A Tényeknek a 20 éves Boglárka egyik barátnője azt mondta: a lány telefonon hívta fel őt a katasztrófa előtt nagyjából fél órával azzal, hogy soha nem volt még ilyen boldog. Az RTL információja szerint a kishajóval utazó társaság egy buliból tartott hazafelé Nagymaros irányából.

Továbbra is nagy erőkkel keresik a hajóbaleset eltűntjeit. A rendőrség már drónokat is bevetett. Az öt eltűnt személy túlélési esélyei óráról órára csökkennek, de a hatóságok nem adják fel a kutatást.

Tűzoltóbúvár egy balesetet szenvedett hajó roncsánál az újpesti hadikikötőben  2024. május 19-én. A kisgéphajó egy szállodahajóval ütközött össze a Dunán Verőce közelében május 18-án éjjel. A motorcsónakban nyolcan utaztak, egyet közülük súlyos sérülésekkel kórházba vittek, két holttestet találtak.MTI/Lakatos Péter

A tragédia előtt fél órával kérték meg az egyik áldozat kezét; Bogi ismerősének azt mondta a telefonba, hogy soha nem volt ilyen boldog – adta hírül a Tények.

A kishajóval utazó társaság egy buliból tartott hazafelé Nagymaros irányából, amikor bekövetkezett a tragédia. A motorcsónakon utazók közül többeknek is volt hajós jogosítványa.

Nem tudjuk, hogy ki fogta a hajókormányt, illetve nem tudjuk, hogy olyan ember tette-e, aki kellő jártassággal, illetve engedéllyel rendelkezett vagy sem, nyilván ezt majd a nyomozóhatóság megállapítja, az, hogy éjszaka vezették az nyilván egy fokozott kockázatot jelent, de hogyha jártas benne, és hogyha van benne gyakorlata, akkor semmi sem tiltja, hogy éjszaka vezesse a hajót

– mondta el a HírTV-nek Tóth Mihály, a Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője.

opera pillanatfelvétel 2024 05 22 014057 tenyek.hu
Tények, pillanatkép a videóból,

Mint ismert, szombaton éjjel motorcsónak csapódott egy szállodahajóba Verőcénén. A csónakban nyolcan utaztak, közülük egy férfi kijutott a partra, két embernek a holttestét megtalálták, öt embert viszont még jelenleg is keresnek.

Szívszorító videó a BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, itt!

Közben segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát. A gyanú szerint ugyanis a kapitány az ütközés után saját hajójának személyzetét nem riadóztatta, és semmiféle intézkedést nem tett azért, hogy a baleset áldozatait kimentsék a vízből.

Nézd meg az OROGO Képgalériáját!

Tragédia – Interjút adott a Tényeknek a verőcei hajóbalesetben meghalt Bogi édesanyja. Még mindig nem hiszi el, ami történt. Közben továbbra is keresik a Dunában az eltűnteket, az egyik fiú az iskolája legjobb tanulója volt. – HIBÁK – Több mint négy évre börtönbe kerülhet a hajókapitány, ha kiderül, hogy ő hibázott, őrizetben van a férfi. Szakértők szerint viszont a csónak csapódott a szállodahajónak, azt mondják, nem lehetett látni a radaron.

Tények-videó

Fotó a videóból, pillanatkép

Szakértő: A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették annak a szállodahajónak a kapitányát, amely szombaton éjjel összeütközött egy motorcsónakkal a Duna verőcei szakaszán. A motorcsónak utasai közül ketten meghaltak, öten pedig eltűntek.

Tóth Mihály, a Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője az InfoRádió érdeklődésére elmondta, hogy a nagy dunai hajókon van menetrögzítő berendezés, amely folyamatosan jelzi a hajón útvonalát, sebességét, lényegében majdnem minden adatát, emellett a hajónak a saját fedélzeti eszközei is rögzítik a legfontosabb paramétereket. Az olyan hobbihajókon, amely Verőcénél a szállodahajóval ütközött, nem kötelezők az ilyen berendezések.

„Nagyon jó lenne, ha lenne ezeken a hobbihajókon hasonló technológia, mert akkor meg tudnánk mondani, hogy hogyan közlekedett. A legnagyobb kérdés, és amire jelenleg keressük a választ, hogy honnan hova tartott, hogyan mozgott a vízen, hogyan kerülhetett a nagy hajó elé, hiszen az a fő szabály, hogy a hobbihajó nem keresztezheti egy nagy hajó útját, sőt, meg sem közelítheti. Mégis ez megtörtént” – mondta a szóvivő, és hozzátette,

a fedélzeti eszközök híján a hajó sérüléséből próbálják a hajózási szakemberek meghatározni, hogy vajon mi okozhatott rajta ekkora sérülést, minek ütközhetett neki és milyen sebességgel.

Tóth Mihály azt mondta, a jacht sebességével kapcsolatban még igazán jó becslések sincsenek, mert azt sem tudják, hogy hegymenetben vagy völgymenetben haladt-e, azaz a Duna folyásirányában vagy azzal szemben, mert már önmagában ez hatalmas különbséget jelent. A fotók alapján azt tudják már, hogy valószínűleg egy 190 lóerős motor hajtotta az ismert hajótípust, amely nagyon nagy sebességre képes, és „vélhetőleg nagyon magas sebességgel ütközött neki valaminek, mert a hajó orra a bal oldalán lényegében megsemmisült”.

Az eddigi információk alapján a szállodahajó legénysége nem észlelte az ütközést, és továbbhajtott a baleset helyszínéről. Segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatta ki, majd őrizetbe vette a szállodahajó kapitányát a rendőrség. A tapasztalt hajóst kétrendbeli segítségnyújtás halált okozó elmulasztása, valamint hatrendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsították meg, mert az ütközés után saját hajójának személyzetét nem riadóztatta, a mentési protokoll előírásait nem hajtotta végre, semmiféle intézkedést nem tett azért, hogy a mentésre szorulókat kimentse, továbbá a hajót sem állította meg.

Tóth Mihály azonban ezzel kapcsolatban is több részletre hívta fel a figyelmet. A szállodahajók ezen az útvonalon nagyon gyakran közlekednek, szerinte „ez egy bevált útvonal, bevált hajóvezetőkkel, bevált hajókkal”, és kiemelt figyelmet csak szélsőséges időjárási körülmények között indokol ez a Duna-szakasz.

„A hajón lévő berendezések elsősorban utasbiztonságot kell hogy szavatolják, a radarnak is főleg az a feladata, hogy a hajó érzékelje, ha a mederben van valami, amit ki kell kerülni.

Egy ilyen gyorsan cikázó hobbihajót, ami nem is fémből van, hanem polikarbonát, könnyűszerkezetes eszköz, nem tudja lereagálni egy ilyen berendezés,

ezért az az előírás, hogy a hobbihajó nem közelítheti meg a nagy hajót, ráadásul a nagy hajónak van egy egészen jól értelmezhető holttere, ha abban közlekedik valami, nem is lehet látni szabad szemmel sem” – magyarázta a Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szállodahajó mozgásának utólagos vizsgálatából az derül ki, hogy teljesen üzemszerű működött a baleset időpontjában. Azt szakértők döntik majd el, hogy a jacht becsapódását érzékelni kellett volna-e a fedélzeten, de Tóth Mihály hozzátette, a Dunán hegymenetben a sok hordalék miatt rengetegszer ütődik neki valami a hajótestnek. A protokoll szerint ha nagy ütődést érez a kapitány, akkor automatikusan reflektort kell kapcsolnia, és a vizet kell néznie. Ha olyasmit lát, ami miatt meg kell állni, akkor le kell állítania a motort, fölkapcsolni az összes reflektort, bemondani a rádióba, hogy „ember a vízben”, és azonnal megkezdeni a mentést, mert a hajózásban mentési és segítségnyújtási kötelezettség van, függetlenül attól, hogy részese-e a balesetnek.

Egyelőre a szakértők a szállodahajó mozgása alapján azt feltételezik, hogy nem észlelte azt, hogy hajóval ütközött. A szóvivő szerint ez könnyen elképzelhető, mert a szállodahajó olyan, mint egy 4-5 emeletes ház a vízen, amelynek nekirohant egy személyautó.

„Nagyon nagy a tömegbeli különbsége. Egy kétmillió kilogrammos dolog ütközik egy nagyjából ezer kilogrammos dologgal. A kétmillió kilogrammot ez nem rendíti meg. Arányaiban egy ilyen könnyűszerkezetes hajó becsapódását egy ilyen több ezer tonnás nagy jármű személyzete nem feltétlenül veszi észre” – mondta a Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője.

Forrás1

Forrás2

Forrás3

#tragédia#baleset#motorcsónak#szállodahajó#duna#ütközés#rendőreink#keresés#haza#hazaszeretet#miavéleményed#monddmegte#tiktok#hirmagazin,

Hirmagazin.eu