A baloldal csak azt a választást tekinti demokratikusnak, amit ők nyernek meg – fogalmazott az Alapjogokért Központ vezető elemzője – írja a Magyar Nemzet.

Valótlan állításokkal próbálja aláásni a választási eljárást Karácsony Gergely főpolgármester – közölte Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Az elemző kiemelte: a választási eljárás Magyarországon kiválóan és alaposan szabályozott, bevált módon működő rendszer. Ennek fontos része az is, hogy mindenkit megillet a jogorvoslat lehetősége, aki jogsértést tud bizonyítani. Vitézy Dávid ezzel a jogával élve fellebbezett a főpolgármester-választás eredménye ellen, amit a Nemzeti Választási Bizottság jogilag megalapozottnak talált, ezért újraszámolja az érvénytelen szavazatokat.

Karácsony Gegely valótlan állításai

Szikre Levente úgy vélte: a demokrácia és a jogállam rendes működését látjuk, azonban Karácsony Gergely főpolgármester napok óta próbálkozik azzal, hogy aláássa a választási eljárás társadalmi elfogadottságát. Ennek érdekében 

attól sem riadt vissza, hogy nagyon súlyos és valótlan állításokat fogalmazzon meg a választási szervek munkatársaival szemben, bűncselekménnyel vádolva őket. 

A valóság az, hogy a Nemzeti Választási Iroda jogszerűen értesítette az összes érintett helyi választási bizottsági delegáltat arról, hogy felbontják az urnákat és összegyűjtik az érvénytelen szavazatokat. A legtöbb kerületben meg is jelentek az ellenzéki delegáltak, akiknek joguk van ellenőrizni ezt a folyamatot. Néhány helyen ugyanakkor ezt nem tették meg, és ezt a főpolgármester megalapozatlan vádaskodásra használja, holott a jelek szerint a saját delegáltjaik nem érezték elég fontosnak, hogy megjelenjenek – mutatott rá a vezető elemző.

Törvényes a jogorvoslati folyamat

A delegáltak jelenlétének hiánya sem változtat azon a tényen, hogy a szavazólapok lezárva, felbonthatatlanul tették meg az utat az újraszámlálás helyszíne felé, így a visszaélések lehetősége kizárt. Egy szó, mint száz, 

a jogorvoslat folyamata törvényesen zajlik, a szükséges garanciákat a választási szervek mindenhol biztosítják 

– fogalmazott Szikra Levente.
Szerinte ennek fényében különösen visszás, hogy a hivatalban lévő és jelen állás szerint még első helyezett főpolgármester-jelölt a fideszes jelölt visszalépésére és a garanciák hiányára vonatkozó hamis állításokra alapozva szeretne új választást, amellyel egyébként valójában csak saját elkötelezett támogatóit hergeli a választás törvényes folyamata ellen. – Úgy tűnik, egy dolog sosem változik: a baloldal szerint csak az a választás demokratikus, amit ők nyernek meg – írta az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Havran Zoltán)

Forrás nyomán

Hirmagazin.eu