Az emberi élet elképzelhetetlen oxigén nélkül. Minden másodpercben szükségünk van rá, hiszen a test sejtjeinek éltető elemeként tekinthetünk rá. Korántsem mindegy azonban, hogy mennyire jó a szervezet oxigénellátása, ezen ugyanis a szellemi és fizikai teljesítmény múlhat. Tudtad, hogy a szervezet működése 98%-os véroxigén-tartalom mellett az ideális?

Az emberi élet elképzelhetetlen oxigén nélkül. Minden másodpercben szükségünk van rá, hiszen a test sejtjeinek éltető elemeként tekinthetünk rá. Korántsem mindegy azonban, hogy mennyire jó a szervezet oxigénellátása, ezen ugyanis a szellemi és fizikai teljesítmény múlhat. Tudtad, hogy a szervezet működése 98%-os véroxigén-tartalom mellett az ideális? Erre azonban számos tényező rányomhatja bélyegét, melyek már csak azért is figyelmet érdemelnek, mert életminőségünk múlhat rajtuk.

Fókuszban a környezetszennyezés

A környezetvédelem kérdése minden korábbinál gyakrabban előkerül napjainkban. A városokban a légszennyezettség mértéke többféle betegségnek megágyazhat, s ennek következményeként a szövetek oxigénhiányt élnek meg, elindul a szervezet savasodása, és az anyagcsere-folyamatok működése is hagy maga után így némi kívánnivalót. A mindennapokban a kemikáliák, a szénmonoxid, a por, sőt, beltérben a festékanyagok is olyan illékony vegyületekkel telítik a környezetet, melyek befolyásolják a közérzetet, az egészségi állapotot.

Milyen tüneteket okozhat az oxigénhiány kezdetben?

A véroxigén-szintjének csökkenése eleinte jelentkezhet azzal, ha még egy hosszú alvás után is fáradtan ébredünk, gyakran küzdünk fejfájással, energiahiánnyal. A szervezet elsavasodása igen gyakori jelenség, és a háttérben az egészségtelen életmódon keresztül az elhízáson át az oxigén-ellátottság is állhat. A szervezetben felhalmozódott méreganyagok a bőr színére is hatással vannak, de a lustaság-érzése is gyakran visszavezethető az oxigénhiányra. Fizikai teljesítményünkön is meglátszik az oxigénhiány, szellemi és fizikai fáradtság egyszerre jellemzi az érintetteket. A tapasztalatok szerint a makacs súlyfelesleg, a ráncos, korán öregedő bőr, a fejfájás és a gyors kimerülés is elgondolkodtatóak. Bár ezek a jelenségek viszonylag gyakorinak számítanak és egyszerű vitaminhiány is állhat hátterükben, de az oxigén sejtekbe való optimális eljutáson is megéri elgondolkodni.

A kóros oxigénhiány akár olyan komoly betegségekhez is vezethet, mint a magas vérnyomás, a látásromlás, a derék-és ízületi problémák, a stroke, a depresszió, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések.

Hogyan lehet növelni a szervezet oxigénellátását?

A nagyvárosi szmog helyett érdemes a tiszta, vidéki, hegyi levegő mellett letenni a voksot. A helyes légzés mellett a gyakori szellőztetés, a megfelelő takarítás, portalanítás és a folyadékbevitel is lényegesek a téma szempontjából. A legegyszerűbb megoldásnak tehát a természet és a friss levegő bizonyulnak, melyek a mentális problémák esetén is gyógyírt jelenthetnek. Az oxigén nélkülözhetetlen szerepére a szépségiparban is találhatunk példát, ugyanis az arcbőr oxigénterápiás kezelésével sokat lehet tenni a fiatalos megjelenés érdekében.

Hogyan reagál a szervezet a magasabb oxigénszintre?

Elsőként azt tapasztalhatják meg az érintettek, hogy javul általános közérzetük, elmúlik a gyengeség és a fáradékonyság. A koncentrációs képesség, a szellemi munka könnyebben megy majd, az anyagcsere folyamatok pedig felgyorsulnak. Ez utóbbi nagy segítség lehet abban, hogy sikerüljön megszabadulni akár jelentős súlyfeleslegtől. Ahogyan fizikálisan is jobban érzi magát az érintett, úgy nő teljesítménye e téren is. A migrénes fejfájásnak kisebbek az esélyei a megfelelő véroxigén-szint mellett, és a szédülés, valamint a fülzúgás is megoldást hozhat a fokozott oxigénellátás.

Fontos az orvosi kivizsgálás

A fent felsorolt kezdeti tünetek már önmagukban is aggodalomra adnak okot. Az állandó fáradtság, fejfájás felhívhatják a figyelmet valamilyen hiánybetegségre, igen gyakorinak számít a vashiányos vérszegénység, de a magnézium vagy a B-vitaminok hiánya is állhat a háttérben. Néha alapos kivizsgálásra van szükség, hiszen csak így lehetséges feltérképezni azt, hogy valóban a véroxigén-szinttel van-e probléma, vagy egyéb egészségügyi gond áll a háttérben.

Az oxigén az az éltető elem, melynek hiányával leggyakrabban egy-egy súlyos légúti fertőzés esetén találkozhatunk. A köhögés, vagy a tüdőgyulladás okozta nehézlégzés már önmagában is igen ijesztő, ezért nagyon fontos, hogy fokozottan óvjuk szervezetünket. Ha már megtörtént a baj, és levert lábunkról a betegség, akkor ne feledkezzünk meg a pozitív gondolkodásról és persze a megfelelő, orvos által ajánlott készítmények alkalmazásáról. A gyógyulást követően a hétköznapokhoz, s így a fizikai és szellemi terheléshez való fokozatos visszatéréssel új energiákra lelhetsz, és a jövőben nagyobb odafigyelést szentelhetsz a friss levegőn tartózkodásnak.

Forrás, Kiss Anita

Hirmagazin.eu