-2.6 C
Budapest
2023. február. 7. kedd

Orbán Viktor bejelentette: nyitva maradnak a bölcsődék, hétfőn még a virágboltok is.. – videó

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A boltok közül azok maradnak nyitva, “amelyek az élethez kellenek” – fogalmazott Orbán Viktor a korlátozások részleteinek bejelentésekor péntek reggel.

Amint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a rövidre szabott Kormányinfón csütörtökön megígérte, Orbán Viktor pénteken – az operatív törzs ülésén való részvételt követően – a Kossuth rádióban beszélt a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt szükségessé vált intézkedések részleteiről. A TELJES INTERJÚ ITT HALLHATÓ.

(A már csütörtökön bejelentett korlátozásokról, az óvoda-, iskola- és üzletzárról, valamint a szolgáltatások átmeneti leállításáról és az általános maszkviselési kötelezettségről itt olvashat részletesebben:

A várakozásoknak megfelelően drasztikus lépésekről döntött a kormány a járvány harmadik hullámának megfékezése érdekében.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón hangsúlyozta, hogy a döntéseket azért hozták, mert csak a kontaktusszámok, a találkozások radikális csökkentése vezethet eredményre. „Ha most nem zárnánk, akkor a nyitás is későbbre tolódna” – emelte ki.

A tárcavezető által ismertetett legfontosabb változások:

 • Az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat március 8-tól április 7-ig, tehát a tavaszi szünet végéig bezárják. A digitális oktatásra való átállás részleteit az Emmi dolgozza ki.
 • A középiskolákban, egyetemeken változatlanul nem lesz fizikailag tanítás, online zajlik a továbbiakban is.
 • Az üzleteket március 8-án hétfőtől két hétre, tehát március 22-ig bezárják. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a drogéria, a patika és a benzinkút – a részletekről az operatív törzs pénteken dönt.
 • Március 8–22 között minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatások.
 • A konditermek is bezárnak, az igazolt sportolók eseményei zárt kapuk mögött lehetnek szintén március 8 és 22-e között.
 • A parkok, arborétumok nyitva lehetnek, a szabad téri sporttevékenység másfél méteres védőtávolsággal lehetséges.
 • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
 • Szigorítják a határátlépést a személyforgalomban, a tranzit- és teherforgalomban azonban nem.
 • A szállodák és a vendéglátóipar számára már adott bértámogatást, adókedvezményt minden olyan szektorra kiterjesztik, amelyek üzleteinek most be kell zárnia két hétre.
 • A munkavégzés engedélyezett, de ahol mód van rá, ott biztosítani kell az otthoni munkavégzést.

A Miniszterelnökséget vezető miniszeter azt is közölte: a nyitás március 22-én megkezdődhet, de csak ütemezetten. A még tisztázásra szoruló részletkérdéseket a csütörtöki kormányülésen is tárgyalták, valamint az operatív törzs pénteki ülésén is ez lesz jórészt a téma, a részletekről Orbán Viktor miniszterelnök fog beszámolni szokásos pénteki rádióinerjújában péntek reggel fél 8-kor.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján további korlátozó intézkedésekről a fentieknek megfelelően nem számoltak be.

 

A szigorítások újabb részleteinek bejelentésekor Orbán Viktor már ismertetett néhány adatot, most a központi tájékoztató oldalon megjelentek a részletek.

 

Péntekre tehát 6369 új fertőzött került a statisztikákba, ezzel a járvány kezdete óta összesen 452 547 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 143 többségében idős, krónikus beteg,

így az elhunytak száma 15 619 főre emelkedett. A gyógyultak száma 331 557-re nőtt, de az aktív fertőzöttek száma is 105 371 főre emelkedett.

Kórházban már 6867 koronavírusos beteget ápolnak (a miniszterelnök közlése szerint a következő hetekben ez a szám felmehet 15-20 ezerre is), közülük jelenleg 677-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 862.953 fő kapott oltást, közülük 279 727 fő már a másodikat is. Emlékeztetnek: a járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról (a kormányinfós összefoglaló itt olvasható, Orbán Viktor pénteki bejelentései itt).

Az újranyitás célegyenesében vagyunk, de előtte a járvány harmadik hullámát le kell törni,

és ezek az azok az intézkedések, amelyekkel ezt meg lehet tenni. Ha mindenki betartja ezeket, akkor korábban tudunk nyitni, korábban indulhat újra az élet Magyarországon.)

A kormányfő elmondta, “nem volt más választás, ezek járványügyi szakkérdések”, a szakemberek egyértelműen fogalmaztak,

“tragédia lesz, ha nem lépünk”.

Fenntartásokkal közelített afelé, hogy zárni kell a nyitásért, de elfogadta végül ezt az érvelést.

A részletezni ígért további korlátozásokról elmondta:

 • bölcsődék: még nem zárnak be
 • szolgáltatások: “ami az élethez kell, annak kell mennie”, a kerti munkákhoz szükséges boltok is nyitva tarthatnak, a virágosoknak kedden kell bezárniuk
 • az állami és önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségeket bérlőknek március egészére elengedik a bérleti díjat
 • bértámogatást mindenkire kiterjesztik, akit érint a mostani zárás, egész március hónapra. A katásoknak nem kell fizetniük erre az időszakra, az egész márciusi hónapra megkapják a bértámogatást és az adókedvezményeket.
 • utazási korlátozások: a luxusvakációkat el kell halasztani, mert az utazók hazahozhatnak eddig ismeretlen mutánsokat, “ez több esetben megtörtént már”.

A pontos részletek – a korábbi ígéretek szerint – pénteken a Magyar Közlönyben jelennek meg.

Kórházak: 15-20 ezer ember ellátására lehet szükség

De bírja-e majd a terhelést az egészségügy?

“Az operatív törzs üléséről jövök, egész reggel ezzel foglalkoztunk. A táblázat szerint húsvétra 2,4 millió beoltást fogunk elérni, június elejére tudunk beoltani mindenkit” – mondta, de a kórházak drámai kihívás előtt állnak.

A napi járványadatok ismertetéseként elmondta,

 • 6369 új fertőzöttet azonosítottak
 • 143-an meghaltak
 • 677 ember lélegeztetőgépen
 • 6877 ember van kórházban, de ez felmehet 15-20 ezerre is, emiatt lehet, hogy még a magánegészségügyben dolgozókat is bevonják a munkába, ezen a terven dolgoznak most is.

“Tragikusnak” nevezte az EU-s oltásellátását, miközben az orosz és a kínai oltások lényegében időben és megfelelő mennyiségben érkeznek szerinte.

Brüsszel

Irigyli a baloldal problémáit, amely szerinte a vírus helyett a kormánnyal harcol, de érti, hogy azt mondja az ellenzék, amit “Brüsszelből” diktálnak.

“A baloldal úgy gondolja, hogy Brüsszelt képviseli Magyarországon, régen ugyanez volt Moszkvával” – ecsetelte.

Egyik este jogászként is áttekintette az EU és a vakcinaszállítók közti szerződéseket,

úgy érzi, ezek gyenge minőségű szerződések, amelyeket “Brüsszel tárgyalt ki”. “Egy ügyvédbojtárt elég hamar elbocsátanának egy ilyen szerződésért” – jegyezte meg.

“Megkötötték a szerződéseket, majd nem jön a vakcina, ez a helyzet” – kommentálta a történéseket Orbán Viktor.

Szólt még – pártelnökként – az Európai Néppárt és a Fidesz elmérgesedett viszonyáról is.

“Nem érdekel egyetlen európai politikus lelkiállapota sem, mindenki birkózzon meg a sajátjával, (…) hajrá, Weber úr!”

“Technikai kérdésnek” nevezte, hogy a Fidesz még bent van az Európai Néppártban, “az útjaink lényegében elváltak”,

erről Orbán Viktor a német kormánypárt CDU új, fiatal, katolikus elnökét is tájékoztatta.

A vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban a fő felelős magyar részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, de a kormányfő megfogalmazása szerint “jól állja a sarat”.

Az új európai demokratikus jobboldal jövőjével kapcsolatban eddig két olasz és egy lengyel párttal egyeztetett – utalt az ezzel kapcsolatos csütörtöki írására. Az alapvetések a migrációellenesség és a keresztény európai hagyomány megvédése, valamint a család fogalmának megvédése lesznek.

infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Vegyi fegyver bevetésével vádolták meg az ukrán hadsereget, nagyon sokan rosszul lettek, eddig halálos áldozatokról nincs hír..

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője, az orosz...

Hamburgert csinált áldozataiból, majd eladta idegeneknek (18+)

Az elmúlt évtizedek egyik legborzalmasabb bűnügyének története a következő: Joseph Roy Metheny 1955. március 2-án született az amerikai Baltimore-ban....

Kína: Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt léggömb

Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert...

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai...