A tizenéves lányoknak egyre komolyabb gondot okoz a fiúk nyomulása. Online kapcsolataik gyakran követelnek tőlük meztelen fotókat, ha pedig nem tesznek eleget a kérésnek, akkor fenyegetik és zaklatják őket. De vajon mennyit tudnak erről a szülők?

Egy amerikai kutatócsoport egy online szexuális zaklatást megelőző weblap bejegyzéseit elemezte. A vizsgált 462, 2010 és 2016 között feltöltött hozzászólást író 12-18 éves lányok kétharmada állította, hogy kért már tőle fiú meztelen fotót, és abban is egyet értettek, hogy nehezükre esett nemet mondani. Ráadásul a szerelmi ígéretek nagyon gyakran zaklatásba és fenyegetésbe fordultak, ha a lányok nemet mondtak a kérésre.

Ám azok sem jártak jobban, akik ilyen fotót küldtek magukról a neten megismert fiúknak: beszámolójuk szerint az ilyen akciók rontották az önértékelésüket, ráadásul attól is féltek, hogy a fiú továbbküldi, vagy terjeszteni kezdi a meztelen képeiket.

Erről vajon tudnak a szülők? Meztelen fotókat követelnek a tinik
Fotó: Pinterest

Csupán 12 lány számolt be arról, hogy semmilyen negatív következménnyel nem kellett számolnia, ha elutasította a fiú kérését, és csupán a lányok 8 százaléka mondta, hogy ő maga is vágyott rá, hogy megossza meztelen képeit új partnerével.

22 százalékuk viszont saját bevallása szerint csak azért küldött magáról partnerének ilyen képeket, hogy felkeltse a kiszemelt fiú érdeklődését, és meghódítsa őt. Bár a lányok többsége tudja, hogy milyen azonnali és hosszú távú problémákat okozhat, ha meztelen képeket küldözgetnek magukról, többségük nehezen áll ellen a nyomulásnak, és annak, hogy a fiúk ilyenkor rendszerint dühbe gurulnak, és szakítással fenyegetőznek.

Volt olyan 15 éves lány, akit szakítással fenyegetett a fiúja, ha nem küld neki meztelen képet. A lány megtette, amit a fiú kért, hogy megtartsa, most azonban a fiú új fenyegetéssel állt elő: azt követeli, hogy a kislány feküdjön le vele, mert különben mindenkinek szétküldi a képeket. Egy másik lány azt mesélte, hogy akkor szólt a szüleinek az ügyről, amikor már halálos fenyegetéseket kapott. Az esetek 40 százalékában viszont valóban illetéktelenekhez jutottak a képek, egy lány fotóit a fiú körülbelül 300 emberhez juttatta el, beleértve a lány szüleit és az iskolaigazgatót is. Van, aki elkerülő megoldáshoz folyamodik: csak arcképet küld, vagy keres egy meztelen képet az interneten, és azt küldi el.

Erről vajon tudnak a szülők Meztelen fotókat követelnek a tinik 1
Fotó: Pinterest

A kutatók szerint a lányok általában rosszul érzik magukat ebben a helyzetben, magukat tartják hibásnak, míg a fiúk viselkedését nem érzik problémásnak. Őket még akkor sem kritizálták, amikor a lányok tudta nélkül másoknak is eljuttatták a fotókat. Míg magukat ostobának nevezték a fotók megosztása miatt, a fiúkat továbbra is a barátjukként emlegették. Pedig a kiskorú lányok fotóinak birtoklása, megosztása gyermekpornográfiának is minősülhet, így nem ártana, ha a fiúk is tudnának róla, hogy egy-egy ilyen akció miatt akár súlyos jogi következményekkel is szembenézhetnek.

Forrás: Ripost/ Daily Mail

Fotó: Pinterest