Ha te is szeretnél részt venni benne, itt a kalkulátor, ezzel meg tudsz győződni arról, megfelelnek-e a feltételeid!

Mivel a rendelkezésre álló 108 milliárd forintos keret várhatóan csak 20 ezer ingatlan korszerűsítésére lesz elég, mindenki igyekszik előre felkészülni, hogy minél hamarabb beadhassa az igénylését. A Bankmonitor elkészítette az első kalkulátort, amellyel bárki ellenőrizheti, jogosult-e az akár 6 millió forintos támogatásra.

Óriási várakozás előzi meg az új otthonfelújítási támogatás indulását, a legfeljebb 6 millió forint kedvezményből családi házak energetikai korszerűsítése finanszírozható. A kedvezmény elnyeréséhez, a sikeres pályázat benyújtásához ugyanakkor számos feltételt kell teljesíteni, ezek ellenőrzése pedig egyáltalán nem egyszerű feladat. A Bankmonitor új kalkulátora ezt hivatott megkönnyíteni azzal, hogy néhány kérdés megválaszolását követően bárki megtudhatja, jogosult-e a legfeljebb 6 millió forint támogatásra.

A kalkulátor megvizsgálja az igénylőre és az ingatlanra vonatkozó előírásokat egyaránt.

Az ingatlan vonatkozásában a kalkulátor vizsgálja

· az épület jellegét (családi házról van-e szó);

· az építés évét (1991. előtt épült-e az ingatlan);

· a tulajdoni hányadra vonatkozó előírás teljesülését;

· valamint azt, hogy a tervezett munka támogatható-e.

Az igénylőre vonatkozóan felméri, hogy

· megfelelő ideje él-e az adott ingatlanban;

· teljesíti-e a köztartozásra, közüzemi tartozásra vonatkozó elvárásokat;

· valamint szerepel-e a rossz adósként a KHR adatbázisban.

A kalkulátor a megadott adatok alapján megmutatja, hogy jogosult-e valaki a kedvezményre. E-mail cím megadása esetén a Bankmonitor ezen kívül részletes tájékoztatót küld a támogatásról.

Az otthonfelújítási támogatásról

Az otthonfelújítási program 2024-ben indul, előreláthatóan június 3-tól lehet igényelni a kedvezményt. A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint, ami részben vissza nem térítendő támogatásból, részben kamatmentes hitelből áll.

A programban az 1990. december 31. előtt épült családi házak korszerűsítése finanszírozható meg. Elvárás, hogy az épület energiafelhasználása legalább 30 százalékkal csökkenjen a munkálatoknak köszönhetően. Házak szigetelése, nyílászárinak cseréje, melegvízrendszerének és fűtési rendszerének korszerűsítése végezhető el a támogatás felhasználásával.

A meghirdetett keretösszeg 108,24 milliárd forint, melyből előreláthatóan 20 ezer ingatlan modernizálása finanszírozható meg. Érdemes sietni az igényléssel kapcsolatban, a keretösszeg ugyanis gyorsan kimerülhet, mivel több, mint 2 millió olyan családi ház van Magyarországon, ami alapvetően megfelelhet a feltételeknek.

Forrás

Hirmagazin.eu