Budapest — Nincs annál nagyobb fájdalom, mint amikor egy szülőnek kell eltemetnie a gyermekét.

Angéla beteg volt, amikor lánya meghalt. Az utolsó kép gyermekéről elborzasztotta, így tudni akarja, mi történt / Fotó: Varga Imre

Angéla beteg volt, amikor lánya meghalt. Az utolsó kép gyermekéről elborzasztotta, így tudni akarja, mi történt / Fotó: Varga Imre

Ha pedig még azt is tudja, hogy a halála előtt szenvednie kellett a szeme fényének, azt talán ki sem lehet bírni ép ésszel. Lakatos Angéla úgy gondolja, 18 éves lányával pontosan ez történt, szerinte ugyanis ezt igazolják a róla készült képek is, amelyeket kegyeleti okokból nem közlünk.

A fotókon Zanaida (†18) minden csontja kilátszik, szinte átszúrják a bőrét: pontosan így nézhet ki az, aki hosszú hetekig nem kapott enni. Angéla másfél éve küzd ügyvédje segítségével, hogy kiderítse, mi történt a gyermekével. Az ötgyermekes édesanya azonban elhatározta, a végsőkig harcol majd az igazságért.

Zanaida 18 éves korában halt meg. Az édesanyja szerint az otthonban halálra éheztették a gyermekét / Fotó: Varga ImreZanaida 18 éves korában halt meg. Az édesanyja szerint az otthonban halálra éheztették a gyermekét / Fotó: Varga Imre

– Zanikám oxigénhiánnyal született, már a kórházban megmondták, hogy soha nem beszél és jár majd. Rajta kívül még öt gyerekem van, de mindent meg akartam tenni, hogy a lehetőségekhez képest ő is teljes életet éljen. Végül a családsegítő azt mondta, hogy Zaninak és nekünk is az a legjobb, ha beadjuk egy olyan intézetbe, ahol szakszerűen tudnak foglalkozni vele. Be kellett látnom, hogy igaza van – idézte fel a kezdeteket Lakatos Angéla.

Az édesanya elmondásából kiderül, hogy eleinte nem is volt semmi gond, a gyerek szépen fejlődött. Angéla rendszeresen látogatta, aztán minden megváltozott.

– Rosszindulatú tüdődaganatot diagnosztizáltak nálam. Kórházba kerültem, így nem tudtam látogatni a lányomat. Hatalmas küzdelmek árán legyőztem a kórt, amikor értesítettek, hogy a gyerekem egy kórházban három héttel azelőtt meghalt. Ott semmit nem mondtak, ahogy az intézetben sem, mondván, a gyerek ideiglenes gyámja tud mindent. Csakhogy semmit sem tudott. Amikor a temetést intéztem, mindenki figyelmeztetett, hogy nem nézhetem meg a kislányomat. Nem akartam ezt elfogadni, ezért csak megnéztem, és akkor minden világos lett. Majd belehaltam, de elkészítettem a fotókat, mert akkor már tudtam, csak az történhetett, hogy halálra éheztették az otthonban a kislányomat – sírta el magát az anya, akinek szavait az igazságügyi orvos szakértő szóban alátámasztotta.

Angéla nem érti, hogy volt szíve ennyi embernek végignézni a lánya lassú haláltusáját, miközben szondával nyugodtan etethették volna.

Dr. Nikula János az anya ügyvédje. Szakértővel konzultál, majd feljelentést tesz / Fotó: Varga ImreDr. Nikula János az anya ügyvédje. Szakértővel konzultál, majd feljelentést tesz / Fotó: Varga Imre

Orvos szakértő vizsgálja

– Az általunk felkeresett orvos szakértő mindössze a kórházi zárójelentésből, a boncolási jegyzőkönyvből és a fényképekből tud dolgozni. Abban az esetben, ha ő arra a megállapításra jut, hogy a lány halála az alultápláltsággal ok-okozati összefüggésben következett be, akkor haladéktalanul különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés gyanúja miatt feljelentést teszek – közölte dr. Nikula János, Angéla ügyvédje.

blikk / Hirmagazin.eu