Az EU tagállamainak nagykövetei megállapodtak a két kelet-európai állam csatlakozási menetrendjéről, formálisan június 25-én kezdődhet meg a tárgyalás-sorozat.

A hírt az EU soros elnöki tisztségét betöltő Belgium közölte péntek este. A közlemény szerint június 25-ére hívták össze az első kormányközi konferenciát, amelynek ülése lehet a csatlakozási tárgyalások megkezdésének hivatalos dátuma.

Az unió vezetői a közösségi oldalaikon üdvözölték a döntést. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az X oldalán azt írta: Ukrajna és Moldova számára az EU-tagság felé tett útjukon ez egy „hatalmas lépés” lesz.

Gyere. olvass, kommentelj, beszélgess a Hirmagazin.eu TikTokján! 20 Millió videómegtekintés és jó hangulat! Szeretettel várunk! Hirmagazin.eu

Ukrajna 2022 februárjában nyújtotta be csatlakozási kérelmét az EU-ba, néhány nappal azután, hogy az orosz hadsereg támadást indított keleti területei ellen. Moldova egy hónappal később, márciusban lépte meg ugyanezt – mindkét állam tagjelölti státuszt kapott 2022 júniusában, az Európai Bizottság pedig néhány hete jelezte: mindkét ország eleget tett a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges előfeltételek tejesítésének.

Ukrajna uniós tagságának támogatói azért lobbiztak, hogy a csatlakozási tárgyalások még a soron következő magyar elnökség előtt induljanak meg: Magyarország július elsejétől veszi át Belgiumtól az EU soros elnökségét. Magyarország ugyanis a fő ellenzője a 27 tagállam közül Ukrajna uniós integrációjának – írja a Politico.

Forrás

Hirmagazin.eu