Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.
Az elmúlt időszakhoz képest a 2023. november 27. – 2023. december 24. között a lakosság körében 7% halálozási többlet volt detektálható. Az idősek körében pedig 2023. október 23. – 2023. november 5. között 7, valamint 2023. november 27. – 2023. december 31. között 10 %-os halálozási többlet azonosítható – állapították meg a központ munkatársai. Az elemzésben bemutatott ábrákról leolvasható: a szakemberek viszonyítási időszaknak a 2014-19-es éveket vették alapul.
A 2014-2019. évek azonos időszakának adott heti halálozásához viszonyítva a teljes lakosság körében a halálozási szint 2022. 38-39. hetében 9%-kal, 48-52. hetében 5%-kal volt magasabb. A 2022. 38-52. hetek közötti időszakban az időskorú (65-x éves) lakosság körében 8%-os halálozási többlet volt azonosítható. Egyéb kiugró értékek, különösen az utolsó csúcs a nyári hőhullámokhoz köthető többlethalálozást mutatják – részletezik a fenti grafikonokon látható folyamatokat.

2023. 48-51. heteiben a lakosság körében 7% halálozási többlet volt detektálható, továbbá 2023. 43-44. heteiben.

AZ IDŐSEK KÖRÉBEN 7, VALAMINT A 48-52. HETÉBEN MÁR 10 %-OS HALÁLOZÁSI TÖBBLET AZONOSÍTHATÓ.

Ezek a kiugró számok minden bizonnyal összefüggnek a tavaly év végén megfigyelhető súlyos járványhelyzettel, amiért a felsőlégúti megbetegedések gyors terjedése volt elsődlegesen a felelős, többek között a koronavírus, ám eközben akkoriban még nehezen volt elérhető az újabb vakcina felvétele. Ez pedig kifejezetten ajánlott lett volna nemzetközi standardek szerint a veszélyeztetett csoportok és idősek számára.

Kép és cikk: Portfolio.hu;
Forrás nyomán

#18+, #többlethalálozás#magyarország#miavéleményed#monddmegte#tiktok#hirmagazin,

Hirmagazin.eu

ElőzőFigyelmesen vezessünk, szinte minden autópályán torlódás van..
KövetkezőÚjra súlyos baleset a cirkuszban..
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.