36 ember megfertőződött és a kontaktkutatások után 127 ember hatósági házi karanténba került egy soproni házibuli után. Még nagyobb a gond amiatt, hogy a családi rendezvény résztvevőinek egy része Hajdú-Bihar megyéből érkezett Győr-Moson-Sopron megyébe majd hazautaztak, vitték a vírust az ország másik felébe.

Bár a hazai járványhelyzet kedvező, de a soproni eset is azt mutatja, bármikor könnyedén újra berobbanhat a járvány.

Az M1 híradója szerint csendesek az utcák Hajdúböszörményben. Aki teheti, otthon marad. A helyiek azt mondják: azért, mert megjelent a koronavírus a településen. És valóban, több helyi is megfertőződött, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint júliusban, Győr-Moson-Sopron megyében vettek részt egy családi rendezvényen, valószínűleg ott kaphatták el a vírust.

A laborvizsgálatok eddig 22 Hajdú-Bihar megyeinél mutatták ki a koronavírust, többen kórházba is kerültek, de már jobban vannak. A házibulin azonban nem csak Hajdú-Bihar megyeiek, hanem mások is megfertőződtek, összesen 36 beteget regisztráltak. A kontaktkutatások után Győr-Moson-Sopron és Vas megyében találtak még ugyanis fertőzötteket.

A koronavírusról egyre többet tudnak meg a kutatók, de átütő sikert még nem értek el a vírus elleni küzdelemben. Az biztos, hogy nagy kockázatot jelentenek a tömegrendezvények és a zárt terek. A legtöbb bajt a szuperfertőzők okozzák: nekik nincsenek tüneteik, de rengeteg embert megfertőznek épp amiatt, hogy közösségbe mennek, nem tudván magukról, hogy betegek, és a közösségekben sokan nem tartják be a védekezési szabályokat, így könnyedén elkapják a betegséget a szuper fertőzőnek mondott emberektől.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: Northfoto