Forrás: hiradó

A brazil parlament tényfeltáró bizottsága nem talált bizonyítékot Dilma Rousseff hivatalban lévő elnök, illetve elődje, Luiz Inácio Lula da Silva érintettségére a Petrobras olajipari óriás korrupciós botrányában.

Nincs bizonyíték a brazil államfő ellen
A testület következtetéseit tartalmazó jelentést hétfőn mutatta be a bizottság egyik tagja, Luis Sergiu parlamenti képviselő. Hangsúlyozta, az ország lakossága elsiklott afelett, hogy a bizottság elé citált tanúk a korrupciós botránnyal összefüggésben nem tettek említést Dilma Rousseffről.

„A tényfeltáró bizottság dokumentumaiban nincsenek bizonyítékok arra, hogy Rousseff elnök vagy Lula volt elnök érintett lenne az ügyben” – mondta a képviselő.

A hónapok óta a figyelem központjában lévő Petrobras-botrány alaposan megtépázta a baloldali államfő tekintélyét. Az elmúlt hónapokban többször voltak tömeges, több tízezer embert megmozgató tüntetések Brazília nagyvárosaiban Dilma Rousseff ellen, de voltak rokonszenvtüntetések is.

Rousseffet tavaly nyáron választották újra elnökké, és egy év után az ország legnépszerűtlenebb államfője lett a katonai diktatúra 1985-ös bukása óta, támogatottság nyolc százalékra apadt. A Petrobras-botrány kapcsán készített közvélemény-kutatások szerint a brazilok 66 százaléka az elnök leváltása mellett foglal állást, annak ellenére, hogy a politikusnőt csak egy éve választották újra az ország élére.