Hirmagazin.eu
Főoldal » Azok a régi balatoni nyarak! Így kempingeztek a Kádár-korban
Életmód hírek

Azok a régi balatoni nyarak! Így kempingeztek a Kádár-korban

Több mint hét évtizedes múltra tekint vissza a kempingezés története a Balaton partján.

Jól felpakolt, mindenre gondoló kempingezők a pokróccal letakart családi Trabival vagy Skodával, csíkos kempingszékek, mintás gumimatracok, színes óriás sátrak, konzervhegyek – ilyen volt a magyar tenger partja és a kempingezés aranykora a régi fotók tanúsága szerint.

De ez az üdülési forma mind a mai napig népszerű, amit az is bizonyít, hogy országszerte rengeteg kemping működik napjainkban is. Persze, már ezerszer korszerűbben.

A Balaton idegenforgalmi struktúrája, ahogy ma ismerjük, jórészt a Kádár-korban épült ki.  A tóparti idegenforgalom nagy volumenű fejlesztése az 1956-os forradalom leverése után indult meg  – nem utolsósorban politikai indokból, ugyanis a rendszer vezetése a jólétinek tűnő szocializmus megteremtésével kívánta elkerülni még egy felkelés és hatalom elleni lázadás veszélyét. És leplezni a kommunista diktatúrát. Ezt a korszakot Cseh Tamás a következőképpen ábrázolta egyik dalában: “Táguló gyűrűkben konszolidációt/hullámzott a szép Balaton?”

Idegenforgalmi fejlesztések a hatvanas években

A turisztikai fejlesztések első fontos állomása a Balaton esetében az M7-es autópálya kiépítése volt – az első szakaszt már 1964-ben átadták, de Siófokot csak 7 évvel később, 1971-ben érték el. Az idősebb generáció még emlékezhet azokra a vasárnapokra, amikor a félkész sztrádán csak Budapest irányába volt szabad közlekedni, enyhítendő a kialakult dugókat.

A képre kattintva tekintse meg galériánkat arról, hogyan kempingeztek a Kádár-korban:

Kempingezők 1976-ban: sátor, gumimatrac, kempingszék és a háttérben egy SkodaFortepan / Magyar Rendőr

A korszakban elképesztő mennyiségű hotel is épült, különböző minőségben, illetve színvonalon. 1962-ben indult a siófoki szállodasor létrehozása, de abban az évtizedben adták át a füredi Annabellát és a Marinát, valamint 1971-ben már állt a keszthelyi Helikon is. Mellettük rengeteg apróbb szálloda és persze végtelen mennyiségű kemping is létesült, végig az északi és déli parton.

A balatoni kempingezés már több mint 70 éves. 

1958-ban nyílt meg az első két ilyen létesítmény, Tihanyban a mostani Club Tihany területén és Balatonfüreden, amelyek egyben az ország első kempingjei is voltak. A következő nagyobb fejlesztések 1964-ben és 1979-ben zajlottak, majd a jelenlegi kempinghálózat alapjai a nyolcvanas években jöttek létre. A Balaton mellett természetesen az ország más, turisztikai szempontból vonzó részein is épültek ilyen létesítmények.

Itt üdültek a szocialista rendszer munkaerő-tartalékai

Korabeli leírásokat böngészve rábukkanunk néhány olyan jellegzetes elnevezésre, amelyek ma már teljesen természetidegennek hatnak, viszont felvillantanak valamit ezeknek az évtizedeknek a hangulatából. Ilyen például a rendkívül hivatalosan hangzó Munkaerő Tartalékok Hivatala (MTH), amely Balatonlellén üzemeltetett egy üdülőt. Az MTH egyébként az ipari és a kereskedelmi szakmunkás-utánpótlás biztosítására még 1950-ben életre hívott szerv volt, amelynek hatásköre az ipari és kereskedelmi tanulók iskoláira terjedt ki, majd hatáskörét 1957-ben a Munkaügyi Minisztérium Szakoktatási Főosztálya vette át. Mindenesetre a vas-, az építő-, a bánya- és a faipari szakmunkások Balatonlellén nyaralhattak.

Bár az 1980-as években már nem övezte akkora őrület a kempingeket, népszerűségükből még ekkor sem veszítettek. Eleve sok család és fiatal számára a SZOT-beutalók ellenére is ez volt az egyetlen anyagilag megengedhető formája annak, hogy például a magyar tenger partján nyaraljanak.
Ráadásul kalandnak sem volt utolsó egy jó kis sátorozás.

A szántódi autóskemping a Balatonnál 1974-ben. Fortepan / Urbán Tamás

Az 1990-es években azután itt is megkezdődött a rendszerváltás, és elindult az idegenforgalmi hivatalok részvénytársaságokká, kft.-kké történő átalakulása. Általánosságban elmondható, hogy közülük azok, amelyek az akkoriban kialakuló piaci viszonyok között fent tudtak maradni, azóta is működnek.

A kempingek megőrizték a népszerűségüket

Jelenleg Magyarország piacvezető kempingüzemeltetője a Balatontourist, amely Balatonakaliban, Balatonberényben, Balatonfüreden, Balatonszemesen, Révfülöpön és Zalakaroson várja a kempingezni vágyókat.

Honnan ered a kempingezés?

A kempingezés eredetileg Észak- Amerikából származik, majd megjelent Európában is. Ebben több dolog együttes hatása játszott közre. Egyrészt a gyalogos és víziturizmus ugrásszerű fejlődésnek indult, ami magával hozta, hogy az emberek szerették volna a természetben tölteni a szabadidejüket, megszakítás nélkül, tehát szükség volt valamilyen „szállásra”. A két világháború közötti időszakban a gyors iparosodás volt jellemző, ez is hozzájárult ahhoz, hogy az emberek közül sokan vágytak a természetbe a városokból, a munka után ott szerettek volna kikapcsolódni. A motorizáció elterjedése is megemlíthető az okok között. Minél több autó állt az emberek rendelkezésére, annál könnyebben mozdultak ki otthonról, így egyszerű kikapcsolódást jelentett a kempingezés, mint életforma.

A szentendrei Pap-szigeti kemping 1962-benFortepan / Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ

A Balatontourist jogelődjét, a Veszprém Megyei Idegenforgalmi Hivatalt 1951-ben alapították, az áttörést azonban 1966-ban, az akkori Füred Kempingben megrendezett nemzetközi FICC Rally hozta meg, ezzel az eseménnyel került fel Magyarország Európa kempingtérképére. A Balatontourist fejlesztette az első magyar nyelvű, kempingspecifikus foglalási rendszert 1993-ban, majd elsőként telepített mobilházakat 1999-ben.

Kempingjeik számos olyan legendás eseménynek adtak helyszínt az elmúlt évtizedekben, mint a Harley Davidson Open Road Fest, a Mini Morris Világtalálkozó vagy az EMU hatnapos ultramaraton futóverseny. 

A koronavírus-járvány ellenére tavaly sem zárt rossz évet a Balatontourist, hiszen 2020-ban több mint 600 ezer vendégéjszakát regisztrált a társaság, ennek 68 százalékát a magyar kempingezők adták, a külföldiek száma az utazási korlátozások miatt mérséklődött, így kevesebb vendég érkezett a hagyományos küldőországokból.

Napjainkban is fontos a korszerűvé vált kempingek szerepe. 

Kiemelten biztonságos nyaralási lehetőséget nyújtanak ugyanis: egymástól szeparált üdülőházakban, mobilházakban, parcellákon pihenhetnek a vendégek, a közlekedési útvonalak szabadtéren haladnak, emellett tágas terek biztosítják a megfelelő távolságtartást.

Forrás: We Love Balaton és Balatontourist

origo

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A természetjárás új, divatos formája a geotúra

info

A méhektől tanultuk? Gyűjtés és feldolgozás

info

Botrány az IKEA-ban: vakvezető kutyájával együtt küldték ki Sándort – Ezzel magyarázta a történteket az áruház

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....