A brit kormány benyújtja azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi majd, hogy felfüggessze az EU-val kötött brexitegyezmény egyik fontos elemét – de nem ezen a héten. Az unió azonban szankciókkal fenyeget, ha ez megtörténik.

Miközben keleten folyik az ukrajnai háború és Nagy-Britannia a nyugati szövetségnek a kijevi kormányt egyik leginkább támogató állama, saját, kereskedelmi háborúja is kirobbanhat a partnerállamokkal.

Most már hetek óta megy az üzengetés az uniós válási egyezmény északír záradékáról. A brit állam részét képező tartomány az európai közös piacban és vámunióban maradt, hogy zökkenőmentes maradjon a kereskedelem Írországgal. Viszont a Nagy-Britannia részéről oda érkező többi árut el kell vámolni.

Bár az EU újfajta és gyorsított vizsgálatokat javasol,

Londonnak nem tetszik, hogy vámpapírokat kell kitöltenie – pedig ebbe beleegyezett, és most egyoldalú fellépéssel fenyegetőzik. Ennek lényege: törvényt akar benyújtani a parlamentben, amellyel figyelmen kívül hagyhatná a Brüsszellel kötött nemzetközi egyezmény eme részét.

Az unió most közölte: „minden rendelkezésére álló lépést bevethet”, ha a brit kormány saját hatáskörben átfogalmazza az északír záradékot. Ami annyit tesz, felmerül, hogy elkezdik szankcionálni az EU-ba küldött brit árut és akár kereskedelmi háború veszélye is fenyeget.

Liz Truss brit külügyminiszter viszont értésre adta, hogy egy lépéssel közelebb kerülnek az eszkalációhoz és hogy kedden osztja meg terveit a parlamentben a törvényjavaslat benyújtásáról – azaz, ez még nem a javaslat benyújtása, ahogy korábban tűnt. Maga a lépés néhány héten belül várható. Nem tudni, hogy ez a brit tárgyalási taktika része-e.

Mindenesetre az elképzelés szerint a brit hatóságok leállítanák az Észak-Írországba a brit fő szigetről érkező összes áru ellenőrzését, ha az áru célpontja csak a tartomány és nem az EU-tag Írország. Brüsszel viszont attól fél, hogy az EU-s szabványoknak nem megfelelő, az uniós termelők árainak alávágó árukat lehet majd így Írországba csempészni.

Truss fontosnak, átfogónak és méltányosnak nevezte a módosításokat, majd megismételte, hogy London „tárgyalásos megoldást szeretne, és ezért fáradhatatlanul dolgozik”. Utána bedobta még azt is, hogy

az ír–északír határ átjárhatóságát biztosító záradék az, ami veszélyezteti a koronahű protestánsok és a katolikus egyesítéspártiak közötti Nagypénteki Békeszerződést.

Ez annyiban igaz, hogy a protestánsok szerint a brittől eltérő, uniós kereskedelmi rendszer lazítja a kapcsolatokat az ország többi részével. A katolikus írek többsége viszont támogatja a Záradékot, mert azáltal könnyebb az Írországgal folytatott kereskedelem, és nem sérülnek a kapcsolatok.

Truss úgy fogalmazott, hogy a tartományban „nagyon súlyos helyzet” alakult ki, és hogy amilyen hamar csak lehet, helyre kell állítani a helyi intézményeket. Itt arra utalt, hogy a két közösség közötti hatalommegosztás szerve, a helyi parlament nem tud felállni, mert az északír záradékot ellenző fő protestáns párt akadályozza a házelnök megválasztását.

A szintén érintett EU-tag Írország sokadszor üzente Londonnak: az egyezmény önkéntes átírása bizalmatlanságot kelt az uniós fővárosokban. Az EU a törvény elfogadása után egy héttel már szankcionálhatja a brit termékeket vagy akár a teljes kereskedelmi egyezményt is felfüggesztheti.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
infostart