A hűvös, zord napokban, amikor az időjárás miatt sajnos kénytelenek vagyunk a lakásban ragadni igyekszünk minél otthonosabb közérzetet biztosítani magunknak.

Már a bejárat előtt lehetett érezni a lakásában lévő illatot - Illatosítók házilag

A legerőteljesebb illatuk a citrusféléknek, kakukkfűnek, rozmaringnak, fahéjnak, vaníliának van. Hogy mit használunk fel ezek közül, azt mi dönthetjük el, sőt, természetesen a listát még bővíthetjük ízlésünk szerint. Jó megjegyezni az alapreceptet és mozdulatokat, majd a hozzávalókat kevergethetjük hangulatunk szerint.

Két csészényi vizet tegyünk a kályhára egy lábasba, majd szórjuk tele a különböző illatosítókkal, fűszernövényekkel, citrusdarabokkal, de csepegtethetünk bele kedvünkre illóolajat is. Hagyjuk főni, kb. egy órán keresztül, míg az egész lakást betölti a kellemes illat. Közben persze pótoljuk az elpárolgott vizet.

Az illatkeveréket töltsük egy befőttesüvegbe, míg kihűl hagyhatjuk még a szobában, illatosítóként, majd tegyük a hűtőbe. Bármikor kedvünk támad egy kis illatosításra, vegyük elő, és főzzük fel újra. Ugyanúgy, mint ahogy a bableves illata belengi és betölti a lakást, a fövő illatszerek is betöltik. Csak ez utóbbi sokkal kellemesebb lesz, ha beleül a fogason lógó kabátokba.

Íme egy-két ötlet, amit felhasználhatunk az illatosításhoz:

Illat #1 – Narancs, fahéjrúd, szegfűszegolaj. A szegfűszegolajat helyettesíthetjük szegfűborssal és ánizsmaggal is. Különösen hosszan tartó, intenzív az illata, az egész lakást képes egy üvegnyi illatosítani.

Illat #2 – Citrom, rozmaring és vaníliarúd. Üdítő, frissítő az illata, pár csepp narancsolajjal bolondíthatjuk minden nap.

Illat #3 – Lime, kakukkfű, menta és vaníliakivonat. A menta esszencia adja meg a varázsát, ne hagyjuk ki belőle, az édeskés illat felfrissül tőle. Természetesen friss mentalevéllel helyettesíthetjük.

Illat #4 – Narancs, gyömbér (por vagy friss), mandulaolaj. Kifejezetten édes illat, aki rajong a süteményekért, annak a kedvencévé válhat.

Illat #5 – Fenyő- vagy cédrusgally (vagy bármi más jó illatú fáról egy kis ágacska), babérlevél, szerecsendió. Komplex illatot kapunk, amihez a szerecsendió különleges aromát ad hozzá. Ha nem por alakban, hanem egészben rakjuk bele, akkor előbb reszeljük le kicsit a külső rétegét és egy az egyben dobjuk bele a főzetünkbe.