Eddig 1397 esetben mutatták ki a brit vírusmutációt Magyarországon, 13 személynél a cseh, hat esetben pedig a dél-afrikai Covid-mutánst mutatták ki.

A brazil vírusmutációt továbbra sem mutatták ki hazánkban. Április második fele előtt nem számítanak a Janssen (Johnson & Johnson) vakcinájára, de amint megérkezik, oltani fognak vele – jelentette ki Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Mint azt Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel bejelentette, a hatályban lévő intézkedéseket további egy hétre meghosszabbítják – mondta Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője. Hozzátette, mivel a járvány harmadik, felszálló ágában vagyunk, mindenkit arra kérnek, tartsa be a szabályokat.

Összesen 379 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt. A hatóságok eddig 50 701 hatósági házi karantént rendeltek el, és 8327 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat – ismertette az ORFK szóvivője.

Az operatív törzs tájékoztatója (2021.03.19.)A legfrissebb járványügyi információk.

Közzétette: hirado.hu – 2021. március 19., péntek

550 ezer felett a fertőzöttek száma Magyarországon

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy az új vírusfertőzöttek száma 10 759, ezzel a járvány kezdete óta összesen 549 839-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban.

Elhunyt 213, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 841-re emelkedett.

Folyamatosan nő a gyógyultak száma, jelenleg 364 808-an vannak. Az aktív fertőzöttek száma már 167 190-re emelkedett. 10 264 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1174-en vannak lélegeztetőgépen.

„Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán”

– mondta Galgóczi Ágnes.

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 477 554 a beoltottak száma, ebből 444 451-en már a második oltást is megkapták. A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a kormány március 22-től újabb egy héttel meghosszabbítja a jelenlegi korlátozásokat.

Biztonságos az AstraZeneca; áprilisban érkezik a Janssen vakcina is

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön kiadott sajtóközleményében kijelentette, hogy az AstraZeneca vakcinája biztonságos, és az előzetes feltevéssekkel elkentében nem okoz trombózist. Mindezt átható vizsgálatok után jelentette ki a szervezet – hangsúlyozta Galgóczi Ágnes.

Elmondta, hogy még mindig korlátozott számban érkeznek a vakcinák Magyarországra, ennek ellenére mindenkit arra kért, hogy regisztráljon az oltásra, hogy ha majd megérkezik a vakcina, minél hamarabb megkaphassák azt.

Eddig 1397 esetben mutatták ki a brit vírusmutációt Magyarországon, 13 személynél pedig  a cseh, hat esetben pedig a dél afrikai mutánst mutatták ki. A brazil vírusmutációt még nem mutatták ki hazánkban

– mondta.

Április második fele előtt nem számítanak a Janssen (Johnson & Johnson) vakcinájára, de amint megérkezik, oltanak vele – válaszolta újságírói kérdése az NNK osztályvezetője.

A címlapfotó illusztráció. 

Hirmagazin.eu