Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak.

A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.

Az ország különböző pontjain, a hőmérsékleti tényezők miatt eltérő mennyiségű kedvezményes gáz jár a vegyes használatban lévő gázfogyasztóknak július 31-ig. Budapesten 52 köbméter, de a hűvösebb Borsodban csak 48 köbméter.

A számolásban annak a 110 ezres Facebook-csoportnak egyik alapítója segített, amely a gázfogyasztóknak nyújt segítséget a számlák értelmezésében. Abban is adnak tanácsot, hogy figyelembe véve a fogyasztási szokásokat milyen számlázási módot válasszon az adott fogyasztó.

Kérdéseinkre Ribárszki Anna azt írta, május 18-tól július 31-ig a „csak fűtéseseknek” már nem jár kedvezményes gáz, megkapták a teljes 63645 MJ-t (átlagban 1800 köbméter), feltéve, ha elfogyasztottak annyit.

Ha ez megtörtént, és utána gázt használ, az már piaci áron (767 Ft) lesz.

A vegyes használatban (fűtés, melegvíz, főzés) számlázóknak erre a két és fél hónapra marad az említett 52-48 köbméter, attól függően, hogy hol él az ember.

1716064140 4bwapjimj md

Ribárszki Anna hangsúlyozza, hogy az éves kedvezményes mennyiséget, 63645 MJ (jellemzően 1800 köbméter) mindenki megkapja, olyan tehát nem lehetséges a rendszer szerint, hogy valakinek ez bennragadna. Más kérdés, ha valaki egész évben átlagosan is ezen mennyiség alatt maradt (magyarán nem fizetett versenypiaci árat), akkor nincs mit visszaárazni.

Azt is ajánlják még a csoportban, hogy az emberek használják a fenti.hu/gazkvota kalkulátort. Ez elég pontos megközelítéssel kiszámolja, hogy az adott fogyasztónak mennyi kedvezményes köbmétere maradt még július 31-ig.

Forrás

Hirmagazin.eu