Szennyezett az AstraZeneca, már szépítik, amit nem lehet..

Szennyezett az AstraZeneca: rengeteg kóbor fehérjét találtak benne

Mindenki ezt olvassa most!

Megdöbbentő eredménnyel zárult német kutatók vizsgálata: több mint 1000 szennyező fehérjét találtak az Astra Zeneca vakcinában. Erről az EMA sem tudott. Ha tudott volna, akkor a vakcina valószínűleg nem kap zöld utat a hatóságtól -mondja egy virológus.
Lehetnek-e e szennyeződésnek a hatást rontó vagy a mellékhatásokat fokozó hatásai? Erről eddig nem tudott az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA? Újra kellene tervezni a gyártási és minőség ellenőrzési folyamatot?

AstraZeneca: rengeteg szennyezőanyagot találtak benne

Az Ulmi Egyetem kutatói az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcináját vették górcső alá, és nagyszámú szennyezőt mutattak ki a vizsgált három sarzsból. A szennyező molekulák, amik nem előírás szerinti összetevői az oltóanyagnak, különféle fehérjék. Noha 100 %-os tisztaság a mindennapi gyakorlatban szinte nem érhető el, a vizsgálatok során a várakozásokat felülmúló számban detektáltak az AstraZeneca vakcinájában humán és virális eredetű fehérjéket. Több mint 1000-féle fehérjéről számoltak be a kutatók.

Az AstraZeneca úgy nyilatkozott, hogy a gyártás során a legmagasabb minőségi standardok alapján dolgoznak, és a vakcinában maradó proteinek száma alacsonyabb szinten van, mint az egyéb, hasonló technológiával előállított vakcinák esetén – írja a németországi orvosok szakmai portálja, az aerzteblatt.de.

Hősokkproteinek találhatók a vakcinában – szennyezőként

A szennyeződések elsősorban úgynevezett hősokkproteinek, vagyis hősokkfehérjék. A sejten kívül található ún. extracelluláris hősokkproteinek arról ismertek, hogy „képesek a veleszületett és a szerzett immunválaszt modulálni és a meglévő gyulladásos reakciókat felerősíthetik. Emellett a hősokkfehérjéket már autoimmun megbetegedésekkel is kapcsolatba hozták.” – így magyarázza a szennyezőként talált hősokkptoteinek szervezetbeni funkciót a vizsgálatot vezető Stefan Kochanek.

A közlés előtt álló (preprint) tudományos közleményből az is kiderül, hogy egyelőre nem ismert, hogy a kimutatott szennyeződések ronthatják-e a vakcina hatásosságát, és hozzájárulhatnak-e annak mellékhatásaihoz.

Nem megfelelő a minőség ellenőrzési eljárás

A vizsgálatot vezető szakember szerint a jelen lévő protein-szennyezők magas száma nem megfelelő minőség ellenőrzési eljárásra utal. A gyártási folyamat és a minőségbiztosítás átdolgozása lehetővé tehetné azt, hogy a biztonságosság mellett a vakcina hatékonysága is növekedjen,- mondja Kochanek.

Szennyező, de nem biztos, hogy ártalmas is

A virológus Alexander Kekulé az ulmi vizsgálatot nagyon sokra tartja, miközben nem hiszi azt, hogy a kimutatott szennyezők egészségkárosodással lennének kapcsolatba hozhatók. „Attól, hogy szennyezők mutathatók ki belőle, nem arról van szó, hogy ártalmas anyagok vannak benne jelen.” – mondta a Halle-Wittenbergi Egyetem professzora május 20-1 coronapodcast-jában.

„Másrészről viszont több mint 1000-féle komponensről van szó, több mint 1000 különféle proteinről, amit találtak. Ha az ember az adatokat biokémikusként nézi, azt kell mondania, hogy ez valóban félelmetes.”

Az EMA nem tudott róla

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az AstraZeneca vakcina engedélyezési folyamata során ezt a problémát nem vette észre.

Kekulé úgy véli, hogy ha az EMA tudott volna erről, a vakcina nem kapott volna zöld utat a hatóságtól. Emellett Kekulé úgy gondolja, hogy az AstraZeneca vakcinával kapcsolatba hozott trombózisos esetek valószínűleg nem függnek össze a szóban forgó szennyezőkkel.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Források:

(1) https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/124130/Forscher-finden-Verunreinigungen-im-Astrazeneca-Impfstoff

(2) https://www.researchsquare.com/article/rs-477964/v1

Hirmagazin.eu