Francis Ford Coppola Me-galopolis című nagyszabású filmje a cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában mutatkozott be, míg Kevin Costner westernje, a Horizont: Egy amerikai eposz versenyen kívüli világpremierjét vasárnap este tartották.

Francis Ford Coppolához hasonlóan Kevin Costner is saját vagyonából finanszírozta legújabb filmjét, mely egy négyrészes westernfilmsorozat első része. A 69 éves amerikai színész, rendező, aki az 1990-ben forgatott, hét Oscar-díjat nyert Farkasokkal táncoló kalandfilmjével vált világhírűvé, a cannes-i sajtótájékoztatóján elmondta, hogy senki sem lelkesedett Hol-lywoodban westernje tervéért. „Így egy ponton csak annyit mondtam: oké, akkor megcsinálom én magam. És jelzáloggal terheltem meg az ingatlanomat, összehoztam valahogy a pénzt. Így már nincs mentség, ezek az én döntéseim” – tette hozzá a kétszeres Oscar-díjas sztár. Az amerikai szaksajtó szerint az Amerika hőskorát az 1860-as években, a háború előtti és utáni időszakban megidéző westernfilm költségvetése 100 millió dollár volt.

Kevin Costner 1988-ban kezdte írni a film forgatókönyvét, s a filmnek 2003-ban kellett volna elkészülnie. De az utolsó pillanatban a gyártó stúdió nem akarta. Kevin Costner színészként és rendezőként is számos westernben dolgozott. „Mi egy fegyveres nemzet vagyunk, és a kezdetektől mindent fegyverekkel oldottunk meg” – mondta Kevin Costner, aki a filmben fegyverrel a kezében látható. Az amerikai színész kiemelte azt is, hogy fontosnak tartja az amerikai őslakosokat „helyesen” bemutatni, emlékeztetve arra, hogy ezeket a népeket a hódítás során „egyszerűen letörölték a színről.”

A kétszeres Arany Pálma díjas és Oscar-díjas Francis Ford Coppola is maga finanszírozta a versenyben bemutatott, 120 millió dolláros költségvetésű Megalopolis című nagyszabású filmjét, amelyet negyven éve tervezett megvalósítani. Ő a kaliforniai bortermelő birtokára vett fel jelzálog-alapú hitelt. Az Adam Driver főszereplésével készült sci-fi története egy New Yorkra emlékeztető megapolisz újjáépítése körül forog, főhősei pedig az egymással konfliktusban álló vizionárius építész, Caesar (Adam Driver) és a város konzervatív polgármestere (Giancarlo Esposito), Cicero. A film egyértelmű párhuzamot von az amerikai demokrácia, illetve a nyugati civilizáció és a bukásra ítélt dekadens római birodalom között.

Horizont: Egy amerikai eposz – Kritika

„Horizont: Egy amerikai eposz” egy monumentális film, amely a klasszikus amerikai western műfaj újraélesztését tűzte ki céljául. A film a vadnyugat hőskorának színes és drámai történeteit meséli el, és a legendás rendező, Kevin Costner vezetésével valósult meg. Az alábbi kritika részletesen elemzi a film történetét, rendezését, színészi játékát, valamint annak kulturális és társadalmi hatásait.

Történet és cselekmény

A film cselekménye a 19. századi Amerika vadnyugatán játszódik, és a telepesek, indiánok, valamint a hatóságok közötti bonyolult viszonyokat ábrázolja. A történet több karakter életútját követi nyomon, akik mind saját céljaikért és álmaikért küzdenek az amerikai határvidéken.

Főbb karakterek:

 • John McCann (Kevin Costner): Egy veterán katona, aki békés életet keres a vadnyugaton, de újra és újra szembekerül a környező veszélyekkel.
 • Sarah Parker (Jessica Chastain): Egy erős akaratú nő, aki férjét elvesztve egyedül próbálja megvédeni farmját és családját.
 • Red Hawk (Wes Studi): Egy bölcs indián törzsfőnök, aki a fehér telepesekkel való békés együttélést próbálja elérni.

A film különböző fejezetei az egyes karakterek életének jelentős eseményeit követik nyomon, bemutatva a korabeli Amerika társadalmi és politikai kihívásait. A vadnyugati tájak és a korabeli élet nehézségei hitelesen jelennek meg a történetben, amely izgalmas és érzelmileg megindító pillanatokat tartogat.

Rendezés és cinematográfia

Kevin Costner rendezőként ismét bizonyította, hogy mesterien képes megragadni a vadnyugat hangulatát és látványvilágát. A film képi világát Dean Semler operatőr munkája dicséri, aki gyönyörűen fényképezte a lenyűgöző tájakat és az autentikus helyszíneket.

A film hosszúsága és részletekbe menő ábrázolásmódja a klasszikus eposzokat idézi, mint például a „Ben-Hur” vagy a „Lawrence of Arabia”. A nagyszabású csatajelenetek, az aprólékosan kidolgozott díszletek és a korhű jelmezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a nézők teljes mértékben beleélhessék magukat a történetbe.

Színészi játék

Kevin Costner színészi játéka John McCann szerepében lenyűgöző. Costner karaktere egyszerre erős és sebezhető, és hitelesen ábrázolja egy olyan ember harcát, aki békére vágyik egy kaotikus világban. Jessica Chastain Sarah Parker szerepében szintén kiemelkedőt nyújt, erős női karakterként, aki a legnehezebb körülmények között is helytáll.

Wes Studi Red Hawk szerepében mély érzelmeket közvetít, és karaktere révén a film fontos kérdéseket vet fel a fehérek és az indiánok közötti kapcsolatokról. A mellékszereplők, mint például Sam Elliott, Tom Hanks és Viola Davis is hozzájárulnak a film hitelességéhez és érzelmi mélységéhez.

Társadalmi és kulturális hatás

„Horizont: Egy amerikai eposz” nemcsak a western műfaj újraélesztésére törekszik, hanem fontos társadalmi kérdéseket is feszeget. A film bemutatja a vadnyugat kolonizációjának következményeit, az őslakos amerikaiak szenvedéseit, valamint a telepesek küzdelmeit és álmait.

A film kiemeli az emberi kitartás és az álmodozás erejét, miközben nem feledkezik meg a múlt hibáiról és bűneiről sem. A karakterek személyes drámái és konfliktusai univerzális emberi tapasztalatokat tükröznek, amelyek ma is relevánsak.

Kritikai visszhang

A kritikai visszhang vegyes, de többségében pozitív volt. A kritikusok dicsérték a film látványvilágát, a színészi alakításokat és a rendezést. Néhányan azonban megjegyezték, hogy a film hosszúsága és lassú tempója néha próbára teszi a nézők türelmét.

Pozitívumok:

 • Látvány és rendezés: A film képi világa és rendezése kiváló, a tájképek és a díszletek lenyűgözőek.
 • Színészi teljesítmények: Kevin Costner és Jessica Chastain alakítása különösen emlékezetes.
 • Társadalmi üzenet: A film fontos történelmi és társadalmi kérdéseket tárgyal, mélyebb rétegekkel gazdagítva a cselekményt.

Negatívumok:

 • Tempó: A film lassú tempója és hosszúsága néha elnyújtottnak tűnhet.
 • Komplexitás: A több szálon futó cselekmény és a sok karakter néha zavaró lehet a nézők számára.

Összegzés

„Horizont: Egy amerikai eposz” egy lenyűgöző és emlékezetes alkotás, amely tiszteleg a klasszikus western műfaj előtt, miközben modern társadalmi kérdéseket is érint. Kevin Costner rendezése és a színészek kiváló alakításai révén a film mély érzelmi hatást gyakorol a nézőkre. Bár a tempója néha lassú, és a cselekmény összetettsége kihívást jelenthet, a film által közvetített üzenetek és a látványos megvalósítás mindenképpen emlékezetessé teszik.

Horizont, alatta Megapolis

Francis Ford Coppola: „Megalopolis” – Filmkritika és elemzés

Bevezetés

Francis Ford Coppola, az amerikai filmművészet egyik legnagyobb alakja, hosszú és illusztris karrierje során számos ikonikus filmet rendezett, mint például „A Keresztapa” trilógia és az „Apokalipszis most”. Évtizedekkel ezelőtt elkezdett dolgozni egy ambiciózus projekten, amely a „Megalopolis” címet viseli. Azóta a film a mozikban látott legvártabb és legrejtélyesebb projektek közé tartozik. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a film keletkezésének történetét, cselekményét, témáit és várható hatását a filmművészetre.

A Film keletkezésének története

Coppola először a 1980-as évek végén kezdett el dolgozni a „Megalopolis” koncepcióján. Az 1990-es évek közepére már jelentős előkészületeket tett a film elkészítésére, de a projektet több tényező hátráltatta. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások különösen nagy hatással voltak a film sorsára, mivel a történet központi eleme egy New York-i metropolisz újjáépítése egy pusztító katasztrófa után.

Cselekmény és témák

Cselekmény:

A „Megalopolis” cselekménye egy futurisztikus New Yorkban játszódik, amely egy hatalmas katasztrófa után áll újjáépítés előtt. A történet középpontjában egy idealista építész áll, aki egy utópisztikus város megteremtésén dolgozik. Az építész víziója egy modern, fenntartható és harmonikus város, amely egyaránt szolgálja az emberi kreativitást és a közösségi életet.

A film cselekménye nem csupán a fizikai újjáépítésről szól, hanem a társadalmi és politikai kihívásokról is, amelyek ezzel járnak. A történet bemutatja az építész és a város politikai vezetői közötti konfliktusokat, valamint a lakosság reakcióit az újjáépítésre. A „Megalopolis” egy nagyívű narratíva, amely feltárja a hatalom, a vágy és az emberi szellem viszonyait egy modern metropolisz kontextusában.

Témák:

 1. Utópia és dystopia: A film egyik központi témája az utópia és dystopia közötti vékony határ. Az építész álma egy tökéletes városról szembekerül a valóság kegyetlen korlátaival, bemutatva, hogy az utópikus álmok megvalósítása milyen kihívásokkal jár.
 2. Politikai és társadalmi konfliktusok: A film részletesen feltárja a politikai és társadalmi konfliktusokat, amelyek egy ilyen nagyszabású projekt során felmerülnek. Az építész és a politikai vezetők közötti konfliktusok bemutatják, hogy milyen nehéz egyensúlyt találni a közjó és az egyéni érdekek között.
 3. Újjáépítés és megújulás: A film egyik legfontosabb témája az újjáépítés és megújulás folyamata, mind fizikai, mind szellemi értelemben. A katasztrófa utáni újjáépítés metaforája az emberi szellem és kreativitás megújulásának is.

Rendezés és vizualitás

Francis Ford Coppola ismert a látványos és gondosan megkomponált filmjeiről. A „Megalopolis” sem kivétel ebben a tekintetben. A film vizuális stílusa futurisztikus, mégis realisztikus ábrázolást ígér, amely összhangban van a történet nagyívű narratívájával.

Coppola a modern technológiai újításokat is felhasználta a film elkészítéséhez. A digitális technológia és a CGI alkalmazása lehetővé teszi a grandiózus látványvilág megteremtését, amely szükséges egy ilyen ambiciózus projekt megvalósításához.

Színészi játék és szereposztás

A „Megalopolis” lenyűgöző szereposztással rendelkezik, amely a film iránti várakozást tovább fokozza. A főszereplők között találjuk Adam Driver, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight és Laurence Fishburne neveit, akik mind elismert színészek és különleges tehetséggel járulnak hozzá a film sikeréhez.

Adam Driver kiemelkedő alakítása várható az idealista építész szerepében, míg Forest Whitaker és Laurence Fishburne a politikai és társadalmi konfliktusok megtestesítői lesznek. Az ilyen kaliberű színészek jelenléte biztosítja, hogy a karakterek mélyek és hitelesek legyenek.

Kritikai visszhang és várakozások

A film bejelentése óta a kritikusok és a közönség egyaránt nagy várakozással tekintenek a „Megalopolis” megjelenése elé. Francis Ford Coppola nevét összekapcsolják a magas színvonalú filmkészítéssel, és sokan kíváncsian várják, hogy miként tér vissza a nagyvászonra ezzel a nagyszabású projekttel.

Pozitívumok:

 • Ambiciózus történetmesélés: A „Megalopolis” története és témái mélyen rétegzettek és aktuálisak.
 • Erős szereposztás: A színészek magas színvonalú alakításai növelik a film iránti várakozást.
 • Látványos vizualitás: A modern technológia és CGI használata látványos élményt ígér.

Negatívumok:

 • Magas elvárások: Coppola előző munkái miatt a közönség és a kritikusok elvárásai nagyon magasak.
 • Hosszú fejlesztési időszak: A film hosszú fejlesztési és gyártási folyamata miatt kérdéses lehet, hogy sikerül-e teljesíteni a várakozásokat.

Összegzés

A „Megalopolis” egy ambiciózus és izgalmas projekt, amely Francis Ford Coppola visszatérését jelenti a nagyvászonra. A film grandiózus története, erős szereposztása és látványos vizualitása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a film egyedülálló élményt nyújtson a nézők számára. Bár a várakozások magasak, és a projekt kihívásokkal teli, a „Megalopolis” ígéretes kísérlet arra, hogy újraértelmezze a modern eposz műfaját és méltó helyet foglaljon el a filmművészet történetében.

Hirmagazin.eu