Több szomszédos országban már jelentkezhet ez a korosztály is a vaknciáért.

Már nincs akadálya a 12–15 évesek beoltásának Magyarországon. Az engedélyeztetési folyamat a végénél tart, tehát szakmai szempontból nincs ok a várakozásra – mondta a Magyar Nemzetnek Rusvai Miklós víruskutató.

Mindenki ezt olvassa most!

Az Európai Gyógyszerügynökség pénteken ajánlást adott ki arról, hogy a 12-15 éves korosztályt is lehet már oltani. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján elmondta: Magyarországon egyelőre vizsgálják, hogy alkalmazzák-e a védőoltást ebben a korosztályban, és ha igen, mikor; erről az operatív törzs dönt.

Több uniós országban már döntöttek az oltások kiterjesztéséről. Horvátországban múlt szombattól, Romániában szerdától adják a 12 évet betöltött kiskorúaknak a Pfizer által gyártott vakcinát, és hamarosan Szlovéniában, Franciaországban és Ausztriában is jelentkezhetnek a 12 év felettiek.

A Pfizer vakcinájából az elmúlt hetekben ebben a korosztályban 600 ezer adagot oltottak el az Egyesült Államokban és Kanadában anélkül, hogy aggályok merültek volna fel biztonságosságát illetően.

Napi koronavírus-hírek:

Friss adat (2021-06-03): 315 új fertőzött

Tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma.

Mindenki ezt olvassa most!

A friss adatok szerint 315 új fertőzöttje van Magyarországon a koronavírus-járványnak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 805 302-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 18 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 792-re emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 708 198 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 67 312 főre csökkent.

739 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 77-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 7759-en vannak, a mintavételek száma 5 866 214-re nőtt.

A beoltottak száma 5 227 318, közülük 3 732 252 fő már a második oltását is megkapta.

Mindenki ezt olvassa most!

A tájékoztató oldalon felhívják a figyelmet arra, hogy Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 53,5 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 38 százalékos átlaggal.

.. és kezdődik a Kormányinfó, íme a részletek:

A hétközi kormányülés döntéseiről tájékoztat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Először a járványhelyzetről

Gulyás Gergely: sikerült letörni a harmadik hullámot. A tesztek között a betegek aránya 1 százalék körüli. Az oltások szempontjából jól állunk, ennek ellenére van 433 ezer, aki nem oltatja be magát regisztráltként. Az ő többségük korábban megfertőződött, de ők is felvehetik az oltást. A magyar társadalom 54 százalékát sikerült beoltanunk, a társadalmi immunitás közelében vagyunk. Akár 60-70 százalék között is lehet a védettség aránya. 3,7 millió ember kapta meg a második oltást is. A védettség a Sinopharm oltóanyagnál is ugyanúgy bekövetkezik, mint a többi oltóanyag esetén. Akik az oltás után megbetegedtek, 8193-an vannak. Közülük 455-en haltak meg. Ez egy influenzajárványénál is kedvezőbb adat. (Gulyás Gergely részletesen is beszélt az oltást követő megbetegedések számairól, ezzel külön összeállításban foglalkozunk.)

Részletes összeállításunkat holnap adjuk közre! Hirmagazin.eu

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

infostart

Hirmagazin.eu