Magyarország — Eddig meglehetősen keveset lehetett hallani Süli Jánosról (64), most azonban talán többen az emlékezetükbe vésik majd a nevét. Sülit 2017-ben nevezték ki a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszternek.

A Miniszterelnöki Kormányiroda, a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Miniszterelnökség politikai vezetőinek juttatásairól közzétett dokumentumokból most kiderült, hogy ő keresi a legtöbbet a legfelsőbb vezetők közül, havi bruttó hatmillió forintos illetménye jócskán megelőzi Orbán Viktor (57) miniszterelnök keresetét. Ennek oka, hogy miniszteri fizetése mellé (bruttó 5 millió forint) még felveszi az országgyűlési képviselői munkáért járó tiszteletdíjat is (bruttó 1,1 millió forint). A Blikk számításai szerint így a miniszter havi nettó fizetése négymillió forint körül van.

Süli 2014-ben lépett a politika porondjára, korábban a Paksi Atomerőműben dolgozott /MTI Koszticsák SzilárdSüli 2014-ben lépett a politika porondjára, korábban a Paksi Atomerőműben dolgozott /MTI Koszticsák Szilárd

Süli János csak 2014-ben lépett a politikai porondra. Ekkortól három évig volt Paks polgármestere, előtte hosszú évtizedeken át a Paksi Atomerőműben dolgozott, amelynek vezérigazgatója is volt. A villamosmérnök végzettségű Sülinek két felnőtt gyermeke van, és 2018 óta közzétett vagyonnyilatkozata szerint annak ellenére sem él nagy lábon, hogy minden hónapban több millió forintot vihet haza. Vagyonnyilatkozatában rögzíti, hogy egy családi háza van Pakson, egy üdülője pedig Madocsán – egyiket sem azóta szerezte, hogy a politikával összefonódott az élete. A ház 1989-ben épült, a nyaralót 2002-ben vette.

Gulyás Gergellyel az egyik paksi blokkal a háttérben. Süli éveket dolgozott az erőműben /Fotó: FacebookGulyás Gergellyel az egyik paksi blokkal a háttérben. Süli éveket dolgozott az erőműben /Fotó: Facebook

Ezenfelül van egy motorcsónakja és egy autója, mindkettőt még 2010 előtt vásárolta meg. Igaz, az autóra nem szorul annyira rá, mert a törvényben meghatározott módon szolgálati jármű áll rendelkezésére, amit éppen az elmúlt év végén cseréltek le új gyártmányú Skoda Superbre.

– Bár a fizetések valóban magasak, azt látni kell, hogy első osztályú emberanyagnak valóban sok fizetést kell adni, hiszen ők tíz- és százmilliárdokról döntenek mindennap – elemezte az összegeket Kiszelly Zoltán politológus.

Süli János a paksi atomerőmű két új blokkjáért felel. Itt éppen Orbán Viktorral egyeztet / Fotó: FacebookSüli János a paksi atomerőmű két új blokkjáért felel. Itt éppen Orbán Viktorral egyeztet / Fotó: Facebook

– A sokmilliós fizetés önmagában nem baj, az viszont sokkal inkább, hogy a vagyonnyilatkozati rendszerben továbbra sincs meg a szükséges átláthatóság – kommentálta a Blikknek a magas fizetéseket Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

Kötődése a labdarúgáshoz jól ismert, sokáig ő volt a paksi futballklub első számú vezetője /Fotó: FacebookKötődése a labdarúgáshoz jól ismert, sokáig ő volt a paksi futballklub első számú vezetője /Fotó: Facebook

Erre futná a havi béréből

Süli Jánosnak most szerencséje lenne, ha kisebb autóra vágyna. A kedvezményeknek hála a havi fizetéséből vehetne egy új Suzuki Swiftet vagy egy Ford Fiestát. Ha az új iPhone-ból többet is szeretne, béréből 11 darabra futná. Ha a miniszternek úgy tartaná kedve, akár egy hónapot is eltölthet Mauritiuson egy ötcsillagos helyen, ennek ára az egyik utazási irodánál hét éjszakára 624 ezer forintba kerül. Ha a videójátékok szerelmese lenne, havi juttatásából 40 darab Xboxot vehetne.

blikk, Hirmagazin.eu