Az elmúlt napokban a forint erősödése a 388-as és a 386-os szint között megtorpant, azonban a mai kereskedésben komolyabb lendületet tudott venni a hazai deviza, így mind az euróval, mind pedig a dollárral szemben 0,4 százalékos erősödésben van ma a forint – írja a szakértő

Ez azt eredményezte, hogy az euró/forint kurzus 385,36-ig szúrt le, amire utoljára február 5-én volt példa.

Az elmúlt néhány napban a magyar forint jelentősen erősödött mind a dollárral, mind az euróval szemben. Az erősödés mögött több tényező is állhat – írjuk mi

Először is, a nemzetközi pénzügyi piacokon megfigyelhető bizonyos fokú stabilizáció, amely hozzájárult a feltörekvő piaci valuták, köztük a forint javulásához is. Az euróval szemben a forint árfolyama május közepén 380-382 forint között mozgott, míg a dollárral szemben is kedvezőbbé vált az árfolyam​ (Exchange Rates UK)​​ (Investing.com)​.

Továbbá, a Magyarország gazdasági helyzetében bekövetkezett javulások is hozzájárulhattak az árfolyam erősödéséhez. Az energiaárak, különösen a gázárak csökkenése jelentős javulást eredményezett az ország folyó fizetési mérlegében és külső kereskedelmi egyenlegében. Ez a pozitív változás hozzájárulhatott a forint erősödéséhez az elmúlt időszakban​ (dailynewshungary.com)​.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a forint árfolyamának alakulása magas volatilitást mutathat a jövőben is, mivel számos külső és belső tényező befolyásolhatja a deviza mozgását. Az elemzők szerint a forint továbbra is érzékeny marad a globális gazdasági helyzet változásaira és az esetleges gazdaságpolitikai döntésekre.

Összességében a forint erősödése pozitív hír a magyar gazdaság számára, de a jövőbeli trendek figyelmes követése és a gazdasági helyzet folyamatos értékelése szükséges a stabil árfolyam fenntartásához.

Címlapkép: Getty Images

Hirmagazin.eu