Megváltozott a sokakat megfertőző omikron variáns. A vírus új törzsét nehezebb felismerni és veszélyesebbnek is tartják.

Az egészségügyi vezetők felfedték, hogy hivatalosan is figyelemmel kísérik a Covid-19 új változatát, amelyet lopakodó Omikronnak neveztek el.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége az Omikron BA.2-es variánsát „vizsgálat alatt álló változatnak” jelölte meg, így csupán egy szinttel az „aggodalomra okot adó változat” alatt áll – írja az Independent.

A friss adatok arra utalnak, hogy a gyilkos vírus korábbi törzseinél még fertőzőbb és jobban képes kikerülni a vakcinákat. Az Egyesült Királyságban mintegy 426 esetet észleltek az új törzs decemberi kijelölése óta. Bár ez a szám kicsinek tűnhet az elmúlt két hónap adataihoz képest, de attól tartanak, hogy a BA.2 valós száma hamarosan a sokszorosa lesz.

A mutáns beceneve, mint lopakodó az eredeti Omikrontól való egyik legfontosabb különbségéből fakad. Ugyanis nagyon úgy tűnik, míg a BA.1-es változatot viszonylag könnyű volt nyomon követni, az új törzset csak nehezen lehet.

Ez azt jelenti, hogy bár a PCR-tesztek még mindig kiszúrják, ha valaki a Covid-19 ezen változatával rendelkezik, a mintákat további laboratóriumi elemzésre kell küldeni annak megállapításához, hogy valaki a lopakodó változatával fertőződött-e meg.

Az egészségügyi vezetők azt ígérték, hogy mostantól éjjel-nappal dolgozni fognak az Omikron BA.2 elemzésén. Ennek ellenére úgy gondolják, nem kell attól tartani, hogy újabb fertőzési hullámot fog kirobbantani.

Forrás: Ripost / Hirmagazin.eu

Fotó: Pixabay.com