Elkezdi betanítani a mesterséges intelligenciáját (MI) a Meta, és ehhez a felhasználók adatait is felhasználja – alapértelmezetten. Aki ezt nem kívánja, az egy űrlap kitöltésével – jó esetben – elejét veheti ennek, de..

Fontos értesítést kezdett el kiküldeni a magyar felhasználóknak a Facebook a szerdai naptól. A Meta ebben arról tájékoztat, hogy rövidesen erre a régióra is „kiterjeszti” a platform azon funkcióit, amelyek a mesterséges intelligenciára épülnek.

Magyarországon a Meta szerint több MI-funkció is elérhető lesz, erre azonban egyelőre csak készülődik a cég, kezdésként az alábbi tájékoztatással.

Forrás: Infostart
Forrás: Infostart

Az értesítés valójában több egyszerű tájékoztatásnál – írja a hvg.hu, azt is megjegyezve, hogy az ismétlődő „élmény” kifejezés nem több puszta marketingfogásnál. Lényegében arról van szó, hogy a Meta rövidesen bevezeti néhány, a mesterséges intelligenciára épülő funkcióját, és ezek „fejlesztésére, javítására” a felhasználók adatait is felhasználja a cég a „jogos érdek nevű jogalapra hivatkozva”.

A jó hír, hogy lehet tiltakozni ez ellen. A rossz: nem néhány kattintás a folyamat és nem is garantált a siker.

Az értesítés egy ponton „érdekes nyelvi bukfencet vet”: a „right to object az adataid e célokra történő felhasználása ellen” rész azt próbálja közölni, hogy a felhasználónak joga van tiltakozni az adatai felhasználása ellen. Aki szeretné ezt meglépni, kattintson a „right to object” szövegrészletre, ami a kapcsolódó súgóoldalra vezeti önt. Ez valójában egy űrlap, melyet kitöltve és beküldve kérheti a Metát, hogy ne használja fel az adatait. Ezek közé tartoznak a

 • bejegyzések,
 • képek és a hozzájuk tartozó képaláírások,
 • az MI-nek küldött üzenetek.

A cég ugyanakkor hangsúlyozza: az MI tanítására nem használja fel az ismerősökkel, családtagokkal folytatott privát beszélgetéseket.

„A tiltakozási kérelmeket a vonatkozó adatvédelmi előírásoknak megfelelően felülvizsgáljuk. Ha a kérelmedet elfogadjuk, a továbbiakban is ezt fogjuk alkalmazni” – írja a képernyőn megjelenő üzenet, megjegyezve, hogy a tiltakozás ellenére is kezelhetnek velünk kapcsolatos adatokat a funkciók fejlesztése és javítása céljából. Mindenesetre az adatfelhasználás döntő többségét az űrlap kitöltésével meg lehet akadályozni. Ehhez meg kell adni szövegesen

 • az országot,
 • az e-mail-címet (azt, amivel a Facebookot használja),
 • egy rövid szöveget arról, milyen hatással van önre ez az adatkezelés (itt adja meg, miért nem szeretné, ha a Meta felhasználná az adatait), továbbá
 • egy külön mezőben még néhány kiegészítő információ is megadható.

A kérelmet a Meta elbírálja, de nem magától értetődő, hogy elfogadja-e azt – érdemes tehát bőszen érvelni, miért nem szeretné valaki, ha felhasználná a cég az adatait – tanácsolja a híroldal.

Hogy mikor és milyen MI-funkciók érkezhetnek meg a magyar piacra (is), az pontosan egyelőre nem ismert, azonban a META (korábban Facebook) számos üzemeltetési funkcióhoz használja a mesterséges intelligenciát (AI) a platformon. Az alábbiakban összefoglalom a legfontosabb területeket, ahol az AI különösen jelentős szerepet játszik:

Tartalom moderálása

 1. Automatikus tartalom ellenőrzés: A Meta mesterséges intelligencia rendszereit használja a felhasználói tartalmak, például bejegyzések, képek és videók automatikus ellenőrzésére. Az AI képes felismerni és azonnal eltávolítani a szabályzatba ütköző tartalmakat, mint például a gyűlöletbeszédet, erőszakos vagy sértő anyagokat, és félrevezető információkat .
 2. Kép- és videóelemzés: Az AI rendszerek elemzik a képeket és videókat, hogy azonosítsák a szabályszegéseket, beleértve az erőszakos tartalmakat és a felnőtt tartalmakat. Ez különösen hasznos a live streaming események valós idejű ellenőrzésére .

Felhasználói élmény javítása

 1. Hírek és tartalom ajánlása: Az AI algoritmusok személyre szabott tartalomajánlásokat készítenek a felhasználók számára, az érdeklődési körük és előző aktivitásaik alapján. Ez javítja a felhasználói élményt azáltal, hogy releváns tartalmakat kínál .
 2. Közösségi védelem: Az AI rendszerek azonosítják és eltávolítják a spam tartalmakat, hamis profilokat, és egyéb visszaéléseket. Ezek a rendszerek automatikusan felismerik a szokatlan aktivitásokat, és megvédik a felhasználókat a potenciális biztonsági fenyegetésektől .

Hirdetések és e-kereskedelem

 1. Célzott hirdetések: Az AI technológiát használják a hirdetések célzásának finomítására. Az algoritmusok elemzik a felhasználói adatokat és viselkedést, hogy releváns hirdetéseket jelenítsenek meg, amelyek nagyobb valószínűséggel érdeklik a felhasználókat .
 2. Fraud detection: Az AI rendszerek hatékonyan észlelik és előzik meg a hirdetési csalásokat, mint például a click-fraud vagy a hamis tranzakciókat, ezáltal biztosítva a hirdetők és a felhasználók biztonságát .

Fejlesztési és üzemeltetési hatékonyság

 1. Adatkezelés és analitika: Az AI elemzi a platformon zajló óriási adatmennyiséget, segítve az adatkezelés optimalizálását és az analitikai folyamatok javítását. Ez magában foglalja a trendek és minták felismerését, amelyek alapvetően befolyásolják a stratégiai döntéshozatalt .
 2. Automatizált ügyfélszolgálat: Az AI-alapú chatbotok és virtuális asszisztensek segítik az ügyfélszolgálati feladatok ellátását, gyors és hatékony válaszokat nyújtva a felhasználói kérdésekre és problémákra​ (Institute for the Study of War)​.

Fejlődési kilátások

A Meta folyamatosan fejleszti és bővíti AI képességeit, hogy még hatékonyabbá és felhasználóbarátabbá tegye a platformját. A jövőben várhatóan még nagyobb hangsúlyt fektetnek az AI alkalmazására a virtuális és kiterjesztett valóság területein, különösen a Metaverse fejlesztésében, amely a Meta hosszú távú stratégiájának központi eleme​ (Institute for the Study of War)​.

Összességében a mesterséges intelligencia alkalmazása a Meta működésében jelentős mértékben hozzájárul a platform biztonságához, a felhasználói élmény javításához és az üzleti hatékonyság növeléséhez.


Források:

 1. Meta AI Content Moderation Tools
 2. AI in Content Filtering and Removal
 3. Real-time Image and Video Analysis
 4. Personalized Content Recommendations
 5. Community Protection Algorithms
 6. AI for Targeted Advertising
 7. Ad Fraud Detection Systems
 8. Data Management and Analytics with AI
 9. AI-Powered Customer Service Solutions
 10. AI in Virtual and Augmented Reality Development