A cukorbetegség témájában könnyű tévhitekkel találkozni, holott fontos, akár életbevágó is lehet, hogy tisztán lássunk a kérdésben. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa, belgyógyász, a terhességi cukorbetegség specialistája segít az eligazodásban.

 

1. Az I. és a II. típusú cukorbetegség ugyanaz

Az I.-es típusú cukorbetegség (inzulinfüggő diabétesz) az ún. autoimmun betegségek egyik fajtája, kialakulásának lényege, hogy a szervezet „megtámadja” a hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő sejteket, és elpusztítja azokat. A cukorbetegek kb. 10 %-a tartozik ebbe a csoportba. A II.-es típusú cukorbetegség alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin már nem tudja megfelelő mértékben kifejteni a vércukorszint-csökkentő hatását.

Ez általában 30 év fölött alakul ki arra genetikailag hajlamos és/vagyNEM MEGFELELŐ ÉLETMÓDOT FOLYTATÓ SZEMÉLYEKNÉL, DE AZ ELHÍZOTT GYERMEKEK KÖRÉBEN IS EGYRE GYAKORIBB.

A Nemzetközi Diabetes Társaság tagszervezetei a világ több mint 130 országában minden év november 14-én ünneplik a nemzetközi diabétesz világnapot, ugyanis ezen a napon született Frederick Banting, akinek nevéhez fűződik az inzulin 1921-es felfedezése. A 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi problémája a cukorbetegség. 2013-ban 371 millió cukorbeteg élt a Földön, a prediabéteszes állapot pedig további 280 millió embert érintett. Becslések szerint 2030-ra akár a félmilliárdot is elérheti a diabéteszesek száma. Hazánkban mintegy 800 ezer cukorbeteg él, ennyien kényszerülnek arra, hogy szigorú szabályok szerint alakítsák életmódjukat.FORRÁS: HAZIPATIKA.COM

2. Az inzulinrezisztencia csak egy trendi betegség

– Az inzulinrezisztens állapot – amely a diabétesz előszobája – egy ideig nem okoz tünetet, sőt a vércukorszint is normális marad, mivel a szervezet a szokásosnál nagyobb mennyiségű inzulint termel, hogy ellensúlyozza az inzulinrezisztenciát. Viszont ha a több éves túlműködés során kimerül a hasnyálmirigy, megjelenik a II.-es típusú diabétesz. Ezért is fontos időben észrevenni ezt az állapotot, hiszen megfelelő életmódváltással megelőzhető, de legalábbis kitolható a szerv kimerülése.

BÁR AZ INZULINREZISZTENCIA LEGTÖBBSZÖR NEM JÁR TÜNETTEL, MEDDŐSÉG, ELHÍZÁS, SZÁRAZ BŐR, GYAKORI FERTŐZÉSEK, FÁRADÉKONYSÁG ESETÉN AJÁNLOTT A KIVIZSGÁLÁS

– ismerteti dr. Porochnavecz Marietta, a CukorbetegKözpont diabetológusa, belgyógyász, a terhességi cukorbetegség specialistája.