195 ország képviselője egyhangúlag elfogadta a globális klímavédelmi egyezményt Párizsban. A történelmi pillanat nem zökkentette ki a szerepéből.

Megszavazták a globális klímaegyezményt

„Arra kérek mindenkit, hogy szavazzunk a párizsi egyezményről. Nézek körbe a teremben, látom, hogy a pozitív a fogadtatás, nem látok ellenszavazatot. A párizsi klímaegyezményt elfogadtuk”- mondta Laurent Fabius, mielőtt kitört a tapsvihar.

A megállapodás óriási eredmény, kevesen számítottak ekkora sikerre. Főleg, hogy a vállalt 2 Celsius fokos átlaghőmérséklet emelkedést inkább a másfél fele tolnák el, és az egyezmény évente 100 milliárd dolláros támogatást ígér a fejlődő országoknak.

Az eredmény még a Greenpeace igazgatóját is meglepte: „Ez a megállapodás nem húz ki minket a gödörből, mert továbbra is mélyen benne vagyunk. A jelen pillanatban annyi a különbség a gödör nem mélyül, van néhány kampó, amit leereszthetünk és ebbe egyre többen kapaszkodhatunk.”- mondta a környezetvédő szervezet vezetője.

A párizsi egyezménnyel lassítható a globális felmelegedés, mert világos pályát jelöl ki a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére, és a világgazdaságot a fosszilis helyett a megújuló energiaforrások felé tereli.

 

Forrás: euronews