A német parlament végre elfogadta az új törvényt, amely teljesen legalizálja a kannabisz szabadidős használatát. A Szövetségi Köztársaság ezzel az Európai Unió harmadik országává válik, amely lehetővé teszi polgárai számára, hogy saját használatra jelentős mennyiségű kannabiszt birtokoljanak. Az új szabályok azonban szigorú korlátozásokkal is járnak.

Az új szabályok a 18 éven felüliekre vonatkoznak, és viszonylag szigorú szabályokkal nehezítik a vásárlást. Április 1-jétől legfeljebb 25 gramm birtoklása lesz megengedett nyilvánosan, a lakóhelyen lévő mennyiségre vonatkozó törvényes határérték pedig megduplázódik.

A törvény elfogadásáig a bűnüldöző szervek egészen másként viszonyultak az aktív kannabisz birtoklásához. Németország egyes liberálisabb részein, különösen a kozmopolita Berlinben a rendőrség gyakran szemet hunyt a THC használata felett. A hosszú ideje engedélyezett és forgalmazott gyógyászati célú CBD vagy pszichomoduláló hatású HHC termékek tömeges népszerűsége szintén jelentősen hozzájárult a teljes legalizáláshoz. A legnépszerűbbek hagyományosan a CBD-cseppek, cukorkák és testkozmetikumok.

pexels rdne stock project 8139707
pexels rdne stock project 8139707

A kannabiszhasználat az iskolák és sportlétesítmények közelében az alkoholhoz hasonlóan tilos lesz. A marihuána megvásárlása nem lehet egyszerű. A piacot a bejegyzett kannabiszklubok fogják szabályozni, amelyeknek legfeljebb 500 tagja lehet, és korlátozott mennyiségben termesztenek és forgalmaznak kannabiszt. A helyszíni fogyasztás nem lesz megengedett, és a tagság kizárólag németországi lakosokra lesz korlátozva. A németek ezután háztartásonként legfeljebb 3 növényt termeszthetnek majd legálisan.

Azok a kereskedők, akik az átfogó legalizálásnak és a kannabiszpiac megnyugvásának örültek, sírva fakadtak. A szaküzletek és az általános forgalmazás nem lesz megengedett. Az importőröknek, forgalmazóknak és kiskereskedőknek teljesen más üzleti modelleket kell majd keresniük, mint amire számítottak. A kannabisz átminősítése nem érintette a gyógyászati célú kannabisz előállításával, importjával vagy feldolgozásával foglalkozó vállalatokat. A törvénymódosítás azt is jelenti, hogy az orvosi kannabisz a továbbiakban hivatalosan nem szerepel majd a kábítószerek listáján. Ez nagymértékben leegyszerűsíti a felírását, és nagy üzleti fellendülést jelenthet a vállalatok számára. Németországban jelenleg mintegy 200 000 olyan regisztrált beteg van, aki jogszerűen jogosult orvosi kannabiszra.

A legalizációs törvény elfogadásával Németország megelőzte szomszédait, ahol már régóta létezik bizonyos fokú szabályozás. Hollandiában például a fogyasztás csak úgynevezett kávézókban engedélyezett, és minden ügyfélnek igazolnia kell, hogy nagykorú.