A török parlament csütörtök este jóváhagyta Finnországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozását.

A NATO 30 tagállamából már csak Törökországnak kellett hozzájárulnia Finnország csatlakozásához.

A török parlament jelenlévő 276 képviselője egyhangúlag hagyta jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.

Ezzel megnyílt az út Helsinki teljes jogú tagsága előtt az észak-atlanti szövetségben. Finnország a török jóváhagyást és a még szükséges formalitásokat követően akár már a jövő héten a NATO 31. tagállama lehet.

A felvételt pedig a NATO-tagállamok kedden és szerdán esedékes külügyminiszteri találkozóján véglegesíthetik.

Finnország a szomszédos Svédországgal együtt tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Ahhoz, hogy a két állam a szervezet tagjává váljon, mind a 30 NATO-tagállamnak el kellett fogadnia és ratifikálnia kellett a szervezet bővítését.

A legfrissebb hírek itt!

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtök este Twitter-üzenetben üdvözölte a török ratifikációt, hangsúlyozva, hogy ezzel „a NATO családja erősebb és biztonságosabb lett”.

Sauli Niinistö finn államfő közleményben mondott köszönetet a NATO tagállamainak, hogy támogatták országa immár küszöbön álló csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez.

A magyar Országgyűlés hétfőn (március 27-én) hozzájárult Finnországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) történő csatlakozásához. Mindössze hat képviselő szavazott nemmel.

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron