Erdogan „megbüntette” Svédországot, nem támogatja annak NATO-csatlakozását

Dátum:

Erdogan török elnöknök méltó „büntetést” szabott ki Svédországra azzal, hogy a múltheti és eheti stockholmi zavargások miatt és az ezen hétvégi Korán-égetés miatt, nem támogatja az észak-európai ország NATO-csatlakozását.

A török nagykövetség közelében egy dán–svéd aktivista elégette a Korán egy példányát.

A török vezető most bejelentette, hogy országa – amely egyébként NATO-tag – nem támogatja a felvételre váró Svédország csatlakozási kérelmét.

Azonban nem csupán ez váltotta ki Erdogan haragját. 

Korábban is elkövettek felháborító dolgot Erdogán ellen, felakasztottak egy Erdogan-hasonmást.

Egy kurd csoport a lábánál fogva, fejjel lefelé felakasztott egy Erdogant, a török elnököt ábrázoló bábut Stockholmban. Az akció miatt Törökország – magyarázatot követelve – berendelte Svédország ankarai nagykövetét.

Svédország külügyminisztere, Tobias Billström kijelentette, hogy kormánya határozottan elhatárolódik a „politikai képviselők elleni fenyegetésektől és gyűlölettől”. Konkrét ország megnevezése nélkül hozzátette: undorító egy nép által választott elnököt úgy ábrázolni, mintha kivégeznék.

A törökök behívatták az akció miatt Svédország ankarai nagykövetet, magyarázatot követelve. A török külügyminiszter szerint ez az akció is alátámasztja országa azon követelését, hogy számolják fel a kurd terrorista közösségeket Svédországban. „Azonosítani kell az incidens elkövetőit, le kell folytatni a szükséges eljárásokat, és Svédországnak be kell tartania az ígéreteit” – mondta egy török ​​forrás a Reutersnek.

Az akasztást a svéd Rojava Bizottság szervezte, amely Recep Tayyip Erdoğant az olasz fasiszta diktátorhoz, Benito Mussolinihez hasonlítja (utóbbit pont úgy akasztották fel a második világháború utolsó napjaiban, mint az Erdogan-hasonmást).

„A történelem mutatja, hogyan végezik a diktátorok” – írta a csoport a közösségi médiában, ahol Mussolini képei és egy Erdoğanra festett bábu is látható.

Törökország nem támogatja Svédország NATO-csatlakozási kérelmét

– jelentette ki 2023. január 23-án, hétfőn Recep Tayyip Erdogan.

A török elnök szerint a svéd kormánynak teljesítenie kell Törökországgal szembeni kötelezettségeit a terrorszervezetek elleni küzdelemben. „Ha a svéd hatóságok ennyire tiszteletben tartják a szabadságjogokat, először tartsák tiszteletben Törökország és a muszlimok vallási érzéseit. Ha nem adják meg ezt a tiszteletet, akkor sajnos nem számíthatnak a támogatásunkra a NATO-csatlakozásuk ügyében” – mondta Erdogan, utalva a hétvégi eseményekre.

Mint ismert, szombaton a stockholmi török nagykövetség közelében, fémkordonok védelmében és erős rendőri biztosítás mellett szombaton egy radikális jobboldali iszlám- és bevándorlásellenes dán–svéd aktivista elégette a Korán egy példányát.

„A lehető leghatározottabban elítéljük a szent könyvünk elleni aljas támadást. Teljességgel elfogadhatatlan a szólásszabadság jegyében történt engedélyezése ennek az iszlámellenes támadásnak, amely muszlimokat vesz célba, és sérti a szent értékeinket” – közölte az incidens után a török külügyminisztérium.

Egy hete Erdogan már megelőlegezte a mostani vétóját : Svédországnak és Finnországnak körülbelül 130 terroristát kell kiutasítania vagy kiadnia Törökországnak ahhoz, hogy Ankara támogassa a NATO-csatlakozásukat.

A magyar Fidesz–KDNP kormánytöbbség sem sieti el a svéd és finn NATO-csatlakozás jóváhagyását. Orbán Viktor még tavaly novemberben, a V4 csúcstalálkozón jelentette ki: már csak 2023-ban, a parlament első ülésén kerül sor a ratifikációra.

Mint ismert, a NATO 30 tagjából 28 már aláírta a szerződéseket: Magyarország mellett csak Törökország nem ratifikálta még a két észak-európai ország csatlakozási kérelmét.

MTI/Blikk nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

Nagyon kellemetlen adatlopási ügyben érintett az Európai Parlament

Saját alkalmazottai rendkívül érzékeny adatai szivárogtak ki. Személyi igazolványok, útlevelek,...

Robert Fico elleni merénylet: Valóság és összeesküvés-elméletek

Bevezetés Robert Fico, a szlovák politikai élet egyik meghatározó alakja,...

Kína „büntető hadgyakorlatba” kezdett Tajvan környékén

Peking által „büntetőként” aposztrofált hadgyakorlatokba kezdett csütörtökön a kínai...

„Ez rémálom” – épül a metróvonal Róma történelmi kincsei közé fúrva

Kevés a metróvonal az olasz fővárosban. Most épül egy...
Megszakítás