Két és fél éves kisfiú vesztette életét Csepregen kedd délelőtt egy ötgyermekes család házában. Egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a kis Máté halálát, mindenesetre az ügyben halált okozó segítségnyújtás elmulasztása miatt indult nyomozás. Az apát, Jánost és az anyát, Alexandrát is kórházba szállították, a gyerekek elhelyezéséről pedig a gyermekvédelem gondoskodott.

P. János és H. Alexandra még iskoláskorában elkerült a családjától.

A szüleik nem voltak képesek gondoskodni a megfelelő nevelésükről, ezért egy kőszegi gyermekotthonba kerültek. A kastélyszerű épület, a gyönyörű park idilli környezetet biztosíthatott volna a gondozottaknak. János és Alexandra is beszédfejlesztő csoportba járt, és egyikük sem vált éltanulóvá.

Ebben a gyermekotthonban nőtt fel János és Alexandra (Fotó: Bors)

Miután nagykorúvá váltak, egybekeltek. Elképzelni sem tudták az életüket egymás nélkül, és a környezetük szerint mindent elkövettek, hogy jobb életet biztosítsanak a gyermekeiknek, mint amilyen nekik jutott.

Alexandra eddig öt fiúnak adott életet, ám a rokonság tudni véli, hogy éppen úton van a hatodik utódjuk is.

Szörnyű állapotban van az édesapa

János több műszakban dolgozott egy közeli állateledelgyárban, és a főállásán kívül is mindenféle megbízást elvállalt, hogy szert tegyen némi mellékesre. Kedden reggel 7 óra körül a céges buszjárattal érkezett haza, és rögtön a családjához sietett.

A felesége vásárolni indult, és a három nagyobbik fiút beadta az óvodába. Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan milyen körülmények között, de a 2,5 éves Máté életét vesztette. A csecsemő holttestén külsérelmi nyomokat is találtak, az elmondások szerint kék-zöld foltok voltak rajta.

A tragédia napján egy féléves gyermek volt még otthon, őt a gyámügy vitte ki a házból (Fotó: Unger Tamás)

A családfő a helyszínen öngyilkosságot kísérelt meg, de az ő életét sikerült megmenteni. A falubeliek szerint felkötötte magát. A helyszínről Jánost és Alexandrát kórházba szállították, Ricsi, Félix, Jankó és Szebasztián ideiglenes elhelyezéséről pedig a gyermekvédelem gondoskodott.

Összeomlott az anya

„Akárki akármit mond, és mindegy, mi derül ki, Jancsi a testvérem” – mondta a Borsnak Tünde, az apa nővére.

 

Rossz viszony

A Bors megtalálta idősebb P. Jánost, Jancsi és Tünde édesapját is. Ő megtörten nyilatkozott a lapnak.

„A fiamat 15 éve nem láttam. A tragédia híréről is csak ismerősökön keresztül értesültem. János nem képes megbocsátani nekem, hogy csak nyolcéves koráig neveltem, mert a gyerekeket elvették tőlem. Sokáig nem volt munkám, ezért úgy ítélték meg, hogy nem vagyok képes a gyerekeimről gondoskodni. Évekig látogattam őket az intézetben, aztán Jancsi már nem volt rám kíváncsi. Mindössze öt kilométerre lakunk egymástól, de sosem futottunk össze” – csuklott el a súlyos szívbetegségben szenvedő férfi hangja.

„Már csak egyetlen vágyam van az életben: szeretném a családomat egyesíteni. Amikor megtudtam, mi történt, majdnem összeestem. A kisunokám temetésére mindenképpen elmegyek, remélem, a sírjánál végre megölelhetem a fiamat!” – mondta az idős férfi, aki a menyének is szeretne jó apósa, a gyerekeknek pedig jó nagyapja lenni.

Forrás: Ripost / Hirmagazin.eu

Fotó: police.hu