Nem javasolja gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését a koronavírussal fertőzötteknek Olivier Véran francia egészségügyi miniszter, mert az súlyosbíthatja a betegség lefolyását.

„A gyulladáscsökkentők szedése (ibuprofén, kortizon tartalmú gyógyszerek) súlyosbíthatja a betegséget. Láz esetén paracetamolt szedjünk be. Ha már valaki gyulladáscsökkentőt szed, vagy kétségei vannak, kérjen tanácsot egy orvostól!” – jelezte a tárcavezető szombaton a Twitteren. A különböző elnevezésekkel kapható ibuprofén tartalmú gyógyszerek súlyosbíthatják egy fertőzöttnél a már meglévő tüneteket, és komolyabb komplikációkat is okozhatnak.

Franciaországban egyébként emiatt január közepéről kizárólag orvosi javaslatra, recepttel válthatók ki a gyógyszertárakban. Több francia orvos is jelezte, hogy a Covid-19-fertőzésben szenvedő fiatalabb betegek azután kerültek súlyos állapotba, hogy ibuprofén tartalmú lázcsillapítót szedtek be.

Miközben vasárnap választásokat tartanak Franciaországban, az ország fokozatosan készül az olaszországihoz hasonló karanténhelyzetre is. Hétfőtől bezárnak az oktatási intézmények, a tömegközlekedési járművek csökkentett üzemmódban fognak közlekedni, a száz főnél több embert vonzó rendezvényeket betiltották, bezártak a múzeumok és a színházak is, s aki megteheti, otthonról fog dolgozni.

A 3600 diagnosztizált esettel egy ismeretlen vírus okozta járványnak még csak az elején tartunk – hívta fel a figyelmet a miniszter. Martin Hirsch, a francia közkórházak vezetője a Le Monde című napilapban szombaton megjelent interjúban – példaként említve az 1980-as évek AIDS-járványát, majd a 2015-ös párizsi merényletsorozatokat –, elmondta: szakmai emlékei szerint a francia egészségügyi intézmények még soha nem szembesültek olyan méretű jelenséggel, olyan gyorsan és olyan komplexitással, valamint olyan virulensen, mint jelenleg.

Jóllehet az orvoscsoportok készen állnak, hazugság lenne azt állítani, hogy a legjobb körülmények között kezeljük ezt a vírust – mondta a szakember.  Hozzátette, hogy az elmúlt napokban  elvégzett koronavírus-tesztek húsz százaléka bizonyult pozitívnak, a múlt héten még jóval alacsonyabb volt az arány, s napról napra egyre többen kerülnek intenzív osztályra.

Az ország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja lett: az egészségügyi hatóságok péntek esti összesítése szerint a fertőzöttek száma 3661-re nőtt, ami csaknem nyolcszázzal több a csütörtök esti adatoknál, 154 súlyos állapotban lévő beteget ápolnak az intenzív osztályon, a halottak száma pedig 18-cal 79-re emelkedett.

A francia kormány a nem sürgős sebészeti beavatkozásokat elhalasztását kérte a kórházaktól azért, hogy minél több lélegeztetőgép álljon rendelkezésre a koronavírussal fertőzöttek ellátására. Emmanuel Macron francia elnök jelezte, hogy az egészségügyi rendszernek a kormányzat minden szükséges eszközt és anyagi forrást biztosít, bármennyibe is kerüljön.

MTI, Hirmagazin.eu