Rágalmazás többszörösen minősített vétségével gyanúsította meg csütörtökön a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség Füssy Angélát, a PestiSrácok.hu munkatársát, a PestiTV „Az ügy” című műsorának oknyomozó riporterét..

A riporternőt rabosítottak, azaz bűnözőknek kijáró módon nyilvántartásba is vettek. A PS kolléganőnje ellen azután indult eljárás, hogy egy éve a PS-en megjelent cikksorozatában lerántotta a leplet a Szeged vezetését és a DK–MSZP-konglomerátumot átszövő korrupcióról, illetve annak a helyi bíróságokat is érintő vonatkozásairól.

A rágalmazási ügyben a feljelentő az a Nóvé Ágnes, aki bíróként felmentette a Gyurcsány-kormány egyik legnagyobb botránya, a Szeviép-ügy vádlottait. Ez az az építőipari cég, amelynek a luxuséletet élő tulajdonosai több, mint tízmilliárd forinttal károsították meg alvállalkozóikat, miközben eltüntették a 2010 előtt autópálya-építésre és szegedi önkormányzati fejlesztésekre kapott közpénzmilliárdokat.

Füssy Angéla három bíróról is kiderítette, hogy különféle módon lekötelezettje ennek a hálózatnak: közülük a feljelentő Nóvé Ágnes (helyi ragadványnevén Lóvé Mágnes) egészen elképesztő módon több, összesen százmilliós értékű építőipari megbízást kapott a Szeviép-ügyben vastagon érintett Botka László polgármestertől és önkormányzati cégektől. De ezt egy szóval sem jelentette, amikor kijelölték a Szeviép-ügy büntető tanácsába, holott köztudott, hogy a Szeviép az önkormányzat házi beszállítója volt. A Nóvé és két társa által meghozott felmentő ítélet végül nagy megdöbbenést váltott ki az ország jobb érzésű többségéből.

Azután, hogy Füssy Angéla leleplezte a bírók körüli példátlan összeférhetetlenséget, a törvényszékről többen szolgálati bíróság elé kerültek, hárman pedig ezért már más munkakörben dolgoznak, ám büntetőeljárás egyikükkel szemben sem indult, csak az őket leleplező újságíró ellen.

Helyszíni tudósításunkban megszólaltattuk Füssy Angélát, védőjét, Szalai Istvánt – aki korábban a Veszprémi Nyomozó Ügyészséget vezette –, illetve Szabó Bálint helyi önkormányzati képviselőt, aki a PestiSrácok.hu-nak elmondta: a kolléganőnk ellen indított eljárás Szegeden – ahogy várhatóan országosan is – kiverte a biztosítékot, mivel azoknak nem kellett felelniük tetteikért, akik fenntartották a korrupciós gépezetet, de azt az újságírót igyekeznek meghurcolni, aki nyilvánosságra hozta mindezt.

Egyelőre költői kérdés maradt, hogy a Füssy Angéla ellen csaknem egy éve indított rágalmazási ügyben miért épp a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészséget találta egyedüliként alkalmasnak a vizsgálatot valamilyen okból épp Szegedre visszaszignáló Központi Nyomozó Főügyészség.

A PS Kolléganője mellett nyilatkozatban állt ki a szegedi Fidesz-frakció, és a PS főszerkesztője is megszólalt, aki az ügyészek magatartását a 2006-ban történt gyalázathoz hasonlította, amikor tüntetőket futószalagon zárattak előzetesbe hamis vádak alapján. Füssy Angéla nem tett vallomást és abszurdnak tartja, hogy Szegeden folytatják le az eljárást. Úgy véli, ez leckéztetés, amellyel az igazságszolgáltatás érinthetetlenségét próbálják bizonyítani..

Egy biztos: a kétes hírű bírónő, Nové Ágnes a feljelentését az ügy szempontjából teljesen jelentéktelen tévedésekre alapította, amelyek forrása ráadásul a szegedi baloldali önkormányzat hivatalos – kormánybarátnak nem nevezhető – honlapja, ezért érthetetlen, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség által kijelölt szegedi szolgálati ügyészek miért nem szüntették meg az eljárást egyből, bűncselekmény hiányára hivatkozva, és miért gondolják úgy, hogy ez a két marginális pont, amibe Nóvé Ágnes most belekapaszkodik, az a rágalmazás minősített esete volna, aminek büntetési tétele akár két év börtön, vagy a szakmától való eltiltás is lehet.

Nóvé Ágnes azt vitatja, hogy Füssy Angéla több tucat részből álló cikksorozatában pontosan értelmezte-e a bírónő cége egyik számlájának dátumbélyegzőjét, illetve, hogy a Nóvé család konzorciumban, vagy önállóan kapta-e a százmilliókat Szeged önkormányzatától – ebben érdekes módon a szegedi hivatalos honlap tévedett, és Füssy Angéla figyelmeztetett is cikkében erre. Ugyebár a valódi kérdés, hogy egyáltalán miért folytat vállalkozói tevékenységet egy bíró és hogyan fogadhat el százmilliós megbízást egy olyan szervezettől, amely vastagon érintettje az általa éppen tárgyalt büntetőpernek.

FIDESZ: TILTAKOZUNK AZ ÚJSÁGÍRÓK BŰNÜGYI ELJÁRÁS ALÁ VONÁSA ELLEN!

Szegedre, a szabadság városába visszalopóztak a 2010 előtti sötét szocialista idők: itt az is megtörténhet, ami az ország más területein nem. Azt az újságírónőt vegzálja a bírói hatalom, aki lerántotta a leplet a szegedi igazságszolgáltatás korrupt összefonódásairól. Mint ismert, Füssy Angéla tényfeltáró-riportok sorozatában leplezte le a szegedi bíróság korrupt összefonódásait, ahol is a Botka László számára kényelmetlen ügyekben – Szeviép, piacdózerolás – az újságírónő bizonyítékokkal támasztotta alá: a szegedi bíróság nem elfogulatlan, mert gazdasági és más összefonódások miatt a bírók a Botka számára kényes ügyekben úgy hoztak ítéleteket, hogy az élet más területein függő viszonyban voltak a szegedi városvezetéstől. A bírói hatalom a leleplezést nem hagyta megtorolatlanul, így Füssy Angélát csütörtökön rabosították és bűnügyi, magánvádas eljárás indult ellene. Ez elfogadhatatlan! Tűrhetetlen, hogy azt rabosítják, aki megírja az igazat, leleplezi a hálózat összefonódásait, és nem azokat, akik ilyen-olyan előnyökért cserébe Botkának kedvezően ítélkeztek. A vörös polip mindenki számára láthatóvá vált. Tiltakozunk tényfeltáró újságírók rabosítása ellen, ez nem egy keleti diktatúra, hanem egy európai jogállam! Jellemző, hogy ez a példátlan eset is csak Botka “szabad” városában történhet meg. A leghatározottabban kiállunk Füssy Angéla újságíró mellett, és elítéljük azt, hogy Szegeden kicsiben, de már vissza is tért a 2010 előtti szocialista világ, ahol szabadságnak hazudják a diktatórikus megfélemlítést és elnyomást. Ebből sem a Szegedi Fidesz, sem a jóakaratú emberek nem kérnek! Tiltakozunk az igazat megíró újságírónő rabosítása ellen!

– írta pénteki nyilatkozatában a Szegedi Fidesz elnöksége.

A PS kolléganője a hivatalos Facebook-oldalán is összefoglalta álláspontját a történtekről.

Összegyűjtöttük a legfontosabb cikkeket, amelyek bemutatják a szegedi bírósági botrány történetét:

Botkáék pénzelték a Szeviép-vezéreket felmentő bírónő családi cégét

Nem jelentette Botkáék beszállító bírója az összeférhetetlenséget – Belső vizsgálatot indított a Szegedi Törvényszék

Vizsgálatot rendelt el az OBH a Szeviép-vezéreket felmentő, de cégével Botkáéknak bedolgozó bírónő ügyében

Ki szignálja ki a büntetőügyeket a Szegedi Törvényszéken? Az egyik Szeviép-vádlott védőjének felesége!

12 millióért kapott 100 négyzetméteres belvárosi lakást az önkormányzattól a Szeviép-ügy MÁSIK, tanácsvezető bírója!

Fegyelmi eljárás, jogkörmegvonás, érvénytelenített elnöki pályázat – Lépett az OBH a Szeviép-vezéreket felmentő, Botkáékkal pacsizó bírók ügyében

Vádirat közelébe sem kerülhet többé a szegedi bírósági botrány főszereplője, Nóvé Ágnes

A nyilvánosság győzelme a Szegedi Törvényszék elnökének menesztése

Leleplező cikksorozatunk hatására elvették a Szegedi Ítélőtáblától a Szeviép-ügyet

Botka beszállítója tárgyalja Botka ügyvédje, Czeglédy Csaba büntetőperét – Újabb összeférhetetlenséget találtunk a Szegedi Törvényszéken

Újabb vizsgálat a Szegedi Törvényszéken – Az OBH elnöke független vizsgálócsoportot állított fel

Elkerülhet Szegedről a Czeglédy-ügy, a Szegedi Törvényszék büntető bírái elfogultságot jelentettek

A Kecskeméti Törvényszéken folytatódik a Czeglédy-ügy, Gyurcsány ügyvédje már tombol

Vezető kép: PS

PS

Hirmagazin.eu