15.2 C
Budapest
2022. május. 18. szerda

Vérfagyasztó: Amerika majdnem több tízezer civilt ölt meg egy légicsapásban

Dátum:

Megosztás:

Az Egyesült Államok hadseregének szír polgárháborúra specializálódott munkacsoportja egy adminisztrációs trükk segítségével célpontok százait bombázta porig engedély nélkül. Még az ártatlan civilek élete sem érdekelte őket.

Pusztán a vak szerencsén múlt, hogy egy, az Egyesült Államok légi ereje által elkövetett bombatámadás nem ölt meg több tízezer ártatlant civilt Szíriában – írja katonai forrásokra hivatkozva az New York Times online kiadása.

A balliberális lap csütörtökön megjelent oknyomozó cikke szerint Amerika – egyelőre tisztázatlan körülmények között – légi csapást mért a stratégiai fontosságú, Eufrátesz folyót elzáró Tabqa-gát ellen 5 évvel ezelőtt, annak ellenére, hogy az építmény rajta volt a „csapásmentes objektumok” listáján.

Több független forrás egybehangzóan azt állítja, hogy az amerikai hadsereg egyik B-52-es bombázója 2017. március 26-án ledobta a légierő arzenáljának egyik legpusztítóbb fegyverét, egy BLU-109-es típusú bunkerromboló bombát a Tabqa-gátra. A megerősített vasbetonból épült célpontok megsemmisítésére tervezett robbanószerkezet 5 emelet mélyen fúródott bele az épületbe, de a mai napig ismeretlen okból végül nem robbant fel.

Szakértők szerint, ha ez bekövetkezett volna, a gát szinte biztosan átszakad, az Eufrátesz völgyét árvíz árasztja el, és az ott élő több tízezer ember szörnyethal.

Bár a légicsapás következtében a gát végül nem semmisült meg, a fel nem robbant bomba olyan károkat okozott az elektronikus berendezésekben, hogy a létesítményben megszűnt az áramellátás és leálltak vízszivattyúk. Ennek következtében fennállt a túlcsordulás veszélye, ami szintén árvízzel fenyegetett több környező települést. Ezt észlelve az Egyesült Államok, a koalíciós csapatok, Oroszország, a szír hadsereg, sőt még a magát Iszlám Államnak (ISIS) nevező szunnita terrorszervezet is belátta, hogy a helyzet kritikus és ártatlan emberéletek forognak kockán, ezért a felek ideglenesen tűzszünetet kötöttek a térségben, hogy lehetőség nyíljon a vészhelyzeti zsilipek megjavítására.

Ezt a munkát végül egy 16 szakemberből álló csapat végezte el. Felfoghatatlan, de a nemzetközi brigádot szállító furgont dróntámadás érte a gáttól hazafele vezető úton, melyben meghalt egy gépészmérnök, egy technikus és a Szíriai Vörös Félhold egyik munkatársa. Katonai dokumentumok szerint ezt a támadást pontosan ugyanaz az amerikai munkacsoport rendelte el, mint a Tabqa-gát elleni légicsapást. Hogy a szakemberek kivégzésére mi szükség volt, arra a mai napig nincs hivatalos magyarázat.

 

Az Asszad-tó és az Eufrátesz folyó találkozásánál található Tabqa-gát.

 

A háborús bűncselekmény tényállását bőven kimerítő eseménysort a New York Times meg nem nevezett amerikai katonai tisztviselőkkel, valamint szíriai emberekkel – köztük egy mérnökkel, aki a csapás napján jelen volt a gátnál – készített interjúk alapján írta meg. A vérfagyasztó beszámoló a legújabb része annak a lapban megjelenő cikksorozatnak, amely az amerikai Talon Anvil nevű munkacsoport szörnyűségeiről próbálja meg lerántani a leplet, amit az Iszlám Állam elleni háborús erőfeszítések koordinálására hoztak létre.

A Tabqa-gátra mért március 26-i csapást Oroszország és Szíria már a támadás utáni napokban az amerikai erőknek tulajdonította, de Stephen J. Townsend altábornagy, aki akkoriban a munkacsoportot irányította, elutasította a vádakat, mondván, hogy az oroszok „alaptalan és őrült jelentéseket” terjesztenek.

„A Tabqa-gát nem koalíciós célpont, és amikor katonai célpontokra, a gáton vagy annak közelében csapást mérünk, nem vízkiszorító lőszereket használunk, hogy elkerüljük a létesítmény szükségtelen károsodását” – fogalmazott egy újságírói kérdésre 5 évvel ezelőtt az altábornagy, majd hozzátette:

Ha valami történik a Tabqa-gáttal, az az Iszlám Állam, nem pedig a koalíciós csapatok hibája lesz.

 

A gát közelében rendszeresen történek harci cselekmények az elmúlt években, de gátat egyik fél sem támadta meg érthető okok miatt; kivéve persze az amerikaiakat.

 

Külön érdekesség, hogy a Times forrásai szerint a Talon Anvil munkacsoportnál bevett gyakorlat volt egy adminisztrációs trükk alkalmazása, amivel bárkit bármit lebombázhattak engedély nélkül. Nagyon leegyszerűsítve ez úgy működött, hogy némi papírmunkával megkerülték a parancsnokság által végzett légicsapások átvilágítási folyamatát, arra hivatkozva, hogy azonnali hatállyal meg kell védeni az amerikai szövetséges erőket egy közelgő támadástól. Minden jel arra utal, hogy a Tabqa-gátra mért, teljesen indokolatlan légi csapást is erre hivatkozva rendelték el.

Forrás: Ripost / Hirmagazin.eu

Képünk illusztráció!

Fotó: MTI/EPA/Andy Holmes

 

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

Kapcsolódó hírek

Még előtte állt az egész élet: barátja szeme láttára zuhant a mélybe a 23 éves lány

Barátja szeme láttára vesztette életét egy fiatal nő. Még előtte állt volna az egész élete. A Romániából származó Nane-losana Bodea május...

Az a helyzet, hogy megöregedtél, kisanyám

Azt hitted, hogy nem fog megtörténni, ugye? Azt hitted, hogy megúszod, mert veled és a testeddel ilyesmi nem...

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának közleménye szerint az Azovsztal acélgyárban állomásozó egységek vezetői parancsot kaptak embereik életének megmentésére.

Elhagyták az ukránok az Azovsztal acélgyárat.. Hétfőn több száz embert evakuáltak az acélműből: ez volt utolsó menedékhely a városban,...

Hatalmas nemzeti lobogó ékesíti a megújuló Citadellát

Nem egészen három hónap alatt valósította meg a ZÁÉV a grandiózus lobogót és annak tartozékait. A ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market...