociális szorongás?

A mindennapi idegességtől eltérően a szociális szorongásos zavar intenzív félelmet foglal magában, amely megzavarja a napi rutinokat a munkahelyen, az iskolában vagy más tevékenységekben. A szociális szorongásos zavar a serdülőkor elején kezdődik, de jelentős kellemetlenségként felfogott megnyilvánulása felnőttkorban jelentkezik, amiből főleg a nők érintettek.

A szociális szorongásos zavar jelei és tünetei a következők lehetnek:

 • Félelem azoktól a helyzetektől, amikor megítélhetnek, észrevehetnek;
 • Túlzott odafigyelés arra, hogy ne röhögjenek ki vagy megalázzanak;
 • Intenzív félelem az idegenekkel való interakciótól vagy beszélgetéstől;
 • Erős félelem attól, hogy mások észreveszik, hogy szorongunk;
 • Félelem az olyan testi tünetektől, amelyek zavart okozhatnak, mint például kipirulás, izzadás, remegés;
 • Az olyan helyzetek elkerülése, amikor a figyelem középpontjába kerülhetünk;
 • Szorongás egy olyan tevékenységre vagy eseményre várva, amely félelmet generál;

Fizikai jelek és tünetek

A szociális szorongást néha kísérő fizikai jelek és tünetek is nehezíthetik, mint a kipirulás, szapora szívverés, remegés, erős izzadás, gyomorpanaszok, hányinger, légzési nehézség vagy szédülés.

Melyek a szociális szorongás okai?

Tanulmányok szerint a szociális fóbia valószínűleg biológiai és környezeti tényezők összetett kölcsönhatásából fakad. A lehetséges okok a következők lehetnek:

 1. Öröklött tulajdonságok, avagy szorongó viselkedés jelenléte a családban.
 2. Az agy szerkezete. Azok az emberek, akiknek túlzottan aktív amygdalája van, fokozott félelemreakcióval rendelkezhetnek, ami fokozott szorongást okozhat a szociális helyzetekben.
 3. A szociális szorongásos zavar lehet tanult viselkedés is – élettapasztalathoz vagy túlzottan védelmező neveléshez köthető.

Bizony, számos tényező növelheti a szociális szorongásos zavar kialakulásának kockázatát, és ezek lehetnek:

 • Családi történelem.
 • Negatív élettapasztalatok – például zaklatás.
 • Munkahelyi kirekesztettség, főleg a nők számára.
 • Munkahely vagy iskolaváltás.
 • Fizikai megjelenés vagy állapot, amely felkelti a figyelmet.

A mindennapi életben vannak olyan helyzetek, amikor sokkal gyengébbnek érezzük magunkat – akár a kollégák és a főnök előtt tartunk előadást, akár egy buliba megyünk, ahol először találkozunk valakivel. Egy szociális szorongásban szenvedő ember számára azonban még a leghétköznapibb tevékenységek és napi interakciók is igazi kihívásokká válhatnak.

A szociális szorongás főleg szakember segítsége által gyógyítható, viszont a hálanapló írása ehhez egy olyan segítő tevékenység, amely csak rólad szól, hogy fedezd fel önmagadat, az igazi értékeidet, és hogyan élhetsz értelmes és színvonalas életet!