Megviseli és néhol találékonnyá teszi Európát a hőhullám. A hétvégén itthon is folytatódik a kánikula, péntek éjfélig biztosan érvényben marad a hőség miatt kiadott riasztás.

A zivatarok ellenére 30 fok fölötti maximumok, strandidő várható Magyarországon a hétvégén.

Pénteken általában gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, szórványosan – legkisebb eséllyel északkeleten – zápor, zivatar előfordulhat. Az északkeleti szél néhol megélénkül, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között alakul.

Este nagyrészt derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. Késő estére 20 és 25 fok közé hűl le a levegő. A hajnali hőmérséklet általában 17 és 22 fok között valószínű.

Szombaton többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, legfeljebb egy-egy futó zápor fordulhat elő. Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a változó irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 17 és 22,

a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között lesz.

Vasárnap többnyire gyengén felhős, napos időre számíthatunk, de az északi megyékben több lehet a gomolyfelhő. Az ország északi felén helyenként – tehát nem túl nagy számban – zápor, zivatar előfordulhat. Általában mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatar környezetében lehet szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között valószínű.

Figyelmeztetés az egész országban

A hőség miatt ismét az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre a meteorológiai szolgálat. A hét elején az országos tisztifőorvos péntek éjfélig rendelt el 2. fokú hőségriasztást. Az előrejelzés szerint több nyugati, délnyugati megyében heves zivatar, felhőszakadásra is valószínű. A kánikula a hétvégén is folytatódik, több helyen a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius fokot.

A Fővárosi Közterület-fenntartó továbbra is több kocsival locsolja a budapesti utakat, a strandok egy része pedig hosszabb nyitva tartással várja a vendégeket. A budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon ásványvizet oszt utasainak a MÁV-START.

A rénszarvasok is menekülnek a hőség elől

Fotó: Pekka Niinivaara/Facebook

Európa-szerte folytatódik a hőség, a kontinens északi részén is 30 fok feletti a hőmérséklet. A német szövetségi tengerhajózási hivatal adatai szerint

már majdnem olyan meleg a Balti-tenger, mint a Földközi-tenger, a lengyel határnál a francia Riviérára jellemző 27 fokot mértek.

A német meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint pénteken 38 fok is lehet. Olaszországban a kánikula augusztus 8-ig eltarthat, a hőség Spanyolországban és Horvátországban is folytatódik. Norvégia északi részén a rénszarvasok az alagutakban keresnek menedéket a hőség elől.

Egy finn szupermarketlánc meghívta vásárlóit, hogy éjszakázzanak légkondicionált üzlethelyiségében Helsinkiben.

A vevőktől vették az ötletet, a vásárlók közül ugyanis többen megjegyezték, milyen jó lenne a klimatizált áruház hűvösében éjszakázni. A tulajdonosok kaptak az alkalmon, és megteremtették hozzá a feltételeket. Finnországban az otthonok jól felszereltek az extrém hideg és a pára ellen, de nagyon kevésben van légkondicionáló.

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége pénteken 18 órától Mika János éghajlatkutató lesz, akit az Európában tapasztalható rendkívüli hőség okairól is kérdezünk.

Nyitókép: MTI/EPA/Sebastien Nogie
Forrás: inforadio.hu