Vérfagyasztó: Amerika majdnem több tízezer civilt ölt meg egy légicsapásban

Dátum:

Az Egyesült Államok hadseregének szír polgárháborúra specializálódott munkacsoportja egy adminisztrációs trükk segítségével célpontok százait bombázta porig engedély nélkül. Még az ártatlan civilek élete sem érdekelte őket.

Pusztán a vak szerencsén múlt, hogy egy, az Egyesült Államok légi ereje által elkövetett bombatámadás nem ölt meg több tízezer ártatlant civilt Szíriában – írja katonai forrásokra hivatkozva az New York Times online kiadása.

A balliberális lap csütörtökön megjelent oknyomozó cikke szerint Amerika – egyelőre tisztázatlan körülmények között – légi csapást mért a stratégiai fontosságú, Eufrátesz folyót elzáró Tabqa-gát ellen 5 évvel ezelőtt, annak ellenére, hogy az építmény rajta volt a „csapásmentes objektumok” listáján.

Több független forrás egybehangzóan azt állítja, hogy az amerikai hadsereg egyik B-52-es bombázója 2017. március 26-án ledobta a légierő arzenáljának egyik legpusztítóbb fegyverét, egy BLU-109-es típusú bunkerromboló bombát a Tabqa-gátra. A megerősített vasbetonból épült célpontok megsemmisítésére tervezett robbanószerkezet 5 emelet mélyen fúródott bele az épületbe, de a mai napig ismeretlen okból végül nem robbant fel.

Szakértők szerint, ha ez bekövetkezett volna, a gát szinte biztosan átszakad, az Eufrátesz völgyét árvíz árasztja el, és az ott élő több tízezer ember szörnyethal.

Bár a légicsapás következtében a gát végül nem semmisült meg, a fel nem robbant bomba olyan károkat okozott az elektronikus berendezésekben, hogy a létesítményben megszűnt az áramellátás és leálltak vízszivattyúk. Ennek következtében fennállt a túlcsordulás veszélye, ami szintén árvízzel fenyegetett több környező települést. Ezt észlelve az Egyesült Államok, a koalíciós csapatok, Oroszország, a szír hadsereg, sőt még a magát Iszlám Államnak (ISIS) nevező szunnita terrorszervezet is belátta, hogy a helyzet kritikus és ártatlan emberéletek forognak kockán, ezért a felek ideglenesen tűzszünetet kötöttek a térségben, hogy lehetőség nyíljon a vészhelyzeti zsilipek megjavítására.

Ezt a munkát végül egy 16 szakemberből álló csapat végezte el. Felfoghatatlan, de a nemzetközi brigádot szállító furgont dróntámadás érte a gáttól hazafele vezető úton, melyben meghalt egy gépészmérnök, egy technikus és a Szíriai Vörös Félhold egyik munkatársa. Katonai dokumentumok szerint ezt a támadást pontosan ugyanaz az amerikai munkacsoport rendelte el, mint a Tabqa-gát elleni légicsapást. Hogy a szakemberek kivégzésére mi szükség volt, arra a mai napig nincs hivatalos magyarázat.

 

Az Asszad-tó és az Eufrátesz folyó találkozásánál található Tabqa-gát.

 

A háborús bűncselekmény tényállását bőven kimerítő eseménysort a New York Times meg nem nevezett amerikai katonai tisztviselőkkel, valamint szíriai emberekkel – köztük egy mérnökkel, aki a csapás napján jelen volt a gátnál – készített interjúk alapján írta meg. A vérfagyasztó beszámoló a legújabb része annak a lapban megjelenő cikksorozatnak, amely az amerikai Talon Anvil nevű munkacsoport szörnyűségeiről próbálja meg lerántani a leplet, amit az Iszlám Állam elleni háborús erőfeszítések koordinálására hoztak létre.

A Tabqa-gátra mért március 26-i csapást Oroszország és Szíria már a támadás utáni napokban az amerikai erőknek tulajdonította, de Stephen J. Townsend altábornagy, aki akkoriban a munkacsoportot irányította, elutasította a vádakat, mondván, hogy az oroszok „alaptalan és őrült jelentéseket” terjesztenek.

„A Tabqa-gát nem koalíciós célpont, és amikor katonai célpontokra, a gáton vagy annak közelében csapást mérünk, nem vízkiszorító lőszereket használunk, hogy elkerüljük a létesítmény szükségtelen károsodását” – fogalmazott egy újságírói kérdésre 5 évvel ezelőtt az altábornagy, majd hozzátette:

Ha valami történik a Tabqa-gáttal, az az Iszlám Állam, nem pedig a koalíciós csapatok hibája lesz.

 

A gát közelében rendszeresen történek harci cselekmények az elmúlt években, de gátat egyik fél sem támadta meg érthető okok miatt; kivéve persze az amerikaiakat.

 

Külön érdekesség, hogy a Times forrásai szerint a Talon Anvil munkacsoportnál bevett gyakorlat volt egy adminisztrációs trükk alkalmazása, amivel bárkit bármit lebombázhattak engedély nélkül. Nagyon leegyszerűsítve ez úgy működött, hogy némi papírmunkával megkerülték a parancsnokság által végzett légicsapások átvilágítási folyamatát, arra hivatkozva, hogy azonnali hatállyal meg kell védeni az amerikai szövetséges erőket egy közelgő támadástól. Minden jel arra utal, hogy a Tabqa-gátra mért, teljesen indokolatlan légi csapást is erre hivatkozva rendelték el.

Forrás: Ripost / Hirmagazin.eu

Képünk illusztráció!

Fotó: MTI/EPA/Andy Holmes

 

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

Nagyon kellemetlen adatlopási ügyben érintett az Európai Parlament

Saját alkalmazottai rendkívül érzékeny adatai szivárogtak ki. Személyi igazolványok, útlevelek,...

Robert Fico elleni merénylet: Valóság és összeesküvés-elméletek

Bevezetés Robert Fico, a szlovák politikai élet egyik meghatározó alakja,...

Kína „büntető hadgyakorlatba” kezdett Tajvan környékén

Peking által „büntetőként” aposztrofált hadgyakorlatokba kezdett csütörtökön a kínai...

„Ez rémálom” – épül a metróvonal Róma történelmi kincsei közé fúrva

Kevés a metróvonal az olasz fővárosban. Most épül egy...
Megszakítás