Akár azért, hogy ke­ve­seb­bet árts a Föld­nek, akár azért, hogy kí­méld a pénz­tár­cá­dat, min­den­kép­pen hasz­nos, ha oda­fi­gyelsz, ho­gyan fű­tesz.

1. Fűtsd a lakást 18 Celsius-fokra

Meleg ruhákba, rétegesen öltözködve kibírod a 18 fokos lakásban is. Ha mégsem, akkor indulj ki a neked kellemes 23 fokról, amelyet hetenként 1 Celsius-fokkal csökkents. A fokozatosság hozzászoktat a picit hűvösebb körülményekhez. Minden Celsius-fok mínuszban 10%-kal csökkenti a számládat.

2. Zokni, szőnyeg

Viselj otthon vastag gyapjúzoknit. Borítsd be a padlóját vastag, puha szőnyegekkel annak a helyiségnek, ahol legtöbbet tartózkodsz. Otthonos, kellemes érzést nyújt. Ahelyett, hogy fázósan gömbölyödnél össze, még alacsonyabb hőmérséklet mellett is kilazulsz.

Vigyázz, mert idén nagy lesz a számlád! Így spórolj a fűtésen

3. Hőfok-beállítás előre

Ha programozható a készüléked, állítsd be úgy, hogy már távozás előtt 15 perccel álljon le, és érkezésed idejére fűtsön be.

4. Éjszakai hőmérséklet

Aludni sokkal egészségesebb egy hűvös szobában, mint egy agyonfűtöttben. Állítsd alacsonyabbra a hőfokot a lefekvés utáni 20 percre, majd lődd be kellemes melegre az ébredésed előtti 20 percre.

5. Melyik helyiséget fűtsd?

Csak azt, ahol tartózkodsz. Amelyik szobát vagy helyiséget nem használod, vagy csupán pár percre, mint az előszobát, a vécét, nap közben a fürdőszobát, azt ne fűtsd, vagy csak igen temperáltan. Tartsd az ajtaját mindig zárva, nehogy kihűtse a többi helyiséget.

6. Hagyd szabadon a radiátort!

Ne takard le, ne gátold semmivel a meleg levegő szabad áramlását. Ne felejtsd rajta a törülköződet, ne borítsd be függönnyel, ne bástyázd el a kedvenc, mamut méretű foteleddel. Lehet, hogy a fotel jól felmelegszik (ami károsítja az anyagát), de a szoba hűvös marad.

7. Rések, huzatos lyukak

Vigyázz, mert idén nagy lesz a számlád! Így spórolj a fűtésen 1

Vadászd le az összes kis hasadékot, ahol a drágán vásárolt meleg megszökhet. Idén végre kicserélted az ablakokat, az ajtókat is leszigetelted, mégis jön a hideg valahonnan. Az ok kiderítéséhez lehet, hogy kicsit tornáznod kell, kényelmetlen pozíciókban lehajolva-behajolva tudod csak leleplezni a tettest. Talán a mosógép mögött kúszik el vagy a kamra egy szűk, nehezen elérhető sarkában? Netán a konyhabútor alatt vagy a vécétartály mögött szökik. Ha nyakon csípted, ne sajnáld papírral, ronggyal, vagy bármilyen, jól szigetelő anyaggal befedni a hézagot. Sokat spórolsz, ha felhagysz az utca fűtésével.

8. Szellőzőberendezés, légelszívók

Ebben a kutya hidegben mondj le ezek használatáról, ha jót akarsz a pénztárcádnak. Vagy legalább ne az utcára csapd ki a levegőt, hanem egy másik, belső helyiségbe. Nem is hiszed, mennyi drága meleget képes elrabolni tőled ez a metódus.

9. Kemence vagy kazán szűrője

Tartsd tisztán a szűrőket, mert úgy kevesebb energiával nagyobb meleget adnak.

10. Kabátot a melegvíz-tartálynak!

A modern tartályok már kiváló hőszigeteléssel rendelkeznek. Ha neked egy öreg készüléked van, burkold be egy öreg pokróccal. Szigetelés híján rengeteg hőt veszít, ami növeli az energiaköltséget.

11. A víztartály hőfoka

Elégséges a 40 fok, úgy nem kell hideggel keverni. Az alacsonyabb hőfokot kevesebb energiával fűti fel. Ám ha többen lakjátok a lakást, akkor se fűtsd 50 Celsius-fok fölé. Nagyon sokba kerül a meleg fenntartása, és árt is a készüléknek.

12. Meleg vizes palack éjszakára

Tölts meg egy palackot jó meleg vízzel, és tedd a lábadhoz éjszakára, a takaró alá. Így könnyebben viseled a letekert fűtést.

13. A Nap melege

Ha kisüt a Nap, húzd szét a függönyt, és hagyd, hogy ingyen fűtse a szobát. Extrém hidegben ereszd le a redőnyöket, különösen éjszakára, és húzd be az összes függönyt.

14. Párás levegő

A trópusokon a hőmérséklet sokkal melegebbnek tűnik, mint amilyen valójában. Ennek oka a párás levegő. Szerezz be párásító készüléket, vagy halmozd el a szobát növényekkel.A párás levegő a bőrödre is jó hatással lesz, nem teszi tönkre a téli fűtés szezon.

15. Hőérzet-emelő trükkök

Használj meleg fényű izzókat a hideg helyett. Gyújts gyertyákat,narancsfényű sólámpát.

Forrás: Ripost