Egyre távolabbról érkező vendégmunkások menthetik meg a magyar ipart

Dátum:

A Fülöp-szigetekről érkező vendégmunkások a HR-szolgáltatók tapasztalatai szerint minden szempontból hatalmas előnyt jelenthetnek: anyanyelvi szinten beszélnek angolul, megbízhatók és kiemelkedő a teherbírásuk.

Vallásuk és mentalitásuk alapján a filippin munkavállalók állnak a legközelebb a magyar lakossághoz, ezért az év végéig több száz Fülöp-szigeteki dolgozót biztosít partnereinek egy HR-szolgáltató.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A szakértő szerint a hazai gazdaság fejlődése elképzelhetetlen a külföldi munkaerő nélkül, így közös érdek a távolabbról érkezők befogadása.

Fülöp szigeteki munkás
Fotó: Getty Images

A Központi Statisztikai Hivatal 2018 óta az idei második negyedévben mérte a legtöbb üres álláshelyet Magyarországon, a közel százezer pozícióból 26 ezer az iparban található, a kritikus létszámhiány pedig veszélyeztetheti a vállalatok termelékenységét, sőt, fennmaradását is. Az elmúlt években leginkább a környező országokból toborzottakkal igyekeztek megoldani a hiányt a HR-szolgáltatók, ám

a szomszédban dúló háború miatt a hadköteles ukrán férfiak nem léphetik át a határt, így a cégeknek a távolabbi régiók felé is nyitniuk kellett.

A Fülöp-szigetekieket világszerte szívesen alkalmazzák

A Fülöp-szigetek 110 millió lakosából megközelítőleg 10 millióan dolgoznak külföldön, tisztában vannak az elvárásokkal, többségük anyanyelvi szinten beszél angolul (hiszen ez az ország egyik hivatalos nyelve). Alaposan felkészülnek annak az országnak a kultúrájából, ahol munkát vállalnak, tisztelettudók és megbízhatók. Világszerte szívesen alkalmazzák őket, mert nagyon jó munkabírásúak – mutatta be röviden az érintetteket a szakértő. Hozzátette, a filippinek római katolikusok, fontos számukra a vallás, hetente legalább egyszer templomba járnak, és a magyarokhoz hasonlóan központi helyet foglalnak el az életükben a családi értékek.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A filippin munkavállalóink nyitottak, érdekli őket az európai kultúra és Magyarország. A legtöbben kutatnak, és sokat olvasnak az országról, sőt, az interjún már magyarul köszönnek

– árulta el az ügyvezető.

Fülöp szigeteki munkás
Fotó: Getty Images

Nem érdekli őket, hogy Németország vagy Magyarország

Korábbanszintén egy vendégmunkásokat foglalkoztató cég ügyvezetője az mondta, hogy Magyarország nincs könnyű helyzetben a vendégmunkásokért folytatott harcban, ugyanis például egy szerb sokszor szívesebben vállal munkát olyan országokban, ahol a szláv nyelvi alapok megkönnyítik a hétköznapi kommunikációt.

Ám ez a versenyhátrány már nincs meg az Ázsiából érkezőknél, Európa egységes megítélés alá esik, nem rendelkeznek preferenciákkal a nyugat-európai országokkal kapcsolatban.

Szerinte a tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar környezet is ugyanolyan motiváló lehet nekik, mintha például Németországban dolgoznának.

A tavalyi kormánydöntés értelmében jelenleg kilenc ország munkavállalói érkezhetnek könnyített eljárással Magyarországra a minősített munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül: a hiányszakmákban keletkező űrt vietnámi, mongol, Fülöp-szigeteki, montenegrói, fehérorosz, indonéz, kazah, észak-macedón és bosnyák munkavállalókkal tölthetik be.

Egyre több fehérgalléros érkezik Ukrajnából

A Jobtain szakemberei szerint a munkára alkalmas magyar állampolgárok állománya gyakorlatilag kimerült, kétkezi vagy betanított munkavégzésre pedig rettentően nehéz hazai dolgozót találni, holott hatalmas lenne rá az igény. A cég Magyarországon kívül két országból toboroz nagy létszámban munkaerőt, Ukrajnából és a Fülöp-szigetekről.

Az ukránok esetében a 60-70 ezer körüli létszám megcsappant a háború kezdete óta, pedig a magyar vállalatok körében népszerűek, mert munkaalapú társadalomban szocializálódtak, kiváló a teherbírásuk, a fizikai feladatokban is jól boldogulnak. Igaz, a Magyarországon nyitott pozíciók és az Ukrajnából érdeklődők kvalifikációi sok esetben nem fedik egymást, az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta érkezők nagy része magasabb végzettségű, jellemzően fehérgalléros pozíciót töltött be, viszont nem beszél magyarul, így gyakran nem tudnak a képzettségüknek megfelelő pozíciókban elhelyezkedni.

vendégmunkások

vg nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

Hideg zuhany: lehet, hogy semmi nem lesz az ország legdrágább autópályájából

Úgy tűnik, lekerült a kormány napirendjéről az ország legdrágább...

Sajtóértesülések szerint a magyar kormány további Gripen vadászbombázók beszerzéséről tárgyal a svéd gyártóval

A legújabb Gripen vadászbombázókat veheti meg Magyarország – megmutatjuk,...

Átadta a Mol a kecskeméti stratégiai kerozintárolót, a beruházás részleteiről Szabó Szabolcs Pál, a cég csoportszintű értékláncmenedzsmentjének ügyvezető igazgatója beszéllt..

Gigantikus üzemanyag-tároló épült Kecskeméten: meghétszereződött a kerozintartalék Átadták pénteken a...

Magára talált a forint, nagyot erősödött a hosszú hétvégén..

Az elmúlt napokban a forint erősödése a 388-as és...
Megszakítás