Stratégiai együttműködést kötött a Magyar Kardiológusok Társasága és az AstraZeneca

Budapest, 2024. április 24. – Magyarországon körülbelül 200 ezer ember érintett szívelégtelenségben,  amelynek az előfordulása a 70 év feletti lakosság körében jóval magasabb, a 10 százalékot is meghaladja. A betegség ráadásul a kórházi felvételek egyik vezető oka, így jelentős gazdasági terhet ró az egészségügyi ellátásra. Ugyan az elmúlt években előrelépés történt az ellátási rendszer javulásában hazánkban, a diagnosztika és az ellátás hatékonyságának és minőségének további fejlesztése érdekében stratégiai együttműködést kötött a Magyar Kardiológusok Társasága és az AstraZeneca.

dsc 1497
dsc 1497

Annak ellenére, hogy a szívelégtelenség a felnőtt népesség 2 százalékát érintő betegség, a gyakoribb ráktípusokkal megegyező halálozási aránnyal rendelkezik, gyakran nem megfelelően diagnosztizált. Bár az utóbbi időben előrelépés történt a terápiák elérhetőségében és az ellátási rendszer javulásában, Magyarországon körülbelül 200 ezer ember érintett szívelégtelenségben.  A betegség általi 1 éves halálozás  hazánkban magas, eléri a 17 százalékot. A szívelégtelenség ráadásul a kórházi felvételek egyik vezető oka, és jelentős gazdasági terhet is ró az egészségügyi ellátásra.

2024 tavaszán Kelet-Közép-Európa és a balti régió 11 országában végzett felmérés által országspecifikus adatok állnak rendelkezésre, amely további szakmai javaslatot is megfogalmaz az egyes országok számára a szívelégtelenség kezelésére.  A betegség felismerésében háziorvosok, kardiológusok és belgyógyászok vesznek részt. A kezelést főként az alapellátást végző központokban kezdik meg, de több speciális centrum is létezik, amely kifejezetten a szívelégtelenségre szakosodott. A következő időszakban ezeknek a munkáját szeretnénk tovább segíteni” – mondta Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatója, a Kardiológia Tanszék vezetője a Magyar Kardiológusok Társaságának tiszteletbeli elnöke.

Mesterséges intelligencia segíthet a diagnosztikában

A diagnosztika és az ellátás hatékonyságának és minőségének további fejlesztése érdekében széles körű edukációra, a szakemberek képzésének támogatására, a diagnosztikai eszközök szélesebb körben való elérésére, illetve a gondozásban kiemelt szerepet játszó centrumhálózat fejlesztésére van szükség. A legújabb egészségügyi digitalizációs eszközök – köztük a mesterséges intelligencia és a célorientált adatkutatás- és elemzés – Magyarországon is egyre jelentősebb szerepet kapnak – derült ki az AstraZeneca és a Magyar Kardiológusok Társasága közös sajtótájékoztatóján.

A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) és az AstraZeneca stratégiai keretszerződést kötött – és összhangban a felmérés hazai ajánlásával -, az együttműködésnek része a szívelégtelenség-centrumhálózat fejlesztése, a szakemberek képzése, a specifikus diagnosztikus módszerek bevezetésének támogatására, illetve az adatvezérelt egészségügyi és mesterséges intelligencia megoldások közös kutatása és fejlesztése.

dsc 1512
dsc 1512

Az AstraZeneca világszerte élen jár a kutatás-fejlesztésben. Innovatív vállalatként az emberiség legsúlyosabb betegségeit, a jövő megoldásait kutatjuk, a mesterséges intelligencia és az adattudomány az egészségügy számos területén hozott forradalmian új megoldásokat

az elmúlt években. Büszkék vagyunk rá, hogy az AstraZeneca vezető szerepet tölthet be Magyarországon a szívelégtelenségi megbetegedések csökkenésében és az ellátás javításában” – emelte ki Hans Sijbesma, az AstraZeneca közép-és kelet-európai régió vezetője.

Komplex ellátást igényelnek a betegek

Az együttműködés egyik eleme a nővérek továbbképzése. A szívelégtelenségre specializálódott nővérek szerepe elengedhetetlen, ugyanis nem csak az orvos munkáját segítik, hanem megfelelő képzés mellett önálló tevékenységet végeznek. Az általuk végzett betegoktatás csökkenti a szívelégtelenség miatti hospitalizáció kockázatát, emellett a nővéreknek kiemelt szerepük van a betegek kórházi elbocsátása utáni időszakban is. A szívelégtelenség kezelése összetett kezelést és utánkövetést igényel, ezért a képzett szakemberek mellett úgynevezett szívelégtelenség-centrumokra is szükség van országos lefedettséggel.

Az AstraZenecával való együttműködés számos ponton támogatja majd a magyarországi szívelégtelenség-ellátást. A Magyar Kardiológusok Társasága azon dolgozik, hogy az ellátás egyre magasabb színvonalú legyen, kiemelt célunk a jelenlegi 20 szívelégtelenség-centrum fejlesztése és olyan további centrumok létrehozása, ahol dedikált csapat és külön rendelés várja a szívelégtelenségben szenvedőket. A centrumok komplex ellátást tudnának biztosítani, amibe beletartozik a betegek edukációja is. Örülünk, hogy az edukációban, a szakemberek képzésének támogatásában, a diagnosztikai eszközök szélesebb körben való elérésében, illetve a gondozásban kiemelt szerepet játszó centrumhálózat fejlesztésében partnerre találtunk” – tette hozzá Prof. Dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

A betegek ellátásában pedig a technológiai újításoknak, így például a telemedicinának is kiemelt szerepe lenne, így ugyanis könnyen tudják a szakemberek távolról is monitorozni, mi történik a betegekkel.

Retrospektív adatelemzés készül

Az együttműködés részeként a hatékonyabb kezeléshez és megelőzéshez egy átfogó körkép is készül a szívelégtelenségről, hiszen szükség van új hazai epidemiológiai adatokra. Ennek keretében többek között olyan kérdésekre keresik a pontos válaszokat, hogy hány beteg van ma Magyarországon, akik szívelégtelenséggel küzdenek, milyen más betegségeik vannak, milyen gyógyszereket kapnak. A Magyar Kardiológusok Társasága Szívelégtelenség és Szívizombetegségek Munkacsoportja és az AstraZeneca adatelemzési kutatást indított a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozási adatbázisain adatbányászati és statisztikai módszerekkel.

AstraZeneca

Az AstraZeneca globális biotechnológiai vállalat, amelynek célja tudományos eredményekre építve olyan gyógyszerek fejlesztése és fogalomba hozatala, amelyek megváltoztatják az életkilátásokat, elsődlegesen onkológiai, vese- és cukorbetegség, szív-érrendszeri, légzőszervi és immunológiai megbetegedések, valamint a ritka betegségek területén. A cambridge-i székhelyű AstraZeneca innovatív gyógyszereit több mint 100 országban betegek milliói használják. Az AstraZeneca évtizedek óta jelen van terápiáival és kutatási tevékenységével a hazai gyógyszerpiacon is, budapesti székhellyel. További információk az astrazeneca.com oldalon.