A háborús veszélyekről, a június 9-i választások tétjéről és a gazdasági kilátásokról beszélt a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Összefoglalónk!

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádiónak ad interjút. A miniszterelnök a beszélgetés elején idézte Josep Borrell szavait, miszerint nem fantázia egy kiterjedt európai háború.

„A lengyel külügyminiszter mondata vágott mellbe legjobban, aki azt mondta, hogy ennek a háborúnak nincsen diplomáciai megoldása, ezt csak nyers katonai erővel lehet megoldani” – mondta Orbán Viktor az elmúlt napok háborús híreiről. Ezek a mondatok valóságos szándékokat takarnak, tette hozzá miniszterelnök.

Európa a tűzzel játszik, a béke és a háború határmezsgyéjén egyensúlyozunk jelen pillanatban

– fogalmazott Orbán. A miniszterelnök aláhúzta, „ki fogunk tartani a békepárti álláspontunk mellett! Sajnos, a helyzet olyan, hogy napról napra kerülünk távolabb a békétől”.

A kormányfő arról is beszélt, hogy mindig vannak, akik jól járnak a háborúval. „Az Ukrajnának nyújtott támogatással az Egyesült Államok jól jár, és ezt maga az elnök és a külügyminiszter mondta” – fogalmazott. A háborúpárti erők a miniszterelnök szerint kevesen vannak, de erősek.

Az emberek többsége a béke oldalán van. Az európai vezetők a háború felé menetelnek, míg az emberek ezt nem akarják

– véli a miniszterelnök.

Gazdasági kérdésekről is szó esett az interjú során. Orbán Viktor leszögezte: ha front nem is ér el idáig, a gazdasági hatásait végül mi fogjuk megfizetni. „Minél közelebb vagy a háborús területhez, annál nagyobb árat fizetsz.” A miniszterelnök szerint szinte egész Európában háborús felárat kell fizetni a boltokban, ha béke lenne, akkor jelentősen csökkennének az árak.

„Magyarországnak 2024-ben az a terve, hogy idén növekedés legyen, és ez sikerülni fog. Ha most béke lenne, akkor a hazai gazdaság növekedése a kétszerese lenne a mostani” – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a magyarok nem egyszerűen békét akarnak, ez nem csupán egy politikai állásfoglalás, hanem a magyarokban a világháborús tapasztalatok miatt egy ösztön van a békére. „Nekünk a legmélyebb életösztöneink beszélnek a háború ellen.”

A miniszterelnök szerint elsősorban bátorság, és nemzeti egység kell ahhoz, hogy kimaradjunk a háborúból. „A magyarok 80-90 százaléka a béke mellett van” – tette hozzá. Szerint a baloldal háborúpárti, aminek az oka az, mert külföldről fizetik őket, és nyugaton háborúpárti kormányok vannak.

Az uniós választások kapcsán Orbán Viktor arról beszélt: most az a kérdés, hogy mennyi voksot kapnak a háborúpárti vagy éppen békepárti erők.

Meggyőződésem, hogy van esély ma arra, hogy a háborúellenes képviselők többségben legyenek

– hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint egy történelmi keresztúton áll Európa.

Szóba került, hogy a napokban lett 20 éves az uniós tagságunk. „Mikor ezt a 20 évet értékeljük, akkor az első mondat, amit magyar szemmel érdemes kimondanunk: Uraim, nem ebben állapodtunk meg!” – fogalmozott Orbán. Hozzátette, akkor azért csatlakoztunk, mert jólétben és békében reménykedtünk. Mint mondta, akkor még nem volt szó migránsok millióinak a beengedéséről.

„Regionális árat kértünk a kereskedőktől, de abban benne voltak a lengyel, a cseh és a bolgár árak is, és ez nem volt helyes. Most a szomszédos országok áraihoz igazítjuk a hazai árakat” – mondta a miniszterelnök a benzinárak alakulásáról.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy hazavágta a német gazdaságot azzal, hogy leválasztódtak az orosz energiáról. Úgy véli, ez nekünk is káros. „Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a német gazdaság száguldjon.” Szerinte ma nem ez a helyzet.

„Ma úgy kell növekedést elérnünk Magyarországon, hogy a legtermészetesebb értékesítési piacunk, a nyugat-európai az köhög. Kisebb mértékben növekszik, mint a magyar” – fogalmazott a kormányfő.

Elmondta, itt kell okosnak lenni, és nem véletlenül érkezik hozzánk a kínai elnök a jövő héten.

Orbán Viktor interjúját itt nézheti vissza:

Videó

Forrás

Hirmagazin.eu