A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány március 22-től újabb egy hétre meghosszabbította a védelmi intézkedéseket.

A brit vírusmutáns több embert képes megfertőzni, sokan szorulnak kórházi ellátásra.

A kormányzati portálon közölt friss adatok szerint az elmúlt 24 órában 9046 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma folyamatosan nő, eddig  373 666 fő győzte le a kórt hazánkban. Az elmúlt hétvégén több mint ezren kerültek kórházba, 11 276 koronavírusos beteget ápolnak egészségügyi intézményekben, közülük 1340-en vannak lélegeztetőgépen. Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 589 612 fő a beoltottak száma, ebből 479 389 fő már a második oltását is megkapta.

Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. Müller Cecília az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján bejelentette, hogy 250 ezer Szputnyik V vakcina érkezett tegnap hazánkba és azt is elmondta, hogy további két vektorvakcina behozatalát engedélyezte az OGYÉI: a Covishieldet és a Cansinót.

Kiss Róbert rendőr alezredes a tájékoztató elején hangsúlyozta, hogy márcus 29-ig hatályban maradnak a járvány terjedésének lassítását célzó korlátozó intézkedések és azt is leszögezte, hogy álhír miszerint az Auchan dolgozói soron kívül kapták meg a védőoltást. Ehhez kapcsolódóan megkérte a médiumok munkatársait, hogy ne terjesszenek álhíreket, hiteles, ellenőrzött információkat közöljenek.

Illegális táncparti a VII. kerületben

Szólt arról is, hogy az előző hétvégéhez képest jelentősen emelkedett a szabálysértések száma. A maszkviselési kötelezettség megsértése miatt közel kétezer fővel szemben intézkedtek a rendőrök. Szigetváron megsértették a rendezvényekre és a gyülekezésre vonatkozó tilalmat, Szentendrén, Szegeden és Nyíregyházán pedig vendéglátóhelyekre került ideiglenes lakat a járványügyi előírások megszegése miatt. Erzsébetvárosban pedig illegális táncestet rendeztek egy RBNB lakásban, a rendőrség 25 emberrel szemben járt el a VII. kerületi illegális táncparti kapcsán.

Két újabb vakcinát engedélyeztek

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy rendkívül fontos, hogy a védőoltással megtörjék a harmadik hullám emelkedő szakaszát.

Nagyon jó, hogy többféle vakcina áll rendelkezésre. Versenyt futunk az idővel, mert minél több immunis személy van, annál hamarabb csillapodhat a járvány

–hangsúlyozta Müller Cecília, aki bejelentette, hogy 250 ezer Szputnyik V vakcina érkezett tegnap és azt is elmondta, hogy további két vektorvakcina behozatalát engedélyezte az OGYÉI: a Covishieldet és a Cansinót.

Nagy terhelés nehezedik az egészségügyi ellátórendszerre

Ki fog bennünket vezetni a járványból a védőoltás

–jelentette ki a szakember, aki elmondta, hogy eddig 3,3 millióan regisztráltak. A szakember mindenkinek azt javasolta, hogy éljenek az ingyenes oltás lehetőségével. Müller Cecília arra is figyelmeztetett, hogy nem csupán gyorsabban terjed a brit mutáns, hanem a tapasztalatok szerint súlyosabb a betegség lefolyása is és egyre nagyobb terhelés nehezedik az egészségügyi ellátórendszerre. Szólt arról is, hogy egyre több kismama kapja el a fertőzést. Elmondta azt is, hogy a háziorvosok már alkalmazzák a Favirapivir készítményt, melynek segítségével többen otthon gyógyulnak.

kormany.hu

Hirmagazin.eu