3.1 C
Budapest
2023. november. 28. kedd

Azok a régi balatoni nyarak! Így kempingeztek a Kádár-korban

Dátum:

Megosztás:

Több mint hét évtizedes múltra tekint vissza a kempingezés története a Balaton partján.

Jól felpakolt, mindenre gondoló kempingezők a pokróccal letakart családi Trabival vagy Skodával, csíkos kempingszékek, mintás gumimatracok, színes óriás sátrak, konzervhegyek – ilyen volt a magyar tenger partja és a kempingezés aranykora a régi fotók tanúsága szerint.

De ez az üdülési forma mind a mai napig népszerű, amit az is bizonyít, hogy országszerte rengeteg kemping működik napjainkban is. Persze, már ezerszer korszerűbben.

A Balaton idegenforgalmi struktúrája, ahogy ma ismerjük, jórészt a Kádár-korban épült ki.  A tóparti idegenforgalom nagy volumenű fejlesztése az 1956-os forradalom leverése után indult meg  – nem utolsósorban politikai indokból, ugyanis a rendszer vezetése a jólétinek tűnő szocializmus megteremtésével kívánta elkerülni még egy felkelés és hatalom elleni lázadás veszélyét. És leplezni a kommunista diktatúrát. Ezt a korszakot Cseh Tamás a következőképpen ábrázolta egyik dalában: „Táguló gyűrűkben konszolidációt/hullámzott a szép Balaton?”

Idegenforgalmi fejlesztések a hatvanas években

A turisztikai fejlesztések első fontos állomása a Balaton esetében az M7-es autópálya kiépítése volt – az első szakaszt már 1964-ben átadták, de Siófokot csak 7 évvel később, 1971-ben érték el. Az idősebb generáció még emlékezhet azokra a vasárnapokra, amikor a félkész sztrádán csak Budapest irányába volt szabad közlekedni, enyhítendő a kialakult dugókat.

A képre kattintva tekintse meg galériánkat arról, hogyan kempingeztek a Kádár-korban:

Kempingezők 1976-ban: sátor, gumimatrac, kempingszék és a háttérben egy SkodaFortepan / Magyar Rendőr

A korszakban elképesztő mennyiségű hotel is épült, különböző minőségben, illetve színvonalon. 1962-ben indult a siófoki szállodasor létrehozása, de abban az évtizedben adták át a füredi Annabellát és a Marinát, valamint 1971-ben már állt a keszthelyi Helikon is. Mellettük rengeteg apróbb szálloda és persze végtelen mennyiségű kemping is létesült, végig az északi és déli parton.

A balatoni kempingezés már több mint 70 éves. 

1958-ban nyílt meg az első két ilyen létesítmény, Tihanyban a mostani Club Tihany területén és Balatonfüreden, amelyek egyben az ország első kempingjei is voltak. A következő nagyobb fejlesztések 1964-ben és 1979-ben zajlottak, majd a jelenlegi kempinghálózat alapjai a nyolcvanas években jöttek létre. A Balaton mellett természetesen az ország más, turisztikai szempontból vonzó részein is épültek ilyen létesítmények.

Itt üdültek a szocialista rendszer munkaerő-tartalékai

Korabeli leírásokat böngészve rábukkanunk néhány olyan jellegzetes elnevezésre, amelyek ma már teljesen természetidegennek hatnak, viszont felvillantanak valamit ezeknek az évtizedeknek a hangulatából. Ilyen például a rendkívül hivatalosan hangzó Munkaerő Tartalékok Hivatala (MTH), amely Balatonlellén üzemeltetett egy üdülőt. Az MTH egyébként az ipari és a kereskedelmi szakmunkás-utánpótlás biztosítására még 1950-ben életre hívott szerv volt, amelynek hatásköre az ipari és kereskedelmi tanulók iskoláira terjedt ki, majd hatáskörét 1957-ben a Munkaügyi Minisztérium Szakoktatási Főosztálya vette át. Mindenesetre a vas-, az építő-, a bánya- és a faipari szakmunkások Balatonlellén nyaralhattak.

Bár az 1980-as években már nem övezte akkora őrület a kempingeket, népszerűségükből még ekkor sem veszítettek. Eleve sok család és fiatal számára a SZOT-beutalók ellenére is ez volt az egyetlen anyagilag megengedhető formája annak, hogy például a magyar tenger partján nyaraljanak.
Ráadásul kalandnak sem volt utolsó egy jó kis sátorozás.

A szántódi autóskemping a Balatonnál 1974-ben. Fortepan / Urbán Tamás

Az 1990-es években azután itt is megkezdődött a rendszerváltás, és elindult az idegenforgalmi hivatalok részvénytársaságokká, kft.-kké történő átalakulása. Általánosságban elmondható, hogy közülük azok, amelyek az akkoriban kialakuló piaci viszonyok között fent tudtak maradni, azóta is működnek.

A kempingek megőrizték a népszerűségüket

Jelenleg Magyarország piacvezető kempingüzemeltetője a Balatontourist, amely Balatonakaliban, Balatonberényben, Balatonfüreden, Balatonszemesen, Révfülöpön és Zalakaroson várja a kempingezni vágyókat.

Honnan ered a kempingezés?

A kempingezés eredetileg Észak- Amerikából származik, majd megjelent Európában is. Ebben több dolog együttes hatása játszott közre. Egyrészt a gyalogos és víziturizmus ugrásszerű fejlődésnek indult, ami magával hozta, hogy az emberek szerették volna a természetben tölteni a szabadidejüket, megszakítás nélkül, tehát szükség volt valamilyen „szállásra”. A két világháború közötti időszakban a gyors iparosodás volt jellemző, ez is hozzájárult ahhoz, hogy az emberek közül sokan vágytak a természetbe a városokból, a munka után ott szerettek volna kikapcsolódni. A motorizáció elterjedése is megemlíthető az okok között. Minél több autó állt az emberek rendelkezésére, annál könnyebben mozdultak ki otthonról, így egyszerű kikapcsolódást jelentett a kempingezés, mint életforma.

A szentendrei Pap-szigeti kemping 1962-benFortepan / Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ

A Balatontourist jogelődjét, a Veszprém Megyei Idegenforgalmi Hivatalt 1951-ben alapították, az áttörést azonban 1966-ban, az akkori Füred Kempingben megrendezett nemzetközi FICC Rally hozta meg, ezzel az eseménnyel került fel Magyarország Európa kempingtérképére. A Balatontourist fejlesztette az első magyar nyelvű, kempingspecifikus foglalási rendszert 1993-ban, majd elsőként telepített mobilházakat 1999-ben.

Kempingjeik számos olyan legendás eseménynek adtak helyszínt az elmúlt évtizedekben, mint a Harley Davidson Open Road Fest, a Mini Morris Világtalálkozó vagy az EMU hatnapos ultramaraton futóverseny. 

A koronavírus-járvány ellenére tavaly sem zárt rossz évet a Balatontourist, hiszen 2020-ban több mint 600 ezer vendégéjszakát regisztrált a társaság, ennek 68 százalékát a magyar kempingezők adták, a külföldiek száma az utazási korlátozások miatt mérséklődött, így kevesebb vendég érkezett a hagyományos küldőországokból.

Napjainkban is fontos a korszerűvé vált kempingek szerepe. 

Kiemelten biztonságos nyaralási lehetőséget nyújtanak ugyanis: egymástól szeparált üdülőházakban, mobilházakban, parcellákon pihenhetnek a vendégek, a közlekedési útvonalak szabadtéren haladnak, emellett tágas terek biztosítják a megfelelő távolságtartást.

Forrás: We Love Balaton és Balatontourist

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A 35 legérdekesebb TikTok statisztika 2023-ban

2016-ban indult és azóta felforgatta a közösségi média világát. Világszerte 3 milliárd letöltés Magyarországon pedig már több, mint...

Harry herceg ultimátumot adott a királynak..

Harry herceg állítólag egy komoly kérdést tett fel apjának, III. Károly királynak Archie hercegről és Lilibet hercegnőről, hogy rávegye a...

Veszélyes az iPhone egyik újdonsága – már a rendőrök figyelmeztetnek

Az iOS új funkciója akkor is működik, ha a használója nem is tud róla. Veszélyes lehet az iPhone-ok egyik...

Az EB-selejtezők legnagyobb vesztesei – videó

ERLING HAALAND, AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG HIÁNYZÓ SZTÁRJA A norvég labdarúgó-válogatott az elmúlt 25 évben mindössze egy világversenyen, a 2000-es Eb-n...