Érkezik a hideg, nyirkos időjárás, a vírusoknak pedig ez a legkedvezőbb idő, ráadásul a koronavírus-járvány is befolyásolja életünket.

A betegségek elkerülése, illetve legyőzése érdekében nem árt immunrendszerünket felkészíteni a megpróbáltatásokra. Erről a témáról beszélt a hirado.hu-nak Pesti Ferenc vezető gyógyszerész.

„Milyen érdekes, hogy annak, akinek kocsija van, az tudja, hogy tavasszal és ősszel oda kell figyelni a karbantartására. Ha ez egy kocsinál ilyen fontos, akkor képzeljük csak el, hogy egy embernél milyen fontos lehet ez az átállás” – kezdte a beszélgetést a patikus.

A nyári hónapoknak köszönhetően most a szervezetünk gyakorlatilag tele van vitaminokkal, azonban csak a zsírban oldódó vitaminokat raktározza el a szervezet,

ezek a D-, E-, K-, A-vitaminok. Így hát vannak olyan vitaminok, amiket napról napra pótolnunk kell.

Immunrendszerünk erősítéséhez elengedhetetlen a D-vitamin, amit a nap sugaraiból nyerünk ki. Mivel ősszel és télen már egyre kevesebb napfény éri testünket, ezt a vitamint mesterségesen pótolni kell.

Másik ilyen immunerősítő a C-vitamin, ez sajnos nem raktározódik el, így naponta be kell vinnünk a szervezetünkbe. Minden gyógyszertárban kapható olyan készítmény, amelyben egy tablettában össze van állítva a megfelelő napi adag C-vitamin és D-vitamin és még ehhez a cink, mely olyan nyomelem, ami az immunrendszerünket erősíti.

Kifejezetten ellenzem a túlzott és fölösleges gyógyszerfogyasztást, de ilyenkor ősszel igenis szedni kell ezeket a gyógyszerkészítményeket.

Jönnek a téli hónapok, és velük együtt a megfázásos és influenzás időszak is, nem is beszélve a koronavírusról, amiben nyakig benne vagyunk. Mindezekkel szemben elengedhetetlen, hogy az ellenálló képességünk erős legyen” – tette hozzá a gyógyszerész.

„Azonban nemcsak gyógyszerekkel készíthetjük fel az immunrendszerünket a vírusos időszakra, hanem nagyon érdekes, például a jókedv, az optimizmus, a jó nevetés, a társasalgás és a megfelelő kikapcsolódás is jó hatással lehet az immunrendszerünkre” – emelte ki a patikus.

Vannak olyan természetes készítmények, amelyekben szintén benne vannak az immunerősítő anyagok, ilyen például a tokaji aszú sűrítmény, amit szinte gyógyszerként is lehetne használni, vagy a szőlőmagőrlemény.

A szőlő magjában koncentráltan megtalálható rezveratrol is hasznos immunrendszer-erősítő.

Pesti Ferenc megjegyezte, ő is naponta bevesz egy kiskanál szőlőmagőrleményt.

Hangsúlyozta, az immunrendszerünk sebezhetőbbé válhat antibiotikum-kúra után, ugyanis az antibiotikum megöli a bélben található hasznos baktériumokat is, és ezeket a kúra végén pótolni kell, méghozzá különféle probiotikumokkal, hogy helyreálljon immunrendszerünk egészsége.

Címlapfotó: illusztráció

Hirmagazin.eu