Bőrünk állapotát – a bőrápolási rutinon felül – testi-lelki egészségünk, táplálkozásunk, életmódunk, munkakörülményeink is befolyásolják. Az egészséges, fiatalos bőr általános egészségi jóllétünk tükre, javítja az önbizalmat és az életminőséget.

A bőr öregedésének okai

bőr belső öregedésének látható következményei közé tartozik az elvékonyodása, sorvadása, szárazabbá válása, a finom ráncok megjelenése; a külső öregedés pedig a bőr szarurétegének megvastagodásában, foltos pigmentációban, ráncosodásban és a kötőszövet lazábbá válásában nyilvánul meg. A rugalmasság elvesztése megereszkedéshez, míg a sejtcsere sebességének csökkenése elhúzódó sebgyógyuláshoz vezet.

A bőr öregedéséért 80 százalékban az életviteli és a környezeti tényezők – mint például az UV-sugárzás, a dohányzás, az alvási pozíciók, az étrend, a stressz, a gyulladásos folyamatok és allergiás reakciók, a levegő szennyezettsége, az irritáló termékek használata stb. – felelősek; 20 százalékában pedig a genetikai meghatározottság.

Bőrünk szépségének megőrzéséhez, regenerálódásához nemcsak a külső ápolása szükséges, fontos belülről is védeni, erősíteni. A víz, a vitaminok és az ásványi anyagok hiánya nyomot hagy az arcbőrön, ami bőséges folyadékbevitellel és egészséges táplálkozással (sok gyümölcs, zöldség fogyasztása), illetve a káros szenvedélyek mellőzésével kerülhető el.

A bőr regenerálódásához elegendő pihenésre, minimum 6–8 óra alvásra van szükség. Jó hatású a rendszeres testmozgás is, ami oxigénnel telíti a bőrt, gyorsítja az anyagcserét, javítja a vérellátást.

Bőrtípus és bőrprobléma meghatározása

Az arcbőr általános minőségére a napi bőrápolási rutinnak van a legjelentősebb hosszú távú hatása, ezért fontos, hogy a tulajdonságainak megfelelő ápolást kapja. Ennek érdekében mindenekelőtt a bőr típusát és egyedi problémáját kell azonosítani, amit saját magunk is megtehetünk, de fordulhatunk szakemberhez is: bőrgyógyászhoz vagy kozmetikushoz.

A bőr típusai lehetnek az alábbiak:

  • normál bőrtípus – a bőr nem zsíros és nem is száraz;
  • zsíros bőrtípus – a bőr csillog, zsíros érzetű;
  • száraz bőrtípus – a bőr feszül, húzódik, hámlik;
  • kevert (vegyes, kombinált) bőrtípus – helyenként zsírosabb (pl. T-vonal), máshol normál vagy száraz.

A bőrproblémák előfordulhatnak önmagukban vagy akár kombináltan is:

A bőrápolás kulcselemei

A bőrápolás alapvető elemei közé tartozik napi rendszerességgel a tisztítása, hidratálása, a megújulása érdekében időnkénti hámlasztása, illetve a napsugárzás elleni védelme. A bőrápoló termékeket a bőrtípus és a legfontosabb bőrprobléma, esetleg a másodlagos, harmadlagos probléma alapján érdemes megválasztani.

A bőr tisztítására és hidratálására ma már termékek sokasága áll rendelkezésre, használatuk előtt fontos tájékozódni az összetevőikről, mivel egyre többen allergiások, érzékenyek valamely alkotóelemre.

Tisztítás

Az arcbőr alapos tisztítására a bőrtípustól függetlenül minden nap szükség van: reggel az éjszaka során a bőrünk által termelt faggyút és egyéb anyagokat, este pedig a bőrre került szennyeződéseket és a sminket kell eltávolítani. A tisztán tartott arcbőr egészségesebb, és a bőrápoló kozmetikumok is hatékonyabban fejtik ki hatásukat.

Az arcbőr tisztítására és hidratálására kifejezetten erre szánt termékeket célszerű használni, melyeket a bőrtípusnak megfelelően kell kiválasztani. Általánosságban elmondható, hogy zsíros bőrre a nem túlzottan szárító és habzó, gél alapú arctisztítók (arclemosók) a legjobbak, a krém vagy testápoló alapúak pedig a normál és száraz bőrre.

Az ún. dupla lemosás zsírosabb bőr, illetve sminkelés esetén lehet hasznos. Ilyenkor először egy olajos lemosóval vagy micellás vízzel a smink távolítható el hatékonyan, ezután pedig egy vízzel lemosható kíméletes arclemosóval az első lemosó maradéka távolítható el.

Hidratálás

Bőrünk magas víztartalma rugalmassá, simává teszi a bőrt, a víztartalom csökkenése pedig a sejtek zsugorodását, sorvadását okozza. A bőr hidratálásához használhatunk esszenciákat, szérumokat és krémeket, reggel és este, a bőr tisztítása után. Az esszenciák és a szérumok koncentrált hatóanyagukkal intenzíven ápolják a bőrt a krémek használata előtt.

A krémek szerepe, hogy hosszabb távon megtartsák a nedvességet a bőrben, hogy a külső rétege hidratáltabb maradjon. Javasolt a szemkörnyékápoló kozmetikumok használata is, melyek magas hatóanyagtartalmukkal nyugtatják a szem körüli érzékeny bőrt, illetve gátolhatják a duzzadt, „táskás” szemek, szarkalábak kialakulását.

Hámlasztás

A fiatalos, egészséges megjelenésű arcbőr legfontosabb tulajdonsága a ragyogás, melyet a sima bőr felületének fényvisszaverő képessége határoz meg. A bőr a megújulási folyamata során naponta milliónyi elhalt hámsejttől szabadul meg. A bőr felső rétegének teljes megújulásához fiatal felnőttek esetében 28 napra, az időseknél 40–60 napra van szükség. Ha ez a folyamat lelassul, a bőr pattanásos, mitesszeres lesz vagy élettelenné, fakóvá, szárazzá válik. 

A hámlasztás a felesleges sejtek (corneociták) eltávolításának folyamata, hogy a sejtcsere serkentésével simábbá, áttetszőbbé váljon a bőr felülete. A hámlasztás lehet kémiai vagy fizikai (radírozás); a fizikai hámlasztás történhet a kémiai alternatívájaként vagy azzal kombinálva is. A látványos eredményeknek köszönhetően napjainkban mindkét módszer egyre népszerűbbé válik.

Kémiai hámlasztás: az általánosan használt kémiai hámlasztók közé tartoznak a vízben oldódó alfa-hidroxisavak (AHA), mint például a glikolsav, tejsav, almasav, mandulasav; illetve a zsírban oldódó béta-hidroxisavak (BHA), mint például a szalicilsav. A legújabb termékek közé tartoznak a poli-hidroxisavak (PHA), például a laktobionsav és a glükonolakton, melyek nagyobb molekulaméretük miatt jobban tolerálhatók, elősegítik a bőr védőrétegének erősítését, és elnyelik az UV sugárzás hatására keletkező szabad gyököket.

A kémiai hámlasztók egyenletesen távolítják el az elhalt hámsejteket, de a különféle hatóanyagot tartalmazó termékek hatásai eltérőek, különböző mértékben veszik fel a harcot a pigmentfoltokkal, a ráncokkal, az egyenetlen bőrfelszínnel. A szalicilsav képes a pórusok mélyén hatni, így hatékony a mitesszerek, pattanások kezelésében, és gyulladáscsökkentő hatása miatt rosaceás bőrön is használható, a poli-hidroxisavak szintén az érzékeny, pl. rosaceás bőr ápolására javasoltak.

A hatóanyagok alacsonyabb koncentrációja esetén a kémiai hámlasztás otthon is biztonságosan elvégezhető, de ha az AHA savak koncentrációja meghaladja a 10–15%-ot (többségének koncentrációja 7–10% közötti) vagy a béta-hidroxisavé a 2%-ot, akkor szakember általi alkalmazása szükséges.

A kémiai hámlasztót mindig tiszta, sérülésmentes arcbőrön, arclemosás után kell használni, az AHA-savak esetén pedig kiemelten figyelni kell a megfelelő fényvédelemre.

Fizikai hámlasztás: a fizikai hámlasztás azonnali hámlást idéz elő. Ma már egyre nagyobb választékban elérhetők a különféle hámlasztó szilárd részecskéket tartalmazó dörzsölők, mechanikus arckefék, ultrahangos készülékek és kozmetikai eszközök (például mikrohámlasztó hengerek). Ezek a termékek ugyan nem helyettesítik a professzionális kémiai hámlasztást vagy lézeres kezeléseket, de segíthetnek a látható ragyogás megőrzésében.

Fényvédelem

A bőr fiatalságának megőrzésében kiemelt szerepe van a fényvédelemnek, mely lassítja az öregedés folyamatait, valamint megelőzheti a ráncok, pigmentfoltok, vagy akár a bőrrák (akár melanoma) kialakulását. A napsugárzás okozta károk többségét a bőrünket rendszeresen érő UV-sugárzás okozza, és kevésbé a nyaraláskor ért alkalmi sugárzás, ezért a bőrgyógyászok a fényvédők napi rendszeres használatát javasolják.

Az OTC-gyógyszerek (vény nélkül kapható) kategóriába sorolt fényvédő krémeknek biztonsági és hatékonysági vizsgálaton kell átesni, és meg kell felelniük a szigorú címkézési követelményeknek is.

A fényvédő használata az otthoni bőrápolási rutin utolsó lépése (kevésbé hatékony, ha a fényvédő fölé kerül a krém), és az arca, nyakra és minden olyan bőrterületre fel kell vinni, melyet közvetlenül érnek a napsugarak.

Az érett bőr ápolása

A bőr védekező funkcióját az életkor előre haladtával járó élettani változások is rontják, mivel fokozatosan csökken a verejték- és a faggyúmirigyek száma, a kollagén és az elasztin képződése, a szövetek oxigén- és tápanyagellátásáért felelős érhálózat szűkülése miatt pedig romlik a vérellátás. A bőr fokozatosan elveszíti rugalmasságát, érdessé, szárazzá válik, a pórusok kitágulnak, megjelennek a ráncok, a szeplőre emlékeztető pöttyök, pigmentfoltok.

A bőr öregedésének kezdete és üteme egyénenként eltérő, de 50 év felett már az érett bőrre kifejlesztett öregedésgátló (anti-aging) arckrémek használata javasolt, melyek összetettebb védelmet biztosítanak: az intenzív hidratálás mellett enzimes hatóanyaguk elősegíti a kollagén és az elasztin képződését, megemelhetik a megereszkedett bőrt.

A ma ismert leghatásosabb anti-aging hatóanyag a retinol: az egyetlen összetevő, amit az FDA (Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) hivatalosan is jóváhagyott, mint bőröregedés elleni hatóanyagot. Hatékonyságát számos független tanulmány igazolja, és nemcsak a ráncok, de a pigmentfoltok, sőt nagyobb mennyiségben a pattanások ellen is hatásos.

Kéz-, láb- és testápolás

Kezünk bőrét az időjárási körülmények, a házimunka, a vegyszerek kiszáríthatják, s ezt csak fokozta a COVID-19 járvány miatti gyakoribb szappanos kézmosás vagy kézfertőtlenítés. A kiszáradás megelőzésére naponta több alkalommal is érdemes lehet bekenni kezünket tápláló kézkrémmel; nagyon száraz, érdes kézbőr esetén az intenzívebb hatású, kézmaszkos kezelésekre is szükség lehet.

Fontos a lábfej és a térd ápolása tápláló krémekkel, mert ezeken a területeken kevesebb faggyúmirigy található, így hajlamosak a kiszáradásra.

A testápoló használata is napi rendszerességgel ajánlott, közvetlenül fürdés vagy zuhanyzás után, amikor a bőr még kicsit nedves (a nedvességtartalom segíti a felszívódást). A testápolót szintén a bőrtípusnak megfelelően kell kiválasztani, a száraz bőrnek általában zsírosabb testvajakra és olajokra van szüksége.

Mire figyeljünk kozmetikai termékek vásárlásánál?

A kozmetikaipar felhasznál új hatóanyagokat, a termékekben már a gyógyászati alkalmazás előtt megjelenhetnek a molekuláris biológia legújabb vívmányai. A korszerű hatóanyagok azonban kockázatot is jelenthetnek, ezért a termékek vásárlása előtt érdemes figyelmesen tanulmányozni a készítmények címkézését, melyet szigorú törvényi előírások szabályoznak.

A címkézés célja, hogy megvédje a fogyasztókat az egészségügyi veszélyektől és a megtévesztő gyakorlatoktól, és segítséget nyújtson a megalapozott döntések meghozatalában. Minden termék esetében alapvető előírás, hogy a tárolóedényen vagy a csomagoláson jól látható formában kell szerepelnie a legfontosabb adatoknak: gyártó/importáló neve, összetétel, súly, minőségmegőrzési idő, felhasználási óvintézkedés stb.

img246881 jpg
Hidratáló testradír kókusszal és cukorral
Kókuszolaj: az egyik leghatásosabb testápoló, ami magas antioxidáns tartalmának köszönhetően regenerálja a bőr sejtjeit és puhává teszi a bőrfelszínt.
img246882 jpg
Gyümölcsös testradír, mangókivonattal és cukorral
Mangókivonat: magas antioxidáns tartalmának köszönhetően késlelteti a bőröregedés jeleinek kialakulását és a bőrpigmentáció megjelenését.
img246883 jpg
Polishing testradír, szederrel és cukorral
Szederkivonat: puhává és ragyogóvá teszi a bőrt, továbbá segít a sötétebb foltok világosításában.

Hirmagazin.eu